SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Horváthné Pelyva Erzsébet


Horváthné Pelyva Erzsébet
Javadalmazási tanácsadó és TB szakértő

Fő szakterületeim: egészségbiztosítási pénzbeli ellátások (CSED, GYED, táppénz), családtámogatási ellátások (GYES/GYSE, GYET, családi pótlék, anyasági támogatás), ellátások folyósítása mellett végzett keresőtevékenység, egyéni és társas vállalkozók járulékkötelezettségei, munkabér, családi kedvezmény igénybevétele.

A szakértőnk jelenleg nem fogad kérdéseket, ezért csak az eddig neki feltett kérdéseket és az ezekre adott válaszokat tudod megtekinteni!

Témakörök

összes téma      180 nap     365 nap     42 nap     70%     adómentes     alapbér     álláskeresési járadék     álláskeresõ     anyasági támogatás     átalányadó     bérpapír     betegszabadság     bizotsítás     biztosítás     biztosítási jogviszony     biztosított     bölcsõde     bónusz     brexit     családi kedvezmény     családi pótlék     csed     csoportos létszámcsökkentés     egészségügyi szolgáltatás     egészsegügyi szolgáltatási járulék     egészségügyi szolgáltatási járulék     egt     egyedülálló     egyéni vállalkozás     egyéni vállalkozó     egyenlõ bánásmód     egyidejûleg több biztosítással járó jogviszonyban álló személy; csed     felmondás     felmondási tilalom     felmondási védelem     fizetés nélküli     fizetés nélküli sszabadság     fizetés nélküli szabadság     gondozott gyermek     gyed     gyed exra     gyed extra     gyed maximum     gyermek gondozása     gyermekek otthongondozási díja     gyermekgondozási díj     gyes     gyet     gyod     illetménypótlék     járulékfizetés     jogelõd     jogutód     jogviszony     jövedelem     jutalék     jutalom     kata     kata egyéni vállalkozó     kedvezményszabály     keresõképtelenség     keresõtevékenység     kezdvezményszabály     kft     kilépési megállapodás     kisadózó     könyvelõ     közös megegyezés     köztisztviselõ     magasabb összegû családi pótlék     magzati kedvezmény     megbízás     megbízási jogviszony     megbízási szerzõdés     minimálbér     munka     munkában töltött idõ     munkabér     munkanélküli     munkarend     munkaszerzõdés     munkaszerzõdés módosítás     munkavégzés     munkaviszony     naptári napi alap     passzív gyed     pótszabadság     próba idõ     részmunkaidõ     saját háztartás     saját háztartásban nevelt     szabadság     szabadság megváltás     személyi jövedelemadó-elõleg     szja     szja-visszatérítés     szülés     szülés várható idõpontja     szülési szabadság     tápénz     táppénz     társadalombiztosítási járulék     távolléti díj     ügyvezetõ     vállalkozás     várandós     várandósság     védelem     végkielégítés     veszélyeztetett terhes     veszélyeztett terhes  

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Csed és gyed többes jogviszonyból

Tisztelt Szakértő!

2018.02.05-től rendelkeztem korábbi munkahelyemen 40 órát meghaladó munkaviszonnyal. Ez a munkaviszony felmondás miatt 2020.08.11-ig tartott külföldre költözés miatt. 2 hónapig munkanélküli voltam tehát 2020-08.11-2020.10.13-ig terjedő időszakban. Kiderült kisbabát várok és addigra már 2020.10.13. óta van újra munkahelyem 40 órás bejelentéssel. A kicsit május 12-re várjuk. Részt vettem egy Tb kismama tanácsadáson, ahol azt javasolták, hogy többes jogviszonyból sokkal több csedre és gyedre vagyok jogosult. Így onnan átirányítottak egy könyvelőhőz aki azt javasolta, hogy ha a jelenlegi munkahelyemen megszüntetem a jogviszonyomat és nem több mint 30 nap alatt létesítek egy másik jogviszonyt ugyanezekkel a feltételekkel plusz ugyanezen a napon indítok egy egyéni vállalkozást SZJA adózással. Akkor mivel több jogviszonnyal rendelkezem akkor jogosult vagyok több pénzbeli ellátásra, hiszen külön vizsgálnak minden jogviszonyt. a lényeg hogy egy napon induljon a két jogviszony.
A kérdésem arra irányul hogy így 3 hónappal a szülés előtt érdemes egyéni vállalkozást indítani és fizetni a járulékokat? Az interneten olvasottakkal együtt az egyéni vállalkozásomban nincs meg a 365 nap biztosított jogviszony szóval úgy sem számolhatnának belőle csendet és gyedet. Tök felesleges lenne ez a pénzkidobás vagy van benne némi realitás? Beszélve közben egy másik könyvelővel ő meg azt mondta hogy felesleges ez az egész here harca hiszen az én csed-gyed alapomat az esetemben december-január és februári hónapok képzik. Szóval ott tartok hogy megkérdezek egy harmadik személyt hátha valamelyik álláspontban meg tud erősíteni.
Elnézést az összetett problémáért de elég nehéz megérteni a szituációt és jelenleg nem nagyon érthető számomra. Köszönöm előre is a válaszát.
Kedves Kismama!

Egyidejűleg fennálló többes jogviszonnyal a CSED összege növelhető, a GYED összege összevontan legfeljebb a minimálbér kétszeresének 70 százalékáig. Előzetes paraméterei alapján nem kell megszüntetni a munkaviszonyt, indítható az szja-s egyéni vállalkozás járulékfizetés nélkül is. E jogviszonyban a minimálbér alapján számolnak. Munkaviszonyban pedig a munkabére alapján. Ha a "TB kismama tanácsadás" nem terjed ki ezekre a lépésekre, járulékfizetésre, akkor önt nem tájékoztatták teljes körűen. Mindkét könyvelőt felejtse el, a leírtak alapján nem ismerik a CSED, GYED szabályait pontosan, megfelelő részletességgel.

Horváthné Pelyva Erzsébet
2021-03-07 17:18:25
Olvasói értékelés: 5/5
A szerkesztő ajánlja