SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Horváthné Iványi Erika


Horváthné Iványi Erika
Gyermek, junior és felnőtt stresszoldás

Elérhetőségeim:
Cím: 2112 Veresegyház, Budapesti út 1/b.
Telefon: 06-30/631-94-32
E-mail: kinezerika@gmail.com
Honlap: http://www.lelekfeny.hu

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Pisi visszatartása

Kedves Erika!

A kislányom 3 éves elmúlt, amikor leszokott a pelenkáról, nagyon ragaszkodott hozzá. Hol ritkábban, hol gyakrabban, de előfordul, hogy pisis lesz a bugyija. Nem nagyon, csak néhány csepp megy be, és (ha nem betegségből adódik) mindig az az oka, hogy nem megy el időben vécére. Ha itthon van, folyton küldöm, magától csak akkor megy, mikor már késő. De most már első osztályos, és reggel fél 8-tól délután 4ig nem vagyok vele, hogy folyton vécére küldjem. Ő viszont nem megy. Egészen érdekes válasza van arra, hogy miért nem: nem szeret pisilni. Mit tudok én ezzel tenni? Már ezerszer megbeszéltük, hogy miért KELL pisilni az embereknek, mi történik odabent, meséket találtam ki neki a pisiről, ami szeretne kijutni időben a vécébe... komolyan úgy érzem, szinte mindent megpróbáltam már. A minap is kicsit pisis volt a bugyija, mikor hazajött, és azt mondta, hogy "pedig voltam vécén az iskolában... egyszer". 8 óra alatt azért az nagyon kevés, megbeszéljük reggelente, hogy legalább háromszor elmegy, de nem hajlandó végül mégsem. A tanítónő egy nagyon lelkiismeretes, kedves teremtés, ő meg itatja az osztályt, nehogy kiszáradjanak, így a lányom is legalább egy liter folyadékot megiszik napközben, de inkább többet. És mégsem érzi úgy, hogy fontos lenne pisilni menni. Vajon miért utál egy gyerek pisilni? Szerinte azért, mert "unalmas", de ezt nem tudom értelmezni, hiszen pár perc az egész. De neki mindig fontosabb, hogy még építsen valamit legóból, adjon ételt a Barbie-babának, piknikre vigye a plüssöket, rajzoljon valami szépet... és aztán addig tartogatja, míg bemegy a pisi. Hogyan tudnám vajon rávenni, hogy ezt a teljesen alapvető dolgot magától megtegye minden nap, és ne várjon az utolsó pillanatig?
Köszönöm a válaszát előre is!
Ágnes
Kedves Ágnes!

A kislánya lehet, hogy nagyon szorongós, ezért engedi nehezen el a pisit is. Van esetleg időnként székrekedése? Ez is jellemző lehet. Lehet, hogy inkább az iskolában történtekről kellene beszélni többet, hátha kiderül mitől tart... egyébkénr ilyen korú gyerekeknél még sokszor előfordul, hogy inkább játszanak, mint wc-re mennek. A túl görcsös akarás is gátló lehet Anyka részéről. Próbálja kicsit lazàbban venni, elengedni ezt a dolgot. Ha mégsem megy, javaslom szakember felkeresését, aki a szorongások mögé lát. Szép napot kívánok!

Horváthné Iványi Erika
2016-10-20 15:05:47
Olvasói értékelés: 5/5
A szerkesztő ajánlja