SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Dr. Elek Csaba


Dr. Elek Csaba
Általános orvos, szülész-nőgyógyász szakorvos, humángenetikus, epidemiológus, diabetológus, farmakológus, homeopata orvos

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Zavaros menstruacio

Kedves Doktor Úr,

Utobbi ket honapban extrem modon erzem a mehemet es petefeszkeimet a ciklusok soran, jelen honapban ez elmult a peteeres utan am menstruacio elott 5-6 nappal korulbelul megint ugy erzem mintha nagyon erosen meg lenne dagadva az alhasam, surun pisilek es a mellem is olyan erzekeny, hogy hozzanyulni is alig tudok..
Volt mar ilyen korabban is, e honapokban alig tud megindulni a menstruaciom is es van hogy megjon, majd szinte abba marad es ismet.

Regota fennallo sargatest elegtelemsegem van (also hatarertek koruli progeszteronnal)Diagnosztizalt enyhe IR-em van es enyhe tesztoszteron tulsulyom, epp dietazom es endokrinologusi vervetelekre vagyok kiirva. Korabbi csokicisztam is van, specialistaval ellenoriztetve, enyhenek itelte. De ezt az erzest inkabb a hasam masik oldalan illetve az egesz alhasamban erzem, mintha egy kis labdava kemenyedne ilyenkor az alhasam, eros derekfajassal es ebben a honapban eros mellbimbo fajdalommal kiegeszulve..(prolaktinom jo volt legutobb) Lehet ez hormonzavarbol adodo problema?

Koszonettel Doktor Úr
Tisztelt Asszonyom! Betegségének lényege a tüszőrepedés rendszeres elmaradása. Emiatt csak a sejtosztódást serkentő ösztrogének termelődnek, de a sejtosztódást gátló progeszteron nem. Így a méhnyálkahártya, méhizomzat, emlőmirigyek burjánzanak. A méhnyálkahártya egyben lelökődni nem tud, vérzése erős, darabos, elhúzódó, fájdalmas. Emlőmirigyei feszülnek. A hormonális egyensúlyhiánynak számos szövődménye lehet, ezek között vannak életveszélyes daganatok is. Az IR-nek ebben semmi szerepe nincs, ez az állapot szokványos pubertáskor és változókorban, minden más időszakban kóros. A kezelés célja az ösztrogén/progeszteron egyensúly helyreállítása, ami történhet progeszteron túlsúlyos fogamzásgátló tablettával, vagy a peteérés gyógyszeres helyreállításával. Önmagában a hiányzó progeszteron pótlása hatástalan, az ösztrogén visszaszorítására is szükség van. Speciális képzett nőgyógyász tud segítségére lenni, olyan, aki a meddőség kezelésében is jártas.

Dr. Elek Csaba
2022-05-19 13:27:35
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja