SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Segítség, Kismama Lettem! - 2. rész

[cikkei] - 2004-04-24
Ez nem lehet igaz! Ott, a pocakodban szinte észrevétlenül útnak indult egy pici élet, ami belőled, belőletek született. Na és most hogyan tovább? Az érzelmeid a mámoros boldogságtól a csüggedtség legfeneketlenebb bugyráig változnak, egyik percben majd szétvet az öröm, a másikban pedig kétségbeesel a hirtelen jött felelősség súlyától.
Segítség, Kismama Lettem! - 2. rész

S még inkább így van ez a kedvesednél, mikor izgatottan bejelented neki a nagy hírt. Ne aggódj, ha a párod először nem tűnik túl lelkesnek - nehéz ezt a hírt megemészteni, és a férfiakat könnyen megrémíti az egyszeriben kényszerűvé váló családfenntartás szörnyűséges feladata, ami most hirtelenjében az ő nyakukba szakad. Hja, nem csoda, hisz a férfiak többnyire igencsak irtóznak mindattól, ami kötelező. Ha nem így lenne, nem kószálna annyi boldog agglegény a világban. Egyúttal jobb, ha arra is felkészülsz, hogy esetleg életed párja az elviselhetőnél jóval több furcsa reakciót fog produkálni a terhességed alatt, és néha egyáltalán nem úgy viselkedik majd, mint ahogy azt a romantikus lányregények boldog édesapáiról olvastad. Ne csüggedj, mindez meg fog változni a szülés után. Addig pedig a legokosabb, amit tehetsz, hogy rendíthetetlen nyugalommal  megpróbálod a körülményekhez képest jól érezni magad.

Az első hónapok

A reggeli émelygések és szédülések közepette valószínűleg nehéz rávenned magad, hogy még egy nőgyógyászati vizsgálatot is elviselj a terhességed hivatalossá tételének érdekében. Ne izgulj, ezt bármelyik nőgyógyász  megteszi, és már egy ultrahang vizsgálat is elég hozzá. Ha szerencsés vagy, még egy ultrahang képet is kapsz almamag nagyságú kisbabádról (5-6. terhességi hét). Gondoltad volna, hogy már agya, gerince és központi idegrendszere is van, sőt, már a szíve is dobog? A tudat, hogy ott van benned az apró élet, talán elviselhetőbbé teszi a sok kellemetlenséget, ami ezidő alatt kijut neked. Hiába érzed pocsékul magad, senki se fogja átadni a helyét a buszon, villamoson, hisz még semmi sem látszik rajtad. No és persze a főnököd se lesz kedvesebb hozzád és a munkád se lesz kevesebb. Itt az idő, hogy derekasan helytállj, erőt merítve a titokból, amit magadban hordozol. Nehéz megállni, hogy megtartsd a "titkot", de talán még korai volna elmondani.


Vagy mégse? De mi van, ha elveszíted közben a babát (a vetélések nagy része az első 3 hónapban következik be), vagy kiraknak a munkahelyedről? A legjobb időpont a hír bejelentésére talán a 4. hónap. Ilyenkor már ritkábban történik baj, amellett pedig ekkor már kötelező a munkahelyen is közölni, hogy kisbabát vársz. Jó, ha tudod, hogy a törvény alapján a terhesség 3. hónapjától nem rúghat ki a főnököd, akármennyire is acsarkodik rád. De ne aggódj, ehhez a hírhez általában még a legvérmesebb főnök is jámbor jóindulattal gratulál. A rokonoknak persze illik előbb elárulni az új családtag érkezését - hadd legyen idejük megemészteni, hogy egy újabb nemzedékkel öregebbek lettek. (Ez főleg az első unokás leendő nagyszülőket érinti igen érzékenyen, akikben a nagyiról többnyire egy pocakos, ráncosodó, fehér hajú kedves töpörödmény képe él, amivel sehogyan sincs ínyükre azonosulni. Próbáld meg egy kegyes füllentéssel bebeszélni nekik, hogy milyen büszkék lehetnek majd arra, hogy ők kivételesen egészen fiatal nagyszülők lesznek egy olyan nagyszerű unokával, aki akár a saját gyerekük is lehetne.)


Segítség, Kismama Lettem! - 1. rész
Segítség, Kismama Lettem! - 3. rész
Segítség, Kismama Lettem! - 4. rész
Segítség, Kismama Lettem! - 5. rész - Segítség, Szülök!

Fotó: phaendin/FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
A szerkesztő ajánlja