SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A férfi egészsége fogamzás előtt

Családinet [cikkei] - 2011-11-22
Amikor babát terveznek a párok, könnyedén abba a hibába eshetnek, hogy csak a nő egészségére koncentrálnak. Azonban a férfiaknak is számos új szokást kell kialakítaniuk a felkészülés néhány hónapja alatt. A termékenység kérdései nem hárulnak kizárólag a nőre. Tudjuk viszont, hogy a férfiakat érő hatások is termékenységi problémákhoz vezethetnek, és növelhetik az esélyét bizonyos születési rendellenességek kialakulásának.
A férfi egészsége fogamzás előtt

A meddő párok esetében kb egyharmad arányban érintettek a férfiak. Amennyiben termékenységi problémák merülnének fel, máris egy lépéssel előrébb leszel, ha követsz bizonyos egyszerű lépéseket a legjobb fizikai állapot eléréséhez a fogamzásig.  

Kérj időpontot az orvosodtól
Itt az ideje, hogy találj egy olyan orvost, akiben bízol és kérj egy fogamzás előtti időpontot.

Takarítsd ki a gyógyszeres szekrényt
Hagyj fel annyi gyógyszer szedésével, amennyivel csak lehet. Beszélj az orvosoddal a vényköteles gyógyszereidről. Lehet, hogy abba kéne hagynod néhányuk szedését vagy újakat bevezetni helyettük. A következő szereknek ismert hatása van a férfi termékenységre:

  • Fekélyekre, gyomor-bélrendszeri problémákra és húgyúti fertőzésekre kapott gyógyszerek. Ezek a szerek hatással lehetnek a spermiumok termelésére és számára.
  • Az asztma, köszvény és bőrproblémák kezelésére használt gyógyszerek szintén hatással vannak a férfi termékenységre.
  • A kemoterápia vagy a sugárzás terméketlenséget vagy jelentős változást okozhatnak a spermiumok minőségében és mennyiségében.

Vess egy pillantást a környezetedre
A különböző vegyszerek (műtrágyák, ólom, nikkel, higany, króm, etilén-glikol-éterek, petrol vegyszerek, benzin), vagy a sugárzás csökkenthetik a spermiumok mennyiségét, ronthatják a minőségét és akár terméketlenséghez vagy vetéléshez vezethetnek.

Egyél és aludj!
Kevés olyan férfi van, aki ellenkezne ezzel. A problémát az általad fogyasztott ételek is okozhatják.  Tudd meg, hogy mi lenne a megfelelő testsúly számodra és változtasd meg az étrended és edzéstervedet ennek megfelelően.

Kutatások szerint a kevés spermával rendelkező férfiak cinkhiányban szenvednek. A következő ételek cinkben gazdagok és növelhetik a termékenységedet: hús, teljes kiőrlésű gabonapelyhek, tengeri ételek és tojások. A szelén, ami a brazil dióban, húsban, halakban, gombákban és gabonapelyhekben található meg, bizonyítottan javítja a termékenységet. Nagyobb mennyiségű E vitamin bevitele is segítheti a folyamatot.

Hagyj fel a káros szenvedélyeddel
Kerüld az alkohol, a dohány, a kábítószerek használatát. A túl sok alkohol csökkentheti a cinkszintet, a drogok pedig rontják a spermium minőségét. Néhány kutatás most is folyamatban van, melyek a dohányzás és néhány ritka szívrendellenesség közötti kapcsolatot vizsgálják, azonban további kutatások szükségesek a pontos következtetés levonásához. A marihuána bizonyítottan hat a spermiumok minőségére és mennyiségére, azonban a születési rendellenességekkel kapcsolatban nincsenek bizonyítékok.

Tartsd hűvösen a heréidet
A jacuzzikból, szaunákból, hosszú forró zuhanyzásokból (30 percnél hosszabb), melegítőpárnákból, elektromos takarókból és a szűk ruhákból származó hő olyan hatásnak teheti ki a heréket, amely rontja a termelődő spermiumok minőségét.

Egy időre maradj távol a kerékpártól
A kerékpározás sok súrlódást és lökődést okozhat, ami növeli a heréid hőmérsékletét. A hőemelkedés és a sérülések veszélye súlyosbíthatja a már eleve kis mennyiségű spermium állapotát.
 
A fentiek egy igen hosszú „mit nem szabad” listának tűnhetnek. Íme, egy „mit szabad” lista, ami segíthet túlesni a nehezebb részeken:

Gondolj arra, hogy mindeközben egészségesebb leszel és megelőzöl sok más jelentős egészségügyi komplikációt!

  • Vegyél be multivitamint, férfi termékenységet segítő táplálékkiegészítőket!
  • Továbbra is élvezd az együttléteket pároddal! Sokan feladatként gondolnak a szexre, ha épp a terhesség a cél. Ne felejtsd el, hogy ez több egy egyszerű gyerekcsinálásnál!
  • Legyél romantikus. Az életed meg fog változni (pozitívan) a baba születése után, már sosem lesz olyan, mint most. Éppen ezért élvezzetek minden együtt töltött pillanatot! 

Fotó: bsehai: Ich

A nő egészsége fogamzás előtt

Lektorálta: Dr. Eszlári Péter


Bemutatkozás
Aktuális Cikk
Kérdezz-felelek

Dr. Eszlári Péter

Szülész-nőgyógyász

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-20/460-75-07
E-mail: peter.eszlari@nogyogyasz.info.hu
Honlap: http://www.nogyogyasz.info.hu

Magánrendeléseim:

  • Tatabánya, Vadász u. 4. fsz/1
    Hétfő - 16:00-17:30-ig  (Bejelentkezés: 06-20/460-75-07)
  • Csákvár, Szabadság tér 5.
    Hétfő - 18:00 órától  (Bejelentkezés: 06-20/460-75-07)
  • Rextra Magánorvosi Rendelő: 1111 Budapest, Budafoki u. 59.
    Péntek - 16:00 órától (Bejelentkezés: 06-30/573-81-80)

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja