SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mire jó pontosan a NIFTY-teszt?

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2022-02-25
Amint kiderül egy kismamáról, hogy várandós, tesztek sokasága várja már a terhessége legelejétől. A kritikus 12. hétig számtalan vizsgálaton kell részt vennie: vannak, amelyek kötelező jellegűek, és vannak olyanok, amik nem azok, de több szakember is ajánlja őket. Ezek közé tartozik a NIFTY-teszt, amelynek elvégzésével a kismama például már akár a 10. héten megtudhatja, hogy kislányt vagy kisfiút vár. De mire jó még a NIFTY-teszt?
Mire jó pontosan a NIFTY-teszt?

NIFTY-teszt elvégzése a terhesség alatt


Mit takar a NIFTY kifejezés?

A NIFTY a Non Invazív Fetális (magzati) Triszóma rövidítése, amely nem sokat mond így elsőre a laikus füleknek. Ez tulajdonképpen egy olyan szűrőteszt, amely kiemelkedő pontossággal mutatja meg, hogy a magzat szenved-e valamilyen genetikai betegségben, valamint 99%-os valószínűséggel megállapítható a teszt elvégzése után a születendő gyermek neme is. A vizsgálatot egy hongkongi cég, a BGI fejlesztette ki, és a mai napig ők a forgalmazói is.


Hogyan mutatja ki a teszt a genetikai betegségeket?

A magzat és az anya fogantatástól kezdve össze vannak kötve, hiszen a leendő édesanya a köldökzsinóron keresztül táplálja születendő gyermekét. Ennek a kapocsnak köszönhetően a magzat DNS-e könnyen átjut az anya véráramába, amelynek elemzésével megállapíthatóak a kromoszóma-rendellenességek.
 

Mire van szükség a NIFTY-teszt elvégzéséhez?

A NIFTY-teszt semmilyen káros hatással nincs a fejlődő magzatra, ugyanis ahhoz, hogy megfelelő eredményt kapjunk, mindössze 10 ml vérre van szükség a kismamától, ami könnyedén levehető. A teszt a kombinált teszttel ellentétben már a terhesség 10. hetétől elvégezhető.


Milyen rendellenességeket képes kimutatni a NIFTY-teszt?

A kombinált teszthez hasonlóan a NIFTY-teszt képes megállapítani, hogy a születendő magzat DNS-e tartalmazza-e a Down-szindróma, az Edwards-szindróma, vagy a Patau-szindróma kromoszóma eltéréseit. Ezeken felül 94 rendellenességet képes kimutatni, amelyek nagyon ritkák ugyan, de lehetséges az előfordulásuk még akkor is, ha korábban a családban senkit nem érintett még csak hasonló sem.
 

Kinek ajánlott részt venni a vizsgálaton?

A NIFTY-teszt elvégzése minden olyan anya számára javasolt, aki:

  • a kombinált tesztnél megbízhatóbb eredményt szeretne, vagy a kombinált teszten közepes rizikószintnél magasabb osztályba sorolták.
  • elmúlt 35 éves
  • emelkedett vetélési kockázattal bír
  • korábbi terhesség során, vagy a családban előfordult kromoszóma-rendellenesség
  • mesterséges megtermékenyítéssel esett teherbe
  • korábban spontán vetélése volt.
     


Mikor nem ajánlott elvégezni a tesztet?

Vannak olyan speciális helyzetek, amikor ellenjavalt a NIFTY-teszt elvégzése, ezek a következők:

  • ha az anyánál fennáll a kromoszóma-rendelleneség vagy a duplikáció/deléció veszélye,
  • ha az anya 1 éven belül vérátömlesztésen vagy szervátültetésen esett át, illetve őssejtkezelést kapott
  • ha az anyának rosszindulatú és/vagy áttétes daganata van
  • ha az anyánál szabályos és kóros kromoszóma sejtkeveredést állapítottak meg
  • ha a szülőknél kiegyensúlyozott vagy kiegyensúlyozatlan transzlokáció/kromoszóma inverzió áll fent
     


Milyen eredményre lehet számítani a NIFTY-teszt elvégzése esetén?

A teszt elvégzését követően 5-7 munkanapon belül kézhez kapja az édesanya az eredményt, ami a következő lehet:

  • Magas kockázatú besorolás: ebben az esetben nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy fennáll valamilyen kromoszóma-rendellenség a magzat esetében. További vizsgálatok (méhlepényi vagy magzatvízi mintavétel) elvégzése szükséges.
  • Alacsony kockázatú besorolás: ebben az esetben 99% az esélye annak, hogy a magzatnál nem állnak fenn a vizsgált kromoszóma-rendellenességek. További vizsgálatokra nincs szükség.
  • Negatív lelet: 2% az esélye annak, hogy az anya negatív leletet kapjon kézhez. Ez akkor fordulhat elő, ha nincs elegendő magzati DNS a vérében. Ilyen esetben a NIFTY-teszt teljes egészében ingyenesen újra elvégezhető. Ha ennek a vizsgálatnak az eredménye is negatív, akkor a befizetett összeg visszatérítésre kerül.
     


Mennyibe kerül a NIFTY-teszt?

A NIFTY-teszt ára 215.000 Ft, ikerterhesség esetén pedig 185.000 Ft, és országszerte több városban is elkészítik. Ehhez még hozzájöhet a kiegészítő ultrahang is, amely 15.000 és 30.000 Ft többletkiadást jelent. A vizsgálat ára teljes mértékben elszámolható egészségpénztárra.

Indexkép: MART PRODUCTION fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja