Digitális állatkert

Martincsevicsné Jenei Gizella - 2020-11-25
Az állatkertek is zárva tartanak a koronavírus idején. A Fővárosi Állat- és Növénykert azonban számos olyan újdonsággal készült a családok számára, amelyek az otthon töltött időszak alatt is segítenek bepillantást nyerni a különleges állat- és növényvilágba.
Digitális állatkert

Digitális állatkert néven a Fővárosi Állat- és Növénykert honlapján számtalan digitális oktatóanyag érhető el, melyek nagy segítséget nyújtanak a pedagógusoknak az esetleges online oktatásban, illetve a szülőknek, ha hasznos, tartalmas elfoglaltságot keresnek gyermekeik számára.

Mit jelent a Digitális állatkert?

Az állatkert számos tanulmányi célú látogatást és foglalkozást szervez, de a mostani helyzetre való tekintettel új lehetőségeket kerestek és az interneten keresztül próbálják elérni az érdeklődőket. A Digitális állatkert keretein belül született meg a ZooTanoda sorozat, melyben népszerű állatkerti oktatási témákhoz kapcsolódó oktatási csomagok szerepelnek. A kinyomtatható és letölthető füzetek nagy segítséget nyújthatnak pedagógusoknak is, illetve minden olyan szülőnek, aki szeretné megismertetni gyermekével az állatok és a növények különleges világát.

Milyen témákat érint a Digitális állatkert ZooTanoda sorozata?

A ZooTanoda minden sorozata több témát tárgyal. Egy rövid bevezető után színes képekkel, érdekes és hasznos leírásokkal segíti a gyermekek ismereteinek bővülését. Ezen felül pedig a füzetek végén játékos feladatokat tartalmaz, melyekkel visszaellenőrizhető, illetve elmélyíthető mindaz, amivel a füzetben találkoztak a gyerekek.

A ZooTanoda sorozat az alábbi témákat érinti:

Állati szuperérzékek

Hogyan látnak, hallanak, érzékelnek az állatok, és milyen állati „szuperérzékek” léteznek?

Velünk élő állatok

A sorozat témája a háziállatok, a társállatok és a felelős állattartás.

Vadállatmentés

Vadon élő, védett állatok sérült egyedeinek mentése.

Természetvédelem és az Állatkert szerepe

Mit kell tudni a természetvédelemről és mi a modern állatkertek szerepe a fajmegőrzésben?

A talaj élővilága

A talaj és annak élővilága, illetve a talajpusztulás okozta problémák.

Miniatűr állatkert a szolgálatunkban

A hasznos mikroorganizmusok közé kormányoz, betekintést enged egy olyan láthatatlan világba, amellyel együttműködve éljük a mindennapjainkat.

Az érzékelés biológiája

Az állatok mozgása

Hogyan mozognak, kúsznak, csúsznak és másznak, jönnek és mennek, úsznak és repülnek az állatok?

Az állatok szaporodása

Az állatok kültakarója

Tollas, szőrös, pikkelyes? Netán kitinvázzal fedett? Mi az az evezőtoll, miből van az orrszarv, és miként jön létre a csigaház?

Főemlősök

A ZooTanoda további sorozataiban megismerkedhettek még az Állatkert egy vízcseppben című anyaggal is, amely megmutatja, hogyan tárhattok fel megismerésre váró univerzumokat az otthonotok négy fala között, úgy, hogy ki sem kell tennetek a lábatokat hozzá az ajtón. Megismerhetitek a hazánkban leggyakrabban előforduló mikroszkopikus organizmusokat, amelyekkel a természetes vizeinkben is találkozhattok. Feltárul előttetek a természetben betöltött alapvető szerepük, és a gyors terjedésük titka. Betekinthettek egy olyan világba, amely a szemetek elől elrejtve dolgozik az élővilág fenntartásáért.

Az Állatkerti zöldműhely pedig a környezetvédelemmel foglalkozik. Hasznos információkat tartalmaz környezettudatossággal, fogyasztói szokásokkal, hulladékok keletkezésével és azok hasznosításával kapcsolatosan. Ezen felül azonnal a gyakorlatba illeszthető megoldásokat, játékokat és kézműves alkotásokat is tartalmaz.

Kép forrása: Julia M Cameron fotója a Pexels oldaláról

Közösségi hozzászólások:
Kapcsolódó cikkek:
    © 2004-2020 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
    Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media