SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Öltözz be te is: egy nap népviseletben!

- 2020-04-23
Elkötelezettség? Büszkeség? Divat? Hazaszeretet? Kinek-kinek mást jelent ma népviseletet ölteni. Az indíttatás talán másodrendű, hisz a ruházat történelmi koronként mást jelenthetett az adott korban élő emberek számára. Számunkra, akik manapság is rendszeresen vagy alkamlamanként magunkra ölthetjük a 2-3 generációval előttünk élt ősök viseleteit, vagy azok másolatait, újragondolt kollekcióit, a hála és az összetartozás érzése jut.
Öltözz be te is: egy nap népviseletben!

Valahogy tartást kölcsönöznek ezek a ruhadarabok. Néha elég egy blúz vagy kiegészítő, egy nagyapai kalap, mellény, és máris elismerés tükröződik a szemekben, ahogy végig megyünk az utcán, belépünk egy tanterembe. Meglepjük ismerőseinket az irodában, vagy a boltban zsemlét válogatunk. Gyerekeink átlényegülve pörgetik a szoknyákat, dobogtatják a csizmákat és mosolyt csalnak az arcokra, na meg könnyeket a nagyszülői szemekre, mert olyan szépek, mint az igazi gyöngyvirágok, bazsarózsák. Igen, úgy látjuk:


Divatba jön a hagyomány!

Erre ösztönöz minket már 2015 óta Hrágyel Dóra is, a közösségi médiában megjelenített  "Egy nap népviseletben" című kezdeményezésével. Évek óta azonos értékeket vallva népszerűsítettük az egyszerű és nagyszerű ötletet:

Legyen egy nap, amikor habitusunknak megfelelően vállaljuk felmenőink viseletét vagy épp lakóhelyünk még fellelhető hagyományos öltözetét!

Megtisztelve és egyben meghatódva fogadtuk Dóra megkeresését, hogy a program határokat is átívelő, magyar közösségeket, intézményeket, társaságokat, táncegyütteseket, családokat és egyéneket is megmozgató szervezési feladatait csináljuk együtt. A viseletekkel kapcsolatban eddig is támaszkodhattunk családtagjainkra, barátainkra, szakmai partnereinkre. Ők mindig készen álltak kisebb vagy nagyobb szabású programok megvalósítására, de most mi is újabb megerősítést kaptunk.


Egy új taggal bővült a viseletek iránt is elkötelzett Pompás Napok csapata.

No, de hogy is kezdődött?
Dóra így fogalmazott első személyes talákozásunk alkalmával:

Mogyoródi születésűként, már kisgyermekkoromban megismerkedtem a népviseletekkel. Nagymamámnak köszönhetően a családom több régi ruhadarabbal is büszkélkedhet, melyeket egyházi ünnepeken, falusi rendezvényeken fel is szoktunk venni. Ezek a ruhák családról családra szálltak, olyan anyagokból készültek, amelyeket már nem is kaphatunk meg az üzletekben. Számunkra ezeknek a ruháknak nagy eszmei értéke van. A családomban szerzett tapasztalatoknak is köszönhetem, hogy elindultam ezen az úton.

Az "Egy nap Népviseletben" ötlete 2015-ben született meg, egy kedves ismerősömnél, aki éppen a szatmári ruhámat készítette. A blúzt próbáltam és éppen egy farmerszoknya volt rajtam. Láttam, hogy milyen jól néz ki a két darab együtt, kedvem lett volna így menni a munkahelyemre. De ha én így mennék, miért ne jöhetne más is? Rövid közvélemény kutatás után létre is hoztam az eseményt, amely az ismerőseimnek köszönhetően gyorsan elterjedt néptáncos körökben.

Az első évben már több mint ezren csatlakoztak, magánemberek, együttesek és intézmények egyaránt. A Facebook eseményre feltöltött képeken csak mosolyt, boldogságot és szebbnél szebb ruhákat láttam, így egyértelművé vált, hogy van igény a folytatásra. Bár az első alkalommal a dátum választás véletlen volt, utólag nagyon megörültem, hogy épp Szent György napra esett, így meg is tartottam ezt a későbbi években.

Évről évre egyre többen csatlakoznak, és egyre messzebb száll a hír. A világ számos pontjáról érkeznek fényképek április 24-én, Kanadától Új-Zélandig szinte minden magyar közösségben vannak résztvevők. Folyamatosan nő azon intézmények száma, akik már tudatosan beletervezik az éves programjukba, táncházakat, kézműves foglalkozást, felvonulást szerveznek.

Ahogy nő a résztvevők száma, úgy a feladatok is sokasodni kezdtek. Időszerűvé vált a megújulás, hogy még több emberhez jusson el, még több csoport és intézmény érezze magáénak ezt a napot. Segítséget kerestem és egy szuper közösségre találtam, Rátok. Személyes ismeretség nélkül is, a Pompás Napok csapata évek óta aktív résztvevője a Népviselet napjának. Tetszettek a kreatív ötletek, amelyek láthatóan sokakat mozgósítottak. A lelkesedés, az elhivatottság és a szakértelem érzékelhető volt az előkészületi időkben is. Úgy gondolom veletek még nagyobb lendületet vehet a kezdeményezés. Bízom benne, hogy sokáig tudunk együtt dolgozni, a népviseleteket népszerűsíteni határon innen és túl.

Mi a Pompás Napok alapítóiként ( Dr. Deák-Zsótér Boglárka és Kormos Rebeka) nem csupán Hrágyel Dóra személyének örülünk, hanem annak, hogy ez is pompás nap lesz. Közösen viseletben, közösségben!


Az idén 6. alkalommal kerül meghirdetésre az "Egy nap népviseletben" című program, április 24-én, pénteken.

Öltsünk minél többen viseletet magunkra ezen a jeles napon!

Ha tetszik, akkor a Szent György napja miatt. Esetleg azért, mert így végre előkerülhet a dédi féltve őrzött ruhája. Talán van egy csodás gyöngykalárisod, ami túlzás lenne egy hétköznaphoz, de így mégis ékesíthet téged... vagy mert olvasod ezeket a sorokat és jó murinak tűnik.

Egy nap népviseletben

Így hangzik az eredeti buzdításunk: "Csatlakozhatsz egyénként, csoportoddal, kollégákkal, barátokkal, táncolva, énekelve, akár a buszon ülve... "

Jelen helyzetben, ölts magadra viseletet a saját örömödre és azt mutasd meg a világnak!


A feladat

Válaszd ki népviseleted egy darabját (szoknya, mellény, blúz/ing vagy csak egy pántlika....) és vedd fel egy mai ruhával kombinálva. Bátrabbak teljes viseletben is lehetnek a nap folyamán. Így menj be dolgozni, ha be kell járnod, vagy így töltsd otthon a napod.

Mutasd meg milyen kreatív voltál, készíts képet magadról és töltsd fel a Facebook eseményhez. Használhatod a #nepviseletnapja #egynapnepviseletben kifejezéseket a kép szövegében. Küldheted képed a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy a blog felületén is megmutathassuk országnak, világnak! Arra figyelj, hogy ha többen vagytok a képen, minden esetben, a képen szereplő személyek egyetértése szükséges a fotó megjelenítéséhez. Gyerekek esetén a szülök belegyezése és tudomása szükséges.


Kedvcsináló az elmúlt évekből

Egy nap népviseletben

Egy nap népviseletben

Csatlakozz programunkhoz vagy indíts saját közösségedben is felhívást, mert a cél az, hogy minél többen legyünk viseletben, vagy viselethez köthető kiegészítővel díszítsük magunkat ezen a napon. Használd bátran a kezdeményezés logóját!
Ezt itt:

Népviselet logó

Az esemény napjáig érdemes lesz visszatérned a Facebook eseményhez vagy a www.pompasnapok.blog.hu oldalra, hogy követhesd az előkészületeket. A program saját oldalát is megtalálod a Facebookon, ahol like-val vagy követőként kapcsolatban lehetsz a kezdeményezésünkkel.

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat, ahol a hagyoményokhoz kapcsolódó tartalmakat találsz!

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

Forrás: Pompás napok blog

Pompás Napok - nevelés játékkal és mesével. A népmesét
középpontba helyezve, a népi kultúra elemeivel kiegészítve (népi
játékok, népdal, tárgyalkotás) komplex népmese-foglalkozásokat
készítünk. Az Oktatási Hivatal által akkreditált módszertanunk a
folklór, a meseterápia és tudományos kutatások eredményeire
épül. Oktatásaink, előadásaink és e-bookjaink a pedagógusokhoz,
szülőkhöz és gyerekekkel foglalkozó szakemberekhez szólnak.
Gyermekeknek szóló programjaink élményközpontúak, komplexek,
ezáltal mindenki talál kapcsolódást a meséhez.

Pompás napok logó

Kapcsolódó cikkeink:

Borítókép: Pompás napok blog/Peer Réka

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

Aligha akad olyan közöttünk, aki a téli hideg napok után ne várta volna a tavaszi nap melegítő sugarait, ezzel együtt pedig a kerti munkálatokat, a szabadtéri sportokat, játékokat, kirándulásokat. A zöldellő természet, a virágba boruló fák azonban sokaknak egyet jelentenek a tavaszi allergiaszezonnal. Dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemorvosa összeszedte azokat a tanácsokat, amelyek segítségével ebben az időszakban gondoskodhatunk szemünk egészségéről.
A szerkesztő ajánlja