SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Révüljünk a Világfára! (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

Batki Viktória [cikkei] - 2011-03-24
Szeretitek a hosszú és izgalmas regényeket? Kíváncsiak vagytok a valóság és álomvilág, ébrenlét és révülés mesés kettősére? Betekintenétek a táltosok és sámánok, tündérek és szellemek, boszorkányok és lidércek varázslatos világába? Akkor rajta, olvasásra fel!
Révüljünk a Világfára! (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

gyulabatyoBevallom töredelmesen, hogy én eddig nem hallottam Böszörményi Gyuláról. Pedig mai magyar író, nagyon jó író, akit nekem a véletlen segített megismerni. Köszönet érte, bár úgy tudom, véletlenek nincsenek.
Gyed-en vagyok itthon három kisfiammal, és szeretek itthon lenni. Néha azonban jól esik egy anyukának is egy kis környezetváltozás. Ez számomra olvasás útján is megvalósítható. (Ennek a mondatnak ugyan kicsit sántít az igazságtartalma, de jól hangzik. :)

Elmentem hát a könyvtárba és egyszer csak az ifjúsági könyvek közé keveredtem. Kerestem valamit. Nem tudtam mit, de mikor megpillantottam 5 vastag kötetet a polcon, úgy éreztem, megtaláltam. Kézbe vettem az első könyvet. Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók című regénye volt. Jó vastag, jó hosszú és a hátulján található ajánlások alapján éreztem, hogy nagy élmény vár rám is, hiába vagyok a 3. x-en túl.

Még aznap este elkezdtem a révülésemet. Alig tudtam letenni a könyvet, annyira izgalmas volt a történet. Kihűlt alólam a forró fürdővíz is háromszor, mert megadtam ám a módját az olvasásnak. :) Az éjfél utánig tartó olvasás másnap reggel már kevésbé tűnt jó ötletnek. Mert a gyerkőcök kérlelhetetlenül követelik hajnalok hajnalán a kakaójukat. Őket nem érdekli, hogy drága jó édesanyjuk a révülései miatt még szunyókálna picit. Csak 5 percet még... És ez így ment napokon át, amíg el nem olvastam a Gergő-sorozatot. :)

De vissza a regényhez, végülis azt szeretném figyelmetekbe ajánlani.
Tehát a cselekmény izgalmas, fordulatos, a főszereplők szerethetők és teljesen átlagosak. Egészen addig, míg ki nem derül róluk, hogy mégiscsak van valami, amitől különlegesek.
 
A valóságban zajló események létező helyszíneken történnek, ettől még izgalmasabb az egész, mert olyan érzésünk van, hogy mi is bármikor találkozhatunk Gergővel, Zsófival vagy egy-egy kis lidérccel, tündérrel akár a budapesti Hősök terén, vagy a metróban, vagy épp a házunk pincéjében. De az álmainkban mindenképpen.

A cselekmény fonalának vezetése is fokozza az izgalmakat. Ugyanis az események több szálon futnak, és mindig valami fordulat előtt vált át Gyula egyik szálról a másikra, és már alig várja az ember, mi fog történni. Nohát ezért nem lehet letenni. Természetesen jók és rosszak küzdelme köré rendeződnek az események, és nagy nehézségek, veszélyes történések után a jó győzedelmeskedik. Mint a mesékben.

A főszereplő tizenéves fiú, Réti Gergő, aki mint bármely más korabeli fiú, alig törődik mással, mint a számítógépével. Gangos folyosós házban él édesanyjával és annak új férjével és lányával. Egyelőre nem túl vidáman, hogy miért, arra is fény derül.

Anyukája és az álmaiban megjelenő beszélő farkaskölyök ugyan sejtetni engedi, hogy különleges képességekkel bír, de Gergő ellenszegül, nem akar hallani és nem akar tudni arról a bizonyos másik világról. De egyszer kénytelen megízlelni képességét, kénytelen a másik világba, azaz a Világfára révülni (erre tényleg nincs jobb szó, ha elolvasod a könyveket, megérted), és innentől kezdve érdekelni kezdi a dolog, jönnek a kalandok, és mi is szépen lassan megismerjük a varázslatos Világfa levelein rejtező városokat, álomlényeket, révülőket.

Böszörményi Gyula csodálatos világot tár elénk regényeiben, hihetetlen fantáziával. A révülők világának bemutatásához a magyar mondavilág elemeit használta fel, így az olvasó szép lassan megismeri, vagy felismerheti az iskolai tanulmányaiból rémlő jurtákat, sámánokat, táltosokat, a Göncöl szekerét, vagy Hunort és Magort.

Böszörményi Gyula sokáig felnőtteknek írt könyveket, regényeket. Aztán egy szép napon, elment hozzá jó barátja, Müller Péter Sziámi, aki épp akkor tudta meg, hogy gyermeke fog születni. Elkezdtek beszélgetni, hogy mi lenne, ha csinálnának valamit gyerekeknek. A beszélgetés végén megszületett az első regény ötlete.
A Gergő és az álomfogók akkora sikert aratott, hogy muszáj volt folytatásban gondolkodni. Hála Égi Atyácskának. :) A további regények is bravúrosan sikerültek, Gyula bátyó mindegyikben tudott valami újat alkotni, értéket teremteni, megfűszerezve fontos érzelmekkel, mint például a szerelem, barátság, vagy érintve néhány nehéz témát is, például a halál és elmúlás. De mindezt humorral, nagyon jó szófordulatokkal, nagyon találó elnevezésekkel kell elképzelni. Aki szereti a szép magyar anyanyelvét, nagyon fogja élvezni a regények nyelvezetét is. Nem tudom, hogyan sikerült más nyelvekre lefordítani például a Borzalag, Hódfarok néne vagy Monyákos Tuba neveket, csakhogy a nekem legjobban tetszőket említsem.

A mai fiatalok - úgy hallottam legalábbis-  nem szeretnek olvasni, de ha a tanárok és a szülők, azaz mi,  fel tudjuk kelteni az érdeklődésüket, akkor meg fogják szeretni a könyveket. Böszörményi Gyula könyveivel szerintem megfoghatók a mai tizenévesek, főleg, ha azt látják, hogy anyuval vagy apuval napok óta egyszerűen nem lehet beszélni, mert állandóan valami vastag könyvet bújnak.

És ami nagyszerű, magukon a regényeken kívül, hogy bár a sorozat befejeződött (a regények végén az ajánlókban újabb Gergő-regényeket kiegészítő kötetek is szerepelnek, ezeket én most fogom majd olvasni), nem kell lemondani a révülésekről. Szerveződtek nyári táborok is a lelkes kis olvasóknak, ahol mindegyik jurta világába betekintést nyerhetnek.

A http://www.alomfogo.hu weboldal menüjeiben megtalálható minden fontos információ a regényekről, a regények születéséről; a Lexikonban, azaz a Révülő Varázskódexben pedig  össze vannak gyűjtve a szereplők, helyszínek, fogalmak magyarázatai. Aki nemcsak a regényekre, hanem nagyszerű írójukra is kíváncsi, Böszörményi Gyula életéről is olvashat. Nem volt könnyű gyermekkora, aki elolvassa az írást, nem ússza meg könnyek nélkül. Nekem sem sikerült. Annál nagyobb csodálója lettem és ez ihletett arra, hogy ajánlót írjak nagyszerű regénysorozatáról.

Ha tetszett a könyvsorozat, élményeidről be is számolhatsz Gyulának e-mailen, ahogyan én is tettem. És Gyula válaszolt, közvetlen, kedves sorokkal. Nagyon örült levelemnek, hiszen mindenkinek jól esik, ha az a nagyszerű dolog, amit alkotott, másnak is tetszik, mitöbb nagy élményt jelent. Hozzáteszem, rengeteg munkával járt a könyvek megírása, erről is olvashatunk a honlapon, mert nem ám úgy készült a könyv, hogy nekiállt Gyula és megírta, hanem vázlatokat írt és sok-sok órát töltött könyvtárakban, hogy minél hitelesebben tudja nekünk lefesteni a Világfát, sámánokat, táltosokat. Megérte, fantasztikusan sikerült.smiley

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja