SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Üvegfestés

Fürst Melinda [cikkei] - 2008-06-10
Napjainkban a reneszánszát éli az üvegfestészet. Amikor a napfény a festett üveggel találkozik, megcsodálhatjuk a létrejövő formákat, színeket, hangulatokat.





Üvegfestés

Az üvegfestészet művészete a középkorba nyúlik vissza, a 12 század elejéig, amikor megjelentek a Saint-Denis királyi apátságban az első festett ablakok. Az idő múlásával több módszer, technika is kifejlődött, a legegyszerűbb mód a hidegfestés, amely levegőn száradó festékekkel történik, nem igényel égetést. (az ilyen technikával készült eszközöket nem használhatjuk, csak díszek lesznek!)
Otthon is kipróbálhatjuk alkotó kedvünket, fürdőszoba, nappali, gyermekszoba ablakaira, ajtók üveges felületére varázsolhatunk képeket.
A bátrabbak üvegből készült használati eszközökre, kancsók, poharak, dísztányérok, befőttes üvegek, tükrök, virágtartók felületét is dekorálhatják, a lehetőségek végtelenek. Ezeket az alapanyagokat művészeti boltokban könnyen beszerezhetjük.
Az elkészült képek minden nap mosolyt lopnak szívünkbe, mert szépek, vagy mert tudjuk hogy mi alkottuk őket.

Szükség van alapanyagokra, és eszközökre, hogy kényelmesen dolgozzunk.

Üvegek:

Többféle típust különböztethetünk meg átlátszóság szerint, 3-5 mm vastagságú teljesen átlátszó üveget, ezek kiemelik és előtérbe állítják a képet, a fény teljesen keresztülhatol rajtuk.
Vannak enyhén színezett változatok is, zöld, sárga, kék tónussal, itt a felvinni kívánt színeket ezek már módosítják, a színkeverés szabályai szerint.
A sötét és erős tónusú üvegek viszont már nem engednek át sok fényt, ezek olyan esetben ajánlottak, ahol a fényt tompítani akarjuk a helységben, pl. paravánok esetében.

Formailag is bonthatjuk őket, a hengeres felületűekre, ezek a használati tárgyakról kerülnek ki, és a sima, lapos felületűekre, a tányérok, ablakok, tükrök, asztallapok, és hasonló sík felületek.



Festékek:

Fontos hogy a különböző cégek festékeit ne keverjük, mert az összetevők nem biztos, hogy illenek egymáshoz, és nem sikerül emiatt a kép.
Átlátszó festékek: üvegfestékek,  tökéletesen tapadnak, egymás között a színek könnyen kikeverhetőek. Ha gyakorlottak vagyunk a színkeverésben, elég pár szín beszerzése, a fő színeké, piros, kék, sárga, esetleg a másodszíneké, lila, narancs, zöld.

Fedőfestékek: akril, tempera. Száradás után lakkréteggel kell bevonni a képet, hogy ne sérüljön.

Krémfestékek: a képek kontúrjainak megrajzolásához használjuk, fekete és szürke színekben kaphatóak, bár a legújabb trend szerint már arany, vagy hasonló színek is megtalálhatóak. Lehetőség van kis tubusos, hosszított csőrű kiszerelés megvásárlására is, ennek a segítségével egyenletes vonalat tudunk létrehozni, könnyedén.
A felvitel után 30 perccel már megszárad, és színezhetjük a belső részeket az üvegfestékekkel, vagy temperával-akril festékkel.

Ecsetek:

Minőségi ecsetet vegyünk a szép munka érdekében, iskolai ecset semmiképpen nem jó.
Legalább 3 (nyestszőr) ecsetet szerezzünk be, 2, 8, 10 méretben. A 2-es vékony ecset, kontúrokhoz, kis korrigálásokhoz használhatjuk. A 8-as méret használható a képek kitöltésére, és fontos, hogy legyen egy ecsetünk, amely lapított formájú.


Spatula: a széles felületekre.
Oldószer: a festékekkel megegyező márka.
Alkohol: a felületek zsírtalanítására.
Pauszpapír, az alaprajz átmásolásához, speciális üveg-ceruza, amellyel átrajzoljuk a képet a papírról az üveglapra, ragasztószalag.
Rongyok és kaparókés (tapétavágó tökéletesen megfelel) a felesleges festék eltávolítására.

Esetleg egy kéztámasz, hogy könnyebben dolgozzunk, nekem teljesen bevált a gyöngyszövő keretem erre a célra. Gyakorlat kell a használatához, de később meghálálja
magát, ha megtanuljuk  technikát.

A kép elkészítése:

A kiválasztott kép kontúrjait fekete filctollal felrajzoljuk egy pauszpapírra. Ha készen van, ragasztószalaggal az üveg hátuljához rögzítjük, hogy ne tudjon elmozdulni.
Alkohollal zsírtalanítsuk a felületet amit festeni akarunk, majd felvihetjük a kép kontúrjait krémfestékkel, vagy a speciális üveg-ceruzánkkal. Meg kell várni a száradást, ez körülbelül 30 percig tart.
Az üveglap hátuljáról eltávolíthatjuk a papírt, és ellenőrizzük a körvonalakat, esetleg javítsuk.
Ezután végre elkezdhetjük a színek kitöltését, fontos hogy legyenek kisebb üvegdarabok mellettünk, amin ellenőrizhetjük a kívánt színt, árnyalatokat, hogyan illenek egymáshoz. Ellenőrizhetjük a fényben látható hatást is a próbadarabokon, így nem a főképet emelgetjük munka közben, nem lesz ujjlenyomatos. Először a világos részek kitöltése javasolt, és a legvégén a sötét színeké.
Ha erősebb színhatás akarunk elérni az adott színnél, akkor több rétegben kell felvinni a festéket, ebben az esetben meg kell várni, amíg az első réteg megszárad, ez körülbelül 1 óra szokott lenni. Csak ezután fessünk rá újabb réteget.
Ha esetleg halványítani akarjuk, akkor vékony rétegben oldószerrel kenhetjük át.
A festés után egy jól szellőző helyre tegyük az elkészült képet, fontos hogy ne kapjon port, és a családtagok kíváncsiságának se legyen kitéve, nehogy megsérüljön.
2 vagy 3 nap után a festék nem csak a felületen szárad meg, hanem teljes egészében készen áll, hogy a kívánt helyre kerüljön.

Hengeres alakú tárgyak festése:

Az eljárásunk ugyanaz, először alaposan zsírtalanítani kell a felületet, majd ebben az esetben, ha nehéz a motívum szabad kézzel átrajzolása, akkor használhatunk indigót.
Az indigót rögzíteni kell a felületre ragasztószalaggal, erre kerülhet a pauszpapír, és jó erősen lenyomva rajzoljuk át a mintát.
A domború felületű üvegeknél először a nagyobb területeket fessük ki, és csak a végén az apróbbakat.

Tányérok:

Ha úgy döntünk hogy a hátuljára kerüljön a kép, akkor mindenképpen figyelembe kell venni, hogy megfordítva tükörképet kapunk. A festés után a tányér alján lévő kép finom árnyékot fog vetni, ha a falra kerül. Ha ezt el akarjuk kerülni, akkor egy fehér opálos réteget vigyünk fel az elkészült és megszáradt motívum hátuljára.

Jó munkát kívánunk!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja