SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tulipános ládák, festett bútorok... és más varázslatok

Schneider Csilla Krisztina (SCSK) [cikkei] - 2011-02-18
Minden tulipános ládában titkok rejlenek... Már az is varázslat, hogy modern lakóterünkbe milyen természetesen tud beilleszkedni egy különleges festett bútordarab, azaz a tulipános láda. A nappali ékessége lehet ez az egyedi festett bútor, hiszen dekorativitása, ősi ereje, jelképrendszere olyan vonzó hatással van az ember lelkére, mint kevés lakberendezési tárgy. Azért, mert a tulipános láda nem csupán egy tárgy. A tulipános láda kapocs magyarságunkkal, gyökereinkkel.
Tulipános ládák, festett bútorok... és más varázslatok

tulipanoslada6A festett népi bútorok virágai, életfái jelentéstartalmat hordoznak. Van, aki családvédő ládát kér tőlem, óvó-védő motívumokkal. S van, aki szerelemládát ajándékoz kedvesének… Mindig lelki kapcsolat van az egyedi, kézzel festett tulipános láda és annak gazdája között. Manapság nem csak pusztán divat felújíttatni a régi hagyatékból származó szép, de viseletessége miatt belső lakótérbe már használhatatlan darabokat.

Hiszek abban, hogy a festett bútorok lélekmadarai tovább élnek, s generációról generációkra szállnak. Nagyapák válláról unokákéra. S az új, festett, virágoztatott borovi fenyő ládák pedig frissességet, tulipanoslada2vidám üde színfoltot hoznak otthonainkba. Különleges ajándékok. Egyediségük, megismételhetetlenségük teszi számunkra különlegessé őket, hiszen mi magunk is egyediek és megismételhetetlenek vagyunk ebben a világban! Igen, ebben a földi világban. Mert az életfák, a lélekmadarak valami mást is jelentekne felfelé, ahová a tulipánok igyekeznek… A lehajló tulipán nem jelent jót. Ilyet sosem festek. De az életöröm színeiben pompázó, gazdagon díszített, vidám, életigenlő láda mindenkinek derűt sugároz az otthonába, lelkébe és személyiségébe.  Van, akinek egyszerűen csak megtetszik egy alkotás, és akad, aki a jelképrendszerére is odafigyel. Termékenység motívumokat kér, vagy árgyélus kismadarat a tetejére, mely kiénekli a legszebb virágokat…

tulipanoslada4

Régen egy-egy tulipános láda végigkísérte egy ember életét. Társ volt. Minden személyes érték hordozója, a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt.  

Tulipános ládát különböző méretekben készítek, hiszen változatosak az igények. Ám a szép asztalosmunkák arányai fontosak, akár a festés, azaz a megfestés rituális rendje. Ebben ugyanis szigorú rend uralkodik. De ezáltal a rend által kapom meg a szabadságot is, mely a motívumok gazdagsága és burjánzása felé engedi a művészt.

Mindenkinek olyan életörömöt kívánok, mint amilyet az egyedi, megismételhetetlen festett tulipános ládák sugároznak közénk. Hiszen ez az igazi varázslat.

tulipanosada tulipanoslada
tulipanoslada tulipanoslada

Schneider Csilla Krisztina festőművész

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja