SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A testbeszéd

Kókai Kata [cikkei] - 2006-04-19
Ki gondolná, hogy akár szavak nélkül is megérthetjük egymást? Pedig mozdulataink szavak nélkül is elárulják mit gondolunk.
A testbeszéd

Ma már tudjuk, hogy nem csak a grimaszok lehetnek árulkodóak, hanem legegyszerűbb mozdulataink is. Ahogyan ülünk, ahogy kezünket mozdítjuk, vagy éppen az, ha gondterhelten dörzsölgetjük homlokunkat, egy szakember számára sok mindent elárulhat. Testünk jelbeszéde könnyen felismerhető, laikusok is tisztában vannak vele, csupán nem tulajdonítanak ennek nagyobb jelentőséget.

Ahogyan gyerekeinken észrevesszük amikor füllentenek, vagy meglátjuk, ha egy hosszú ideje ismert barátunk gondterhelt, úgy másokon is képesek vagyunk felismerni az apró jeleket. És bármilyen különös is, ezek a jelek minden országban más-más formában tűnnek fel, részben ezért is tűnik másnak, "idegennek" egy külföldi ország. Míg hazánkban a hazugságon kapott ember általában ajka közelében tartja a kezét, külföldön inkább a fülét dörzsölgeti. Minden országnak megvan a maga nonverbális kommunikációs rendszere.

Ki, hogyan használja

Kutatók megállapították, hogy minden egyes mozdulat egy-egy szónak felel meg. A mozdulatok alkalmazása azonban attól is függ, kivel kommunikálunk, s milyen lakóhelyről érkeztünk. Az ország, a város, de akár tudásunk is befolyásolhatja hogyan és mennyire használjunk mozdulatainkat. A vidéki emberek kevésbé tűrik a zsúfoltságot, hiszen megszokták a tág életteret, a nagyobb városokban élők pedig megszokták, ezért testbeszédet is ritkábban használnak a szűkös hely miatt.

Azok az emberek, akik kisebb szókinccsel rendelkeznek, gyakrabban kísérik mondandójukat mozdulatokkal. Az egyes térségekben élők más-más zónákkal rendelkeznek. Az intim szféra, vagyis az a távolság, melyen belülre már csak hozzánk közel állókat engedünk, minden térségben már és más. Míg Európában a tőlünk 20-30 cm-re állókat nem tekintjük betolakodóknak, addig más nemzeteknél ez a távolság jóval nagyobb.


Többek között a kapcsolat kezdeményezésénél lehet jelentősége a zónák nagyságának. Ha valaki szimpatizál a másikkal, közelebb engedi, mint a zóna határa, ha azonban nem kedveli az illetőt, automatikusan megtartja a zóna távolságát.

A szemkontaktus

A szemkontaktus fontosságát mindig is ismertük. Ahogy a mondás is tartja, a szem a lélek tükre. Elárulja, hogy valaki éppen kitalál valamit, vagy egy múltbeli eseményre gondol, esetleg kedveli a vele társalgó embert, vagy dühös rá. Az izgalom, a szerelem jele a kitágult pupilla, míg az idegességé ennek az ellentéte; az összeszűkült pupilla.

Valódi szemkontaktusról akkor beszélhetünk, ha a beszélgetés során két ember legalább 70%-ban egymás szemébe néz. Ellenkező esetben a másik fél vagy hazudik, vagy érdektelen. Az üzleti életben gyakran háromszög alakban pillantanak a másik arcára. A háromszög csúcsait a két szem, illetve a homlok képezik. A tárgyalás komolyságát bizonyítandó szokták alkalmazni ezt a módszert.

A személyes érdeklődés kifejezésénél is a háromszög dominál, akkor azonban a két szem és az ajak, vagy egy lejjebb elhelyezkedő testrész alkotják a háromszöget.

A testbeszéd egy idegenről is sokat elárulhat. Megmutatja, hogyan közeledik felénk -ellenségesen vagy barátságosan-, megtudhatjuk, hogy a vele folytatott párbeszédről mi a kimondatlan véleménye. A testbeszédet ma már külön tanfolyamokon oktatják, legfőképpen üzletembereknek, akik a kimondatlan szavakkal érhetik el a legnagyobb sikert.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja