SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hétfőtől sztrájk várható az iskolákban

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-09-19
Két budapesti gimnáziumban is virrasztás volt vasárnap estétől hétfő reggelig, a diákok így szeretnének kiállni a tanáraikért. Hétfő reggeltől pedig az iskolák egy részében sztrájk várható.
Hétfőtől sztrájk várható az iskolákban

Virrasztás hétfő reggel 9-ig két budapesti gimnáziumban

"Az elmúlt időszakban rá kellett döbbennünk arra, hogy ha mi nem teszünk semmit a változásért, akkor más se fog!" - írták felhívásukban a Facebookon a virrasztás szervezői.

Az ELTE két budapesti gyakorló gimnáziumában, a Radnótiban és az Apáczaiban is virrasztás volt hétfő reggel 9 óráig - számolt be róla a 444.hu. A diákok azért virrasztanak, mert így szeretnének kiállni a tanáraikért, akik "súlyosan alacsony fizetést, maroknyi társadalmi megbecsülést és tengernyi kifizetetlen túlórát" kapnak csak.

A diákok vasárnap este nyolctól hétfő reggel 9-ig virrasztottak az iskoláknál, pontosan a tanítás kezdetéig. A szervezők azt kérték, hogy a diákok hozzanak magukkal kockás ruhát-zászlót-kitűzőt, öltözzenek melegen és hálózsákot is hozzanak, ha tudnak. Mint írták: "Powerbank, kaja és egyéb felszerelés ajánlott". 


PDSZ és PSZ: "A kormány erőre erőszakkal válaszol"

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) közleményt adott ki, amiben tiltakoznak a sztrájkjogért polgári engedetlenséget vállaló pedagógusokat ért kormányzati fenyegetés ellen.

Mint írták: „Mivel látható, hogy a kormány erőre erőszakkal válaszol, viszont továbbra is csak az erőből ért, azt javasoljuk, hogy kollégáink szervezzenek a munkahelyeken hétfőtől olyan sztrájkokat, amelyek kihasználják a törvény kiskapuit”. 
 

Előzmények:
 

  • A Tanítanék Mozgalom szeptember 1-jétől gördülő polgári engedetlenségi akciót hirdetett, melyhez több intézmény pedagógusai is csatlakoztak.
  • Azok a tanárok, akik részt vettek a tiltakozásban, szeptember 9-én levelet kaptak a tankerülettől, ami arról szólt, hogy az érintett pedagógusok a munkavégzés alól felmenthetők.

"Mivel látható, hogy a kormány erőre erőszakkal válaszol, viszont továbbra is csak az erőből ért, azt javasoljuk, hogy kollégáink szervezzenek a munkahelyeken hétfőtől olyan sztrájkokat, amelyek kihasználják a törvény kiskapuit!" – írta a PSZ és a PDSZ.


Az érdekvédők hétfőtől azt javasolják, hogy:
 

  • "Kérjük meg a szülőket, hogy a munkabeszüntetést úgy segítsék, hogy ez idő alatt ne küldjék be a gyermekeiket az intézménybe, mert ekkor felügyelni és tanítani sem kell – így kihúzzuk a sztrájk alatti, még elégséges szolgáltatás előírásának »méregfogát«;
  • a törvény alapján összevont felügyelet tartható;
  • a sztrájk alatt megtartandó tanítási órákat más napokra át lehet helyezni;
  • ügyeljünk arra, hogy a tervezett sztrájkot minél előbb jelentsük be az intézményvezetőnek, mert a bejelentéstől számított öt nap múlva lehet belekezdeni a munkabeszüntetésbe.”

Az érdekvédők a közleményben azt is megfogalmazták, hogy október 5-én ünnepli az UNESCO a pedagógusok világnapját.

"Erre a napra a PSZ és a PDSZ együttes akciót hirdet az alapvető jogok biztosának területi irodáinál, ahol a közoktatásban tapasztalt jogsértésekről petíciókat nyújtanak át."

Indexkép: Mészáros Bence

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja