SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A kagyló útján: El Camino

Singola Edit [cikkei] - 2008-08-19
Spanyolország északi részén található az az évszázadok óta híres zarándokút, amelynek Santiago de Compostela Camino, Szent Jakab útja a neve. A Camino a Pireneusok lábától Saint Jean de Port-tól indul és Compostela-ig tart. Az út mentén pihenő- és szálláshelyek vannak, információs pontok, ahol pecsétet kapnak a zarándokok a Camino-útlevelükbe. A 800 km-es utat nagyon sokan végig járták már, az utóbbi években pedig kvázi reneszánszát éli a zarándoklat.
A kagyló útján: El Camino
A zarándokok szimbóluma a fésűskagyló. A kagyló a beléje kerülő homokszemekből igazgyöngyöt hoz létre. A Camino vándorai is az út alatti testi-lelki hatásokból építkezve megalkotják, újragondolják és formálják magukat, az életüket, egy igazabb élet felé haladva megalkotják saját gyöngyszemüket.

Róma és Jeruzsálem után Santiago de Compostella a leggyakrabban látogatott zarándok célpont. A zarándokokat mindenfelé felfestett sárga kagylók navigálják a megfelelő irányba.
A legenda szerint Szent Jakab holttestét hajón hozták Jeruzsálemből Észak-Spanyolországba, és azon a helyen temették el, ahol most Santiago de Compostela található. A kagyló utalhat arra is, hogy az óceánon keresztül érkezett ide Jézus tanítványa.

De ki vállalkozik egy ilyen embert próbáló gyaloglásra? Ma már nemcsak vallásosak, olyan emberek, akik valamilyen okból önmagukat keresik. Keresik az utat, amely elvezet saját maguk megértéséhez, analógiába hozva a Camino-val, szó szerint megteszik az utat az egyik pontból a másikba, vezeklésként, hálából, számkivetettként… Hogy valójában mi is történik az úton az emberekkel, arról számtalan útinapló, beszámoló, könyv számol be.

Paulo Coelho 1986-ban indult el a Santiago de Compostella-i zarándoklatra.
Azokban a napokban spirituális érdeklődésem abból a meggyőződésből indult ki, miszerint léteznek titkok, rejtélyes utak, amelyeket néhányunk képes lehet megérteni és irányítani, annak ellenére, hogy mindez a legtöbb halandó számára nem sikerülne. Azt gondoltam, hogy ami elvezet az élet rejtélyeinek megismeréséhez, az csak komplikált, nehéz próbatétel lehet.”

Az a nézet járja, hogy a Camino közvetlenül a Tejút alatt húzódik, így a csillagrendszer óriási energiával tölti fel a zarándokokat.
Az utat mindenki a maga tempójában járja, átlagban 4-5 hét alatt teszik meg. Útközben mind természeti, mind pedig kulturális, építészeti csodáknak lehetnek szemtanúi. A környezet sokféleségét ugyancsak megtapasztalhatják, előfordul, hogy kietlen tájakon kell kilométereket gyalogolni, vagy erőteljes emelkedőn. Mégsem adják fel a „harcot”, feszegetik tűrő- és bíróképességük határait, és ráeszmélnek, mi minden rejlik egy emberben, mennyi rejtett energia és erő, mennyi élni akarás és tettre készség. Egy ilyen úton jön rá az ember, milyen csodákat tartogat még önmaga számára is. Átérezheti, hogy mennyire magára van utalva és a természetre, kitéve például asz időjárás viszontagságainak, és még a hátizsákját is cipelnie kell, ami akár 30 kg is lehet. Mégis több ezren indulnak útnak, és járják a Camino-t nehéz terhükkel a hátukon és lelkükben. A hetek alatt van ideje az embernek átgondolnia egész életét, tetteit, rangsorolni a fontos és kevésbé fontos dolgokat. A testi fáradtság, a hólyagosra és sebesre feltört lábak, a napsütéstől leégett, fájó bőr… és a lelki vívódások között olykor elmosódik a valóság és az illúzió, a múlt és a jelen. Aztán ráébred a zarándok, hogy az élet is egy nagy zarándoklat, az ember pedig örök zarándok, akárcsak a Camino-n: a zarándokok hagyományos viseletében: pelerinben és széles karimájú kalapban bottal a kézben, tarisznyával és kulaccsal a vállán, és zarándokjelvényével a kagylóval.

És miért jó zarándoknak lenni? Mert
 „Aki rohan, azt az idő szorítja,
Aki zarándokol, azt az idő tágítja
Aki menekül, önmaga elől fut
Aki zarándokol, önmaga felé tart
Aki menetel, másokhoz igazodik
Aki zarándokol, saját ritmusára jár
Aki túrázik, teljesít
Aki zarándokol, teljessé lesz
Aki kirándul, kikapcsolódik
Aki zarándokol, bekapcsolódik
Aki sétál, nézelődik
Aki zarándokol, befelé figyel
Aki bóklászik, céltalan
Aki zarándokol, célra talál
Aki zarándokol, úton van.
Aki zarándokol, jó úton van.”

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja