SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

3 izgalmas libás recept Márton-napra

Németh Ági [cikkei] - 2004-11-01
November 11-e Márton napja, egy magyar szent, Szent Márton ünnepe. A libaevés az Ő tiszteletére lett szokás.

3 izgalmas libás recept Márton-napra

November 11-e Márton napja. Ezen a napon történt a római korban, hogy Szent Mártont, aki a pannóniai Saváriában /Szombathelyen / született, a pápa püspökké akarta szentelni. A legenda szerint, amikor a tudomására jutott a nagy megtiszteltetés, zavarában elbújt egy liba ólban. Az oktalan állatok azonban elárulták a gágogásukkal, hogy ott rejtőzködik. Az Ő tiszteletére vált szokássá a libaevés ezen a napon. i.e. 2800-as években már az egyiptomiak már hizlaltak libát, és komoly hagyományokra tettek szert a konyhában, a  libakészítés tudományára.

Izgalmas libás receptek Márton-napra


Liba sült, párolt káposztával

Hozzávalók: 

  • 4 db libacomb
  • majoránna 
  • alma
  • ½ dl tej

Párolt káposztához: 

  • 50 dkg fehér és 50 dkg lilakáposzta
  • cukor
  • ecet
  • olaj
  • kávéskanál köménymag
  • 2 szem szegfűszeg és bors
  • 1/2dl vörösbor vagy pezsgő

Elkészítés: a libacombokat megmossuk, sózzuk és bedörzsöljük majoránnával. Lábasba tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy a húsokat két ujjnyira betakarja. Az almát felszeleteljük, és a combok mellé rakjuk a lábasba. Közepes hőmérsékleten puhára pároljuk. Ha a hús megpuhult, tepsibe rakjuk, és a pároló lé egy részét rászűrjük /amennyit a sütéshez kell/, előmelegített sütőbe tesszük. Sütés közben a saját levével és tejjel locsolgatjuk. Szép ropogósra sütjük.

Párolt káposzta készítés: a káposztát laskára felszeleteljük, lábasba rakjuk, megsózzuk, rászórjuk a köménymagot, szegfűborsot és szegfűszeget, és egy kis olajat öntünk rá. Összekeverjük,  és puhára pároljuk. Cukorral, ecettel, és borral vagy pezsgővel ízesítjük.

Burgonyapürét kínálunk mellé.


Libamáj

Hozzávalók: 

  • 1 kg libaháj
  • 50 dkg libamáj
  • tej a máj áztatásához
  • 1/2dl tej külön

Elkészítés: A libamájat egy tálba rakjuk, és annyi tejet öntünk rá, amennyi ellepi és a háj sütéséig bennehagyjuk. A libahájat megmossuk, felkockázzuk, és egy lábasba tesszük. Annyi vizet öntünk rá, hogy a hájat két ujjnyi víz ellepje. Közepes hőmérsékleten kisütjük. Ha szép aranysárga a tepertő, akkor egy kis tejet öntünk rá. Vigyázzunk, nehogy leégjen! A zsírnak szép sárgának kell lenni. A zsírt leszűrjük egy lábasba, és pici vizet öntünk hozzá. A májat kivesszük tejből, és óvatosan beletesszük a zsírba. A májat közepes hőmérsékleten sütjük. Az első 15 percben fedő alatt, majd megfordítjuk a májat, és még 15 percig sütjük, de fedő nélkül. Mielőtt elkészülne, egy kanál tejet adunk hozzá. Ha a máj mind a két oldalán szép pirosra megsült, akkor kész./ körülbelül 30-40 perc, a máj nagyságától függ/. A májnak vajpuhának kell lenni. A májat kivesszük, és egy tálba rakjuk és felöntjük a zsírral úgy, hogy az ellepje. Ha már majdnem kihűlt, egy csipet sót szórunk rá. Ha kihűlt hűtőbe rakjuk, hogy megfagyjon. Hidegen tálaljuk, de melegen is kínálhatjuk. Igazi csemege!


Töltött libamell

Hozzávalók: 

  • egy nagyobb libamell
  • 20 dkg gomba
  • egy csokor újhagyma
  • 10dkg libamáj vagy csirkemáj
  • só, bors, majoránna
  • 1 tojás
  • egy csokor petrezselyem
  • egy zsemle
  • tej
  • olaj
  • sütőzacskó vagy alufólia
  • alma
  • 15 dkg rámamargarin

Elkészítés: az újhagymát felaprítjuk, a gombát laskára vágjuk, és lábasba tesszük. Egy kis olajat öntünk rá, és megdinszteljük. A zsemlét tejben megáztatjuk. Ha kihűlt a gomba, hozzáadjuk a zsemlét, a májat, /a májat lekaparjuk/ a felaprított petrezselymet, a tojást, sót, borsot és összedolgozzuk. A libamellet megmossuk, és óvatosan lefejtjük róla a bőrét. A mellet betakarjuk a töltelékkel, és ráhelyezzük a bőrét. /fogpiszkálóval, hústűvel rá rögzítjük, vagy körbevarrjuk a bőrét/. A sütőzacskóba beletesszük az almát felkarikázva és a ráma margarint. A megtöltött libamellet besózzuk, és majoránnával bedörzsöljük, és a zacskóba rakjuk. A zacskót tepsibe rakjuk, és közepes hőmérsékleten megsütjük a húst. Ha megpuhult a libamell, kivesszük a zacskóból és visszatesszük a sütőbe. A párolólét ráöntjük, és adunk hozzá ha kell, libazsírt. Sütés közben a saját levével, és tejjel locsolgatjuk, amíg szép pirosra megsül.

Burgonyakrokettet, és körtebefőttet kínáljunk mellé./ a párolt káposzta is illik hozzá/

Kép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja