SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nézhet-e horrorfilmet egy gyerek?

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2020-11-06
Kiskamasz gyerekek mellett előbb vagy utóbb előkerül a horrorfilm kérdése. Mikortól engedheted meg? Mire figyelj oda, ha már megengedted? Van néhány szempont, amit érdemes figyelembe venni.
Nézhet-e horrorfilmet egy gyerek?

Lehet, hogy az osztálytársak nyomására, lehet, hogy saját érdeklődésből, de előbb-utóbb a legtöbb tizenéves életében megjelennek a horrorfilmek.

Mit kell tudnod a horrorfilmekről?

Nem csak a legvéresebb horrorfilmek okozhatnak ijedtséget a kicsiknek. A klasszikus mesék is félelmetesek, ott is megjelennek ijesztő alakok. Ez azt tükrözi, hogy a félelem természetes velejárója az életnek. A gyerekeknek szükségük van arra, hogy a félelmeiket, szorongásaikat kivetítsék, megjelenítsék, mert így kézzel foghatóvá válnak számukra és le tudják győzni őket.

Szakemberek szerint az a gyermek, aki kiegyensúlyozott, megfelelő nevelést kap, biztosan nem válik bűnözővé egy horrorfilm vagy egy erőszakos videojáték hatására. A legvalószínűbb, hogy rövid távú hatása lesz egy-egy ilyen alkotásnak. Szülőként olyan következményekre számíthatsz, mint például félelem a sötétben, nehéz elalvás, rossz álmok.

Mit tehetsz szülőként, ha a gyermeked horrorfilmet szeretne nézni?

Szülőként neked kell megfigyelned a gyermekedet. Tegyél egy próbát, mielőtt megnézi a filmet. Keress néhány ijesztőbb képet a filmből, mutasd meg a gyermekednek és figyeld a reakcióit. Ha már a kép látványától megijed, akkor biztosan nincs még itt az ideje, hogy megnézze azt a filmet. Ha nem látsz rajta ijedtséget, akkor lehet, hogy nem lesz gond. Mindig mérlegeld, hogy mit ér meg nektek egy ilyen élmény.

Kérdezd meg a barátok szüleit. Érdeklődj, hogy náluk mivel játszanak a gyerekek, milyen filmeket néznek, és hogyan reagálnak rájuk. Ennek nem az a lényege, hogy ha ők megengedik, akkor nálatok is szabad az út, csupán tájékozódsz, hogy a kortárs gyerekek hol tartanak.

Mielőtt megengeded, hogy ilyen filmet nézzen a gyerek, mindenképpen beszélgessetek el a témáról. Mondd el neki az aggályaidat, a véleményedet a filmekkel kapcsolatban és hallgasd meg az övét is. Az ilyen fajta beszélgetések mindig erősítik a szülő-gyermek kapcsolatot, mert a gyermek érzi, hogy nem egyszerűen szőnyeg alá sepred a problémáját, kérését, hanem foglalkozol vele, komolyan veszed.

Jó megoldás lehet, hogy ha együtt nézitek meg az első filmet. Így tudod leginkább leszűrni, hogy a gyermeked élvezettel vagy inkább rettegéssel fogadja a látottakat. Ha azt látod rajta, hogy nagyon megijed, utána napokig fél és nem tud aludni, akkor erre vissza tudsz csatolni a későbbiekben is.

Mindenképpen segíts neki feldolgozni, amit látott. A legjobb, ha hagyod, hogy ő mondja el először az élményeit, benyomásait, így nem befolyásolod. Nem minden gyermek egyforma. Vannak, akiknek alacsony az ingerküszöbük és meg sem rezzenek egy film alatt, míg más gyerekeket ugyanaz a film elborzaszt.

Okozhat-e függőséget a horrorfilm?

Szakemberek szerint igen, a horrorfilm is képes kiváltani függőséget. Szülőként ezért a megelőzésre kell hangsúlyt fektetni. Ne engedd a kiskamasznak, hogy kontrollálatlanul nézze az ijesztő sorozatokat. Állapodjatok meg abban, hogy milyen gyakorisággal nézhet horrorfilmet. Ha úgy érzed, hogy túlságosan a rabjává vált, akkor próbáld meg apránként más területek felé irányítani, de ha nem sikerül, akkor akár egy szakember segítségére is szükség lehet.

 

Kép forrása: Lê Minh fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja