SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fogamzásgátlás előtti kivizsgálás

Családinet [cikkei] - 2012-06-05
A fogamzásgátlásnak számos formája ismert, így mindenkinek személyre szabottan lenne érdemes a korának, egészségi állapotának, rizikófaktorainak figyelembe vételével kiválasztani az optimális megoldást. A választás előtti kivizsgálás jelentőségéről dr. Hintalan Albert, az Oxygen Medical nőgyógyász szakorvosa beszélt.
Fogamzásgátlás előtti kivizsgálás

Relatív és abszolút ellenjavallatok

Bár az orvostudomány mai állása szerint egészséges nő használhat hormonális fogamzásgátló tablettát, vannak olyan kockázati tényezők is, amelyeket figyelembe kell venni, mielőtt a legoptimálisabb módszert kiválasztanánk. Ezeket a tényezőket pedig mindenképpen ismernie kell a nőgyógyásznak – ez indokolja elsősorban a választás előtti tanácsadást és kivizsgálást.
Léteznek olyan állapotok, betegségek (abszolút kontraindikációk), amelyek kizárják a hormonális fogamzásgátlók használatát. Ilyenek például az előzmények közt szereplő tisztázatlan vérzéses rendellenesség, trombózis, visszérgyulladás, magas vérnyomás, akut vagy krónikus májbetegség, súlyos vesebetegség, egyes szemészeti betegségek.
A relatív kontraindikációk azok az állapotok, amelyeket mérlegelnie kell a szakorvosnak, mielőtt megfelelő megoldást javasol. Ide tartozik többek közt a cukorbetegség, a mióma, a terhesség alatt súlyosbodó betegségek (például sclerosis multiplex, epilepszia), migrén, tervezhető műtétek előtti és közvetlenül azutáni állapot. Hasonló mérlegelésnek kell megelőznie a 35 év feletti dohányzó nők és a 2 éve még nem menstruáló lányok esetében is a fogamzásgátló módszer kiválasztását.

A fogamzásgátlás lehetőségei

Az elterjedt hormonális fogamzásgátlás ma már nem csak tabletta, de injekció és hüvelygyűrű formájában is hozzáférhető, és kétségtelen biztonságos, kényelmes megoldást jelent. Ám – különösen a kizáró okok megléte esetén – érdemesebb a hormonmentes megoldásokat választani, amelyek közt szóba jöhet az óvszer, a pesszárium, a spermicid krémek, a hüvelykúpok- és tabletták, és a méhen belüli eszköz. A tartós kapcsolatban élők gyakran támaszkodnak a természetes módszerekre, mint a hőmérőzés, a megszakított közösülés, vagy a naptármódszer, amelyek szintén hormonmentesek, de megbízhatóságuk jóval alacsonyabb. Végső esetben szóba jöhet az esemény utáni tabletta használata is, amely csak ritkán és megfelelő indikáció esetén jelenthet megoldást a magas hormontartalma miatt.


Mint látható, a paletta széles, így igen hasznos és megnyugtató, ha nőgyógyász segíti a választást.

Az első alkalom döntő lehet

Fontos, hogy a fiatal lányok életük egy nagy döntésének meghozatalában számíthassanak az édesanyjuk támogatására is. Éppen ezért van ma már lehetőség egyes nőgyógyászati rendelőkben arra, hogy az anya és a lánya egyszerre vegyenek részt egy tanácsadáson, amit a lány kivizsgálása követ. Ugyanis ekkor dőlhet el, hogy milyen típusú fogamzásgátlási módszer lesz a leginkább személyre szabott, mi a legkényelmesebb, mi jár a legkevesebb mellékhatással.- hangsúlyozza dr. Hintalan Albert, az Oxygen Medical nőgyógyásza.
Az itt elhangzó információk nem csak a döntés szabadságát adhatják meg a védekezni kívánó fiatalnak, de olyan hasznos tanácsok, szükség esetén megnyugtató szavak is elhangozhatnak, amelyek az édesanya is aggodalmait is eloszlathatják. A cél mindenképpen az, hogy azok a fogamzóképes nők, akik felelősen szeretnének dönteni a szexuális életükről és annak következményeiről, minél több információval rendelkezzenek a témában, és elkerülhetőek legyen a nem kívánt terhességek, fertőzések.

www.oxygenmedical.hu
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja