SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Változtass, hogy változhass! (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

Zaira Aa [cikkei] - 2011-04-15
Panaszkodunk hogy valami sosem stimmel az életünkben? Mindig van valami aminek máshogy kéne lennie? Már az is baj ha a jól megszokott közöny változni kezdene? Miért nem változtatunk? Vegyük végre kézbe életünk irányítását!
Változtass, hogy változhass! (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

pillango„Változnak az idők! – hangoztatja egy közismert szólás. Vagy ez már közhely? Tulajdonképpen mindegy minek is nevezzük, hiszen igaza van. Ami viszont megütötte a fülemet az az, hogy rengeteg ember ezt negatív értelemben használja. Mondjuk ül az idős néni a TV előtt, lát egy számára botrányos műsort, majd felshóhajt: Hát már nem ugyanolyan ez a világ mind annak idején! vagy: Bezzeg az én időmben! vagy: A mi korunkban ilyen még nem volt! És ide sorolhatjuk a „változnak az idők”-et is. Félreértés ne essék, a világért sem szeretnék egyetlen idős hölgyet / urat sem minősíteni, hiszen ez nem csak náluk fordul elő. Manapság én minden korosztályból hallok ilyen és ehhez hasonló kijelentéseket. Igen, ezek erősen közhelyek. Ezért mindenki ösztönből, megszokásból hangoztatja őket. De a fele sem gondol bele, hogy igazából ez mit is jelent. Hogy mi az a változás. Talán az ember biológiailag nem változik? Jobb lenne örökké pólyás csecsemőnek maradni? És mentálisan nem változunk? Nem arra törekszik a legtöbb ember, hogy minél nagyobb tudás birtokába jusson? Azaz hogy mentális képességeit növelje! Megváltoztassa! Netán van aki jobban örülne ha nem változott volna meg a kifejezőkészsége, és még mindig csak gügyögne? Ezek igencsak alapvető példák arra hogy a változás egy természetes folyamat. És csodálatos is. Gondoljunk bele egy pillanatra, hogy mennyi mindenen megyünk keresztül az életünkben. Minden apró eseménynek hatása van ránk, megváltoztatja a gondolkodásunkat. Például ülünk a villamson, éppen azon törjük a fejünket, hogy mit fogunk vacsorára főzni. Ekkor felszáll egy ellenőr, és a fülünk hallatára lebuktat egy bliccelőt. Ekkor már nem a vacsorára gondolunk, hanem a párbeszédre amelyben a bliccelő azt magyarázza hogy miért nincs éppen nála a bérlete. Azaz megváltoztatta szituáció a gondolkodásunkat. A gondolkodásunkkal pedig saját magunk is változunk. Ugyanezen a hétköznapi példán haladva, láttunk egy olyan példát, ami a „blicceljek vagy vegyek jegyet” mérlegét a „vegyek jegyet” irányába elmozdítja tudattalanul is. Megváltoztatta egy csöppet a gondolkodásunkat az adott szituációról. De vannak ennél nagyobb változások is. Például amikor könyvet olvasunk, előforsulhat, hogy a végére úgy érezzük, olyan dolgot értettünk meg belőle, ami megváltoztatta az életünket. Ez is előfordul néha. És ennek a legtöbben örülnek. Akkor miért nevezik még mindig olyan sokat negatívnak a változásokat? Hogy lehetne egy egyhangú monoton világban élni? Egyáltalán hogy lehetne az, hogy generációkon keresztül ne történjen társadalmi változás?
Szóval csak egy pillanatra gondolkodjuk el azon, hogy az összes változás amin eddig keresztül mentünk, az tett minket olyanná, amilyenek most vagyunk. És ez akkor is pozitív ha most rosszul érezzük magunkat, ha most problémáink vannak. Hiszen gondoljunk csak bele, ha eddig is minden megváltozott, akkor ezután is meg fog! Ami most rossz, az csak rajtunk múlik hogy mikor változik meg jó irányba. Hiszen mi dönthetjük el, hogy melyik körülménykek engedjük meg hogy meváltoztassa gondolkodásunkat. Ha Te megváltoztatod a körülményeidet, mialőtt azok változtatnának meg Téged, máris kezedbe vetted az irányítást. Nem sodródsz, hanem sodorsz. És ezt kell elérnünk. Aki nem törekszik erre, az nem várhat semmit..de persze panaszkodni biztos könnyebb...így legfeljebb folyamatosan visszarántjuk maginkat a süllyesztőbe, ahol igencsak kényelmesen lehet sodródni. Te mit akarsz: sodródni, vagy sodorni?


És hadd zárjam ezt a gondolatmenetet, egy igencsak ideillő, és kifejező idézettel:
,,Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását.”
/William James – 19. századi amerikai pszichológus és filozófus/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja