SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Cukorbeteg a gyermekem, melyik óvodába vigyem?

Fülöp-Kovács Katalin [cikkei] - 2011-03-08
Cukorbeteg nőként meglepett az a médiában elhangzott hír, miszerint egy 6 éves cukorbeteg kisfiút elutasított egy óvoda, arra hivatkozva, hogy túl nagy felelősség egy ilyen gyermek nevelése. Maga a cukorbetegség valójában nem is betegség, hanem inkább életviteli változás, hiszen az egészséges életmód egy nagyon pozitív, követendő példa. Jó alkalom arra, hogy a többi gyermeket is egészséges életmódra neveljék, s ezáltal megelőzhető, hogy túlsúlyosakká váljanak, vagy valamilyen betegség kialakuljon napjaink rohanó életmódja következtében.
Cukorbeteg a gyermekem, melyik óvodába vigyem?

Valószínűleg nem ez az egyetlen óvoda, talán nem is az utolsó, amely ilyen döntést hozott, s talán a probléma fő okozója maga a rendszer, amely még nem áll olyan szinten, hogy kezelni tudja ezt az élethelyzetet. Úgy gondolom, túlságosan aktuális a kérdés, ezért igenis beszélni kell róla, hiszen sajnos rohamosan nő a cukorbeteg-, illetve hasonló betegséggel küszködő (pl. liszt érzékeny) fiatalok száma.

Cukorbetegség esetén a hasnyálmirigy vagy nem termel elegendő inzulint a szénhidrát feldolgozásához, vagy - mint esetünkben is - egyáltalán nem működik e funkciója, ezért azt kívülről kell bejuttatni a szervezetbe.

A cukormérésen, és az inzulinadáson kívül - ami mindössze néhány perces elfoglaltság -, tény, hogy a cukorbeteg gyermek fokozott odafigyelést igényel. A megfelelő időpontokban, meghatározott szénhidrátot kell fogyasztania, illetve ha hirtelen leesik a vércukra egy alacsony szintre, akár rosszul is lehet. Ilyenkor arra kell törekedni, hogy minél előbb visszazökkenjen a normál tartományba. Érdemes a gyereknek, illetve az őt befogadó óvodának is szőlőcukrot, vagy valamilyen cukortartalmú üdítőt, élelmiszert magánál tartani, ugyanis hamarabb sikerül visszaállítani a cukorértéket. Ilyenkor a gyorsan felszívódó étel mellett plusz szénhidrátbevitel válik szükségessé. Problémát az okozhat, ha esetleg a gyermek nem jelez rosszullét esetén, ezért fontos a fokozott odafigyelés. Szükség esetén lényeges az orvosi konzultáció is, amely ilyen esetekben megnyugtató a szülők, illetve az óvoda számára is. Az étlappal kapcsolatosan is érdemes egyeztetni, így eldönthető, hogy esetleg valamely napokon otthonról hoz a gyermek ebédet.

Én már felnőttkorban, 21 évesen lettem cukorbeteg, mégis az új életmód mellett talán a legnehezebb azt volt feldolgozni, hogy ez által különböztem a társaimtól. Ők nagyon kedvesek és segítőkészek voltak, én viszont tartottam attól, hogy esetleg szánalmat éreznek irántam. De aztán beletörődtem a helyzetbe, és belerázódtam az új életritmusba.

De felvetődik bennem a gondolat, ha egy felnőtt így éli meg ezt az élethelyzetet, sokkal nehezebb lehet egy gyermeknek. Éppen ezért fontos az, hogy ne érezze az elutasítást, vagy azt, hogy most már kitűnik a többiek közül.

Ő is épp azokkal a játékokkal szeret játszani, mint a társai, ugyanazok a dolgok érdeklik, miért kellene őt megkülönböztetni. Ilyenkor törődésre, gondoskodásra van szüksége, hogy hamarabb el tudja fogadni a „betegségét”, illetve 6 éves lévén, inkább az iskolára való felkészülésre tudjon koncentrálni.


Maga a cukorbetegség valójában nem is betegség, hanem inkább életviteli változás, hiszen az egészséges életmód egy nagyon pozitív, követendő példa. A sok zöldség-, gyümölcsfogyasztás, a testmozgás, a rendszeres időközönkénti táplálkozás, minden fejlődő szervezet számára nélkülözhetetlen. Éppen ezért a többi gyereknek sem volna hátrány az, hogy cukorbeteg kisfiú is jár a csoportba. Jó alkalom arra, hogy a többi gyermeket is egészséges életmódra neveljék, s ezáltal megelőzhető, hogy túlsúlyosakká váljanak, vagy valamilyen betegség kialakuljon napjaink rohanó életmódja következtében.

Miközben a cukorbeteg kisfiúnak megmérik a cukrát, beadják neki az inzulint, elmesélhetik a többi gyereknek azt, hogy miért is olyan fontos odafigyelni az egészségre, és mit tehetünk azért, hogy vigyázzunk rá. Együtt mozoghatnak, sportolhatnak, kirándulhatnak, esetleg a szülők segítségével több zöldséget, gyümölcsöt fogyaszthatnak. Tarthatnak egészségnapot, akár a szülőkkel, orvossal, védőnővel közösen. Együtt készíthetnek diabetikus süteményeket, ételeket, kóstolóval, esetleg vásárral egybekötve, így a befolyt pénzösszeget szintén az egészséges életmódra való nevelésre költhetik.

Összefoglalva, cikkemben több oldalról próbáltam megközelíteni a tényeket, mind a gyermekek, mind a szülők, mind az óvónők szempontjából. Tény, hogy nagyon is valós problémával állunk szemben, amelyre sürgősen megoldást kell találni, ezzel kapcsolatosan próbáltam javaslatokkal szolgálni.

Ezek a programok akár a többi gyermeket is rávezethetik arra, hogy egészséges életmódot éljenek, a cukorbeteg kisfiúnak pedig könnyebb beilleszkednie és elfogadni az élethelyzetet.

Először valóban többletfeladatot jelenthet mindenki számára, de a befektetett energia később meghozza a pozitív eredményt.

A 2011. februári cikkíró pályázatra beküldött írás.
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja