SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mi történik a testeddel a fogamzásgátló abbahagyása után?

Lakatos Dóra [cikkei] - 2022-03-25
Babát terveztek, vagy egészségügyi okok miatt abbahagynád a tabletta szedését? Van néhány dolog, amire számítanod kell a fogamzásgátló abbahagyása után!
Mi történik a testeddel a fogamzásgátló abbahagyása után?

Mi történik a fogamzásgátló tabletta abbahagyása után?

Mindenki máshogy reagál

Nem szabad elfelejtenünk, hogy mindannyian mások vagyunk, és mindannyiunk teste máshogy reagál a változásokra. Amikor hormontartalmú fogamzásgátlót kezdünk szedni, sokan tapasztalunk különböző mellékhatásokat, mint például a hányinger, ingerültség, hízás.

Nincs ez másképpen akkor sem, amikor leállunk a hormon szedésével. Észlelhetünk puffadást, hányingert, rosszullétet, alhasi fájdalmat. Az, hogy a fogamzásgátló abbahagyása utáni tünetek milyenek lesznek, szinte teljesen egyénfüggő, de összeszedtük azokat, amik a legtöbbször előfordulnak a nőkkel ilyen esetben.


Hamarabb teherbe eshetsz, mint gondolnád!

Vajon a fogamzásgátló hatása meddig tart az abbahagyása után, meddig véd még a terhesség ellen? Bár az mindenki számára egyértelmű, hogy a fogamzásgátló abbahagyása után teherbe eshet, azzal azonban nagyon sokan nem számolnak, hogy ez mennyire hamar bekövetkezhet.

A legtöbb nő úgy gondolja, hogy a gyógyszer abbahagyása után még nagyon sok időnek kell eltelnie ahhoz, hogy egyáltalán teherbe tudjon esni, ez azonban egyáltalán nem igaz! Egy nemzetközi felmérés szerint a fogamzásgátló szedését abbahagyó nők fele teherbe esik a gyógyszer abbahagyása után fél éven belül. Bár ez elég nagy időintervallumnak tűnhet, érdemes lehet odafigyelni rá, mert akár már a fogamzásgátló elhagyása után pár nappal is termékeny lehetsz! Amennyiben nem szeretnétek még gyermeket, érdemes lehet rögtön más fogamzásgátlási módszert (pl. óvszer) választani.


Megváltozhat a menstruációd

Ha már jó ideje fogamzásgátlót szedtél, hozzászokhattál, hogy a menstruációd szinte óramű pontossággal, fájdalommentesen vagy csak kisebb fájdalommal jelentkezik, azonban a fogamzásgátló abbahagyása után a menstruáció megváltozhat. Nem véletlenül, hiszen a hormontartalmú fogamzásgátló szedésekor a menstruációnk nem valódi, csupán mesterséges!

A fogamzásgátló elhagyásával azonban a menstruációnk nagyon is valódi lesz, ezzel egyidőben pedig sok minden megváltozik. Előfordulhat például, hogy rendszertelen, nagyobb mennyiségű vagy fájdalmas lesz a vérzésünk.

Az is megeshet, hogy a gyógyszer abbahagyása után vérzéskimaradás jelentkezik - ebben az esetben legtöbbször csak idő kell, amíg újra helyreáll a hormonháztartásod, de ha túlságosan hosszú ideig nem jelentkezik a menstruációd, érdemes felkeresni a nőgyógyászodat!


Visszatér a PMS

A fogamzásgátló szedése közben a hormonjaid egyensúlyban vannak, így nincsenek szélsőséges hangulatingadozásaid, azonban a tabletta abbahagyásával ez újra vissza fog térni, ami a PMS - azaz premenstruációs szindróma - egyik tipikus tünete.


Újra lesz ovulációd - és ezt lehet, hogy érezni is fogod

A legtöbb fogamzásgátló tabletta szedése mellett azért nem esel teherbe, mert megakadályozza az ovulációt, azaz a peteérést. Mivel a petesejt nem lökődik ki a petefészekből, így nem is tud megtermékenyülni.

A gyógyszer abbahagyásával azonban újra ovulálni fogsz, és ezt lehet, hogy észre is fogod venni, jelentkezhet ugyanis az úgynevezett középidős fájdalom, ami a ciklusod közepén, peteéréskor van jelen, és kisebb hüvelyi folyás is kísérheti. Ezektől a tünetektől nem kell megijedned, hiszen csak azt jelzik, hogy a tested visszatért a normális kerékvágásba.


Megnőhet a libidód

A fogamzásgátló szedése sok nőnél a szexuális étvágy csökkenését idézi elő, a szedés abbahagyásával azonban ez is újra a régi lesz.


Pár kilóval kevesebb leszel

Azok a nők, akik elkezdenek fogamzásgátlót szedni, gyakran tapasztalhatják, hogy híznak pár kilót. A fogamzásgátló abbahagyása után inkább fogyás a jellemző, a plusz kilók ugyanis a tabletta elhagyásával szintén eltűnnek.


Változások az arcbőrödön

A fogamzásgátló szedése mellett sokszor szól az, hogy kevesebb pattanás lesz az arcon (legalábbis ezt reméli az, aki szedi). Amennyiben neked valóban segített a fogamzásgátló az akne eltűntetésében, lehet, hogy az elhagyásával újra megjelennek a pattanásaid. Érdemes lehet jobban odafigyelni ilyenkor a bőrápolásra, és egy stabil bőrápolási rutint felépíteni - akár bőrgyógyász segítségével.

Az arcbőrödön azonban olyan változások is beállhatnak a fogamzásgátló elhagyása után, amiknek örülni fogsz: a kellemetlen szőrösödés, amit a gyógyszer szedése mellett tapasztalhatsz, el fog múlni.


A fejfájásnak is búcsút mondhatsz

A fogamzásgátló egyik mellékhatása lehet a fejfájás. Ha hajlamosabb voltál rá a gyógyszer szedése mellett, a fogamzásgátló elhagyása után valószínűleg kevesebb fejfájásban lehet részed.


A fogamzásgátló abbahagyása után bizonyos tünetek normálisak lehetnek, és idővel valószínűleg elmúlnak, azonban fontos, hogy ha úgy érzed, valami nincs rendben, esetleg elhúzódnak a tünetek, feltétlenül fordulj orvoshoz! Rengeteg problémát megelőzhetünk, ha hallgatunk a saját testünk jelzéseire, megérzéseinkre, és nem halogatjuk a szakemberhez való fordulást!

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja