A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Veszélyesebb a brit mutáns a gyermekeinkre?

Herczku Nóra - 2021-01-25
Ötven-hetven százalékkal gyorsabban terjed a koronavírus új mutációja, amelyet Nagy-Britanniában észleltek először. A napokban Magyarországon is kimutatták, a szakértők szerint nemsokára nálunk is ez a variáns lehet a domináns. dr. Novák Hunor gyermekorvost arról kérdeztük, veszélyes-e az új mutáció a gyermekeinkre, és kell e most bármit is tennünk.
Veszélyesebb a brit mutáns a gyermekeinkre?

Január elején lezárták Nagy-Britanniát a rekord-gyorsasággal terjedő új koronavírus-mutáció miatt, amely 50-70 százalékkal jobban fertőz, mint az eddig ismert variáns. Ez nem az első mutáció, ami létrejött a vírus történetében, de minden bizonnyal ez fog mindenütt jobban elterjedni, mivel „sikeresebb” az eredetinél. Az iskolák visszatértek a digitális oktatáshoz, a brit járványügyi szakemberek arról beszéltek, hogy az új vírus jobban fertőzheti a gyermekeket is. Nem kellett hosszú idő, és a az új mutánst Magyarországon is kimutatták. Joggal merül fel a kérdés: kell-e jobban féltenünk most a gyermekeinket?

Ugyanolyan tünetei vannak

- Most már több információnk van az új mutációról, és úgy látszik: nem okoz súlyosabb tüneteket, mint az eddig terjedő variánsok. Ugyanakkor tény, hogy mivel többen kapják el, így sokkal jobban terheli az egészségügyi ellátórendszert is, tehát emiatt nagyobb veszélyt jelent. A Nagy-Britanniai megszorítások és lezárások emiatt vannak: hogy lassítsák a járványt, és tehermentesítsék az intenzív osztályokat – jelentette ki dr. Novák Hunor gyermekorvos a Családinetnek. - Az ottani adatok is arra utalnak, hogy ez a variáns nem veszélyesebb a gyermekekre nézve. Nem kell tehát aggódni, hanem pontosan ugyanúgy be kell tartani a járványügyi intézkedéseket, ahogyan eddig is. Ugyanakkor azt is tudjuk már, hogy a koronavírus fertőzés után egy abnormális immunválasz miatt sokszervi gyulladás alakulhat ki, ami nagyon veszélyes lehet gyerekekre.

Ezért veszélyes, ha megbetegszik a gyerek

A koronavírus az eddigi tapasztalatok szerint nem igazán viseli meg a gyerekeket. Sokan egyáltalán nem is fertőződnek meg, ha viszont mégis, akkor nagyon változatos, enyhe tünetekkel vészelik át a betegséget. 
- Taknyosságot, köhögést, bőrkiütést, hasmenést, vagy minden más tünet nélkül jelentkező lázat is okozhat a koronavírus a gyerekeknél. Azért is kell óvatosnak lenni, mert bár náluk enyhe tünetekkel jelentkezik, a nagyszülőket súlyosan megbetegíthetik, akik belehalhatnak a fertőzésbe – fejtegette a gyermekorvos. - A jó hír viszont az, hogy a fokozott odafigyelésnek köszönhetően minden más, ebben az időszakban megszokott gyermekbetegség jelentősen visszaszorult.
 

Sokszervi gyulladást okoz

A koronavírusnak lehet azonban egy kései, súlyos, de szerencsére ritka szövődménye is gyerekeknél: a sokszervi gyulladás, orvosi rövidítésén MIS-C (Multisystem inflammatory syndrome in children). Ez akár egy tünetszegény, banális koronavírus fertőzés után is kialakulhat. Tünetei közé tartozik a tartós lázas állapot (átlagosan 4-6 napig), hasi panaszok (hasfájás, hányás, hasmenés), szemfehérje begyulladása (conjunctivitis), kiütések, fejfájás, zavartság, szokatlanul nagy gyengeség. Ez a fertőzés után kialakuló állapot, és minden esetben kórházi ellátást igényel, mert szív, vese, májkárosodást is okozhat. Statisztikailag, ha többen kapják el a koronavírust, ez is többeknél alakulhat ki.

- Magyarországon ezidáig néhány tucat ilyen kis beteget diagnosztizáltak. Szerencsére még senki nem halt bele, de többeket kellett intenzív osztályon ápolni. Kezelését csak speciális gyermekcentrumokban látják el, az éppen aktuális protokollnak megfelelően. Tudásunk folyamatosan változik, ahogy a vírus elleni lehetőségek, például a gyógyszerek, és a védőoltások is – zárta szavait Novák Hunor.

Fotók: elijahssong a fotója Pixabayről, Novák Hunor portréja a magángyűjteményéből,  August de Richelieu képe a Pexels oldaláról, és a Rawpixel felvétele.

Olvasd el ezt a cikkünket is!

Dr. Novák Hunor elismeri: nagyot tévedett a koronavírussal kapcsolatban "Nem gondoltam volna, hogy ebből világjárvány lesz"

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja