SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Őröcskék

[cikkei] - 2011-03-08
Meglepődnénk, milyen sok családban okoz problémát az éjszakai ágybavizelés vagy a gyermek hyperaktív magatartása. Felmérések szerint az enuresis az óvodás korúak 15-20%-át érinti, a túlmozgásos gyermekek száma azonban még ennél is több. Létezik eredményes, nem gyógyszeres módszer ezek megszüntetésére? Jó hírünk van: a szakemberek szerint igen!
Őröcskék

orocskek„Borzasztó, már megint bepisiltél!” Ez az a mondat, melytől a gyermek már akkor fél, mielőtt elhangozna. Mert nem akart Ő bepisilni, de hiába, a baleset mégis megtörtént. A türelmetlenség, a büntetés, az állandó figyelmeztetés csak felerősíti a tünet előfordulását - vallja Dr. Kelemen Lajos klinikai szakpszichológus, aki remek módszert ajánlott egy szolnoki konferencián, hogyan lehet egy nem kívánatos szokást (ilyen pl. az ágybavizelés, a körömrágás) vagy magatartást (hyperaktivitás) megváltoztatni a gyermeknél. Szerinte a tünetek megszüntetésének folyamata van. Mindenek előtt értelmezni kell a gyereknek, mi történik benne, ezáltal csökken az ismeretlentől való félelme, ugyanakkor függetlenítjük a személyiségtől a tüneteket. Az éjszakai bepisilős picinek pl. azt mondhatjuk: „Nem vagy te bepisilős, csak az őröcskéid, akik vigyázzák a csapokat, azok lusták. Ha este lefekszel aludni, az őröcskék is elalszanak, a csap meg nyitva marad.” A gyerek ezt megérti és nem önmagát hibáztatja.


A célmeghatározás a következő lépés, amikor reményt keltünk a javulásra: „Ne aggódj, Te majd megszabályozod az őröcskéket és nem lesz több bepisilés!” A pszichológus szerint fontos a gyerek bevonása a terápiás folyamatba: „Tudod, mit? Parancsold meg azoknak az őröknek, hogy jól dolgozzanak és ébresszenek fel, ha pisilni kell!” Esténként pedig érdemes ezt a „parancsot” hangosan el is mondani a gyermeknek, az önszuggesztió ugyanis segít a felébredésben: "Őröcskék, ügyesek legyetek, ébresszetek fel, ha pisilni kell!" Persze, ugyanolyan segítség a nappali hólyagtréning is, mely a záróizmokat erősíti. A szülőnek természetesen partnernek kell lennie a folyamatnál, a környezet bevonása ennél a módszernél kikerülhetetlen. És ha reggel száraz a lepedő, akkor a gyermek kapjon egy nagy piros pontot saját gyártású naptárába, hiszen ügyesen megszabályozta az őröcskéket, így erősítjük meg végül sikerében. És mi van akkor, ha mégis nedves az ágy? Akkor is legfeljebb azt mondjuk: „Ejnye, ezek az őröcskék ma milyen lusták voltak!”

Persze, kell egy kis fantázia a szülő részéről, hogy fia vagy lánya problémájára megtalálja az egyénre szabott mesét, de ugyan, ki ismerné jobban saját gyermeke érdeklődését, mint anya vagy apa? A módszer nagy előnye, hogy elkerülhető az esetleges gyógyszeres kezelés és a terápia során még közelebb kerülhet egymáshoz szülő és gyermeke.

A 2011. februári cikkíró pályzázatra beküldött írás.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja