SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hordozás várandósan

Mészáros Anikó [cikkei] - 2010-07-26
Hogyan hordozzunk, ha kopogtat a kistesó? Amikor első babádat várod, a széltől is óvnak: vigyázz magadra, ne emelj nehezet pihenj sokat stb. És te ezeket (többnyire) lehetőségeidhez mérten be is tartod. Aztán megszületik és hordozott baba lesz.Hordozod-hordozod, telnek a hetek-hónapok, és kopogtat a kistesó: én is jövök ám!
Hordozás várandósan

És jönnek újra a féltő-szerető tanácsok: ne emelj nehezet, kíméld magad! De egy örökmozgó gyerek mellett ezt már nem olyan egyszerű megvalósítani. Mert ő továbbra is joggal igényli a testközelséget, ezentúl is elvárja, hogy felvedd, ha vigasztalásra van szüksége. És az anyák mindent megtesznek a csemetéjükért, hacsak nincs orvosi akadálya (pl. veszélyeztetett terhesség).  Nem mellesleg egy nyűgös-dacos kisgyereknek olykor igen nehéz elmagyarázni, hogy most épp miért nem tudod/szeretnéd felvenni őt, vagy neked miért nem jó, ha cipelned kell.

A kérdés az, hogy lehet-e, szabad-e várandósan hordozni? Nem okoz-e problémát a várandósság alatt?

Hordozni várandósan is lehet: természetesen - leginkább háton (esetleg csípőn, de az egyre növekvő pocak miatt ez nehezen kivitelezhető). Hogy melyik trimeszterben ki hogyan és mennyire bírja a hordozást, az teljesen egyéni lehet.

Van, aki:

  • az első trimeszterben nem tud hordozni (nem esik neki jól), és aztán szinte szülésig minden gond nélkül viszi a gyermekét.
  • a várandósság elején még tudja hordozni a csemetét, de a várandósság második felére, vagy a vége felé már túlságosan soknak érzi ezt a terhelést.
  • akinek csak az emelés megerőltető, amíg a hátára veszi a gyerkőcöt. Aztán amikor már fenn van, akkor vígan jön-megy vele, nem érzi túlságosan fárasztónak.
  • még a 7-8. hónapban is felköti magára a gyermekét (ekkor már inkább csak rövid távra).
  • megint mások pedig pocakosan váltanak a hordozásról babakocsira, mert egyszerűen egy idő után nem jó nekik a hordozás.

Ha úgy döntesz, hogy várandósan is hordozol, a lényeg, hogy mindig figyeld a tested jelzéseit, és csak annyit vállalj, ami nem túlságosan megerőltető a számodra. Ha nem esik jól emelgetned, ha úgy érzed, hogy keményedik a pocakod hordozáskor, pihenj inkább és keress más megoldást az összebújásra, a gyermekeddel való együttlétre, testközelségre.

Ha gond nélkül tudsz várandósan is hordozni, akkor is érdemes figyelembe venned néhány dolgot:

  • Ha gyermeked már akkora, hogy magától fel tud mászni a hátadra, akkor kérd meg őt erre, hogy minél kevesebbet kelljen emelgetned.
  • Válassz olyan megkötési módokat és hordozási pozíciókat, melyeknél nincsen csomó a pocakodnál. A csomó nagyon kényelmetlen tud lenni még pocak felett kötve is (de próbáld ki neked milyen érzés). Vezesd el a kendőszárakat a pocakod felett, a mellkasodnál, és tűrd be őket úgy, hogy ne kelljen csomóra kötnöd.
  • Lehet, hogy kényelmesebb számodra, ha gyermekedet magasabbra kötöd, vagy épp ellenkezőleg: ha alacsonyabban van a hátadon. Próbáld ki mindkettőt, hogy neked melyik kedvezőbb.
  • Ha MeiTai-t használsz, vezesd a derékpántot a pocakod fölött! Lehet, hogy ez a megoldás komfortosabb lesz.

Végül pedig: kísérletezz! Próbálj ki különböző megoldásokat, hogy a lehető legkényelmesebb és legkönnyebb  legyen számodra a hordozás. Ha találsz valami egyéni megoldást, fotózd le és tedd fel a Facebookon a Babahordozás oldalra!

Ha várandós vagy, de még nem hordoztál vagy nem hordozol, szeretettel várlak egy kifejezetten várandósoknak szóló tanfolyamon. Bővebb információért KATTINTS IDE

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja