SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mi segíthet vajúdáskor?

Családinet [cikkei] - 2004-10-06
A hosszan elhúzódó vajúdás fizikailag kimerítheti a kismamát és lelkileg is megviselheti, ha úgy érzi, hogy a folyamat elakadt.
Mi segíthet vajúdáskor?

Néhány ötlet kismamáknak és társuknak

A hosszan elhúzódó vajúdás fizikailag kimerítheti a kismamát és lelkileg is megviselheti, ha úgy érzi, hogy a folyamat elakadt. A tehetetlenség frusztráló érzésén enyhíthet, ha valamit kívül vagy belül változtatunk. De mi mindenen lehet változtatni?

  • A testhelyzeten - ha eddig ültél, állj fel, ha eddig álltál, guggolj le!
     
  • Bátran kísérletezz a mozgásokkal is: a lassú mozgást lehet energikusabbra váltani, vagy ha épp elfáradtál a gyorsban, lassíts!
     
  • Ha eddig csukva volt a szemed, próbáld meg most, hogy milyen a férjed, a dúlád, bábád, orvososod szemébe nézve átengedni magad egy-egy kontrakciónak. Ha eddig megvolt a tekintetek közötti kapcsolat, most csukd be a szemed és figyeld meg, hogy ez mit változtat benned.
     
  • Lehet, hogy eddig eszedbe sem jutott hangokat adni. A változatosság kedvéért most engedj ki néhány jóleső nyögést, hangos sóhajt. Gondolj arra, hogy amint nyílik a szád és megrezegnek a hangszálaid, úgy nyílik a méhszájad is és a mély hangok rezgései elérnek egészen odáig. Ha ellenben eddig "hangoskodtál", akkor most fordítsd figyelmedet a légzésed csöndjére.
     
  • A légzés ritmusán is változtathatsz: ha eddig gyorsan kapkodtad a levegőt, most igyekezz lassú, mély lélegzeteket venni. Ha ez a nyugodt lassúság jellemezte a légzésedet, akkor lehet, hogy most kellemes lesz egy kicsit "megtáncoltatni" a levegővételedet, gyorsabbra, vidámabbra venni a ritmust.
     
  • Ha eddig nem masszírozott senki, kérheted, hogy valaki jöjjön és segítsen szerető érintésével. Ha már masszíroznak, akkor itt is lehet változtatni: lehet, hogy jobban esnének egy kicsit erősebb vagy gyengédebb, gyorsabb vagy lassabb mozdulatok, de lehet, hogy a tested egy másik területe érzi szükségét az ellazító masszázsnak.
     
  • A masszírozó vagy illatmécsesben párolgó illóolajat is megváltoztathatod.
     
  • Megpróbálhatsz a külső környezeten is változtatni: ha eddig világos volt a szobában vagy a szülőszobán, akkor kérd meg, hogy húzzák be a függönyt vagy csavarják lejjebb a világítást. Ha eddig félhomályban voltatok, lehet, hogy a fény segít.
     
  • Ha van lehetőség rá, akkor kipróbálhatod, hogy milyen hatással van rád az, ha zenét hallgatsz vagy ha egy ritmusában vagy hangulatában az eddigitől teljesen eltérő zenét teszel be.
     
  • Változtass a helyszínen! Menj át egy másik szobába vagy a fürdőszobába/zuhanyzóba vagy ha lehet, ki a kertbe. Az is segíthet, ha csak tágra nyitják az ablakot.
     
  • Ha többen vannak a közelben, de nincs mindenki veled, kérd meg, hogy jöjjön be hozzád valaki más, akinek a jelenléte kedvedre lenne. Érdekes módon ez gyakran segít a kismamáknak túllendülni egy holtponton.
     
  • Frissülj fel azzal, hogy megmosod hideg vízben az arcod, vagy zuhanyozz le.
     
  • Egyél egy kis szőlőcukrot, vagy mézet, mert a bennük lévő glükóz friss energiához juttat.

A legfontosabb mégis az, hogy tudd, hogy egy vajúdás lehet hosszú és lassú is, és töretlenül bízz kisbabádban és a testedben! Figyeld, hogy mit üzen a tested, milyen vágyak ébrednek benned és merd kimondani, kérni, hogy mi az, ami segítene!

forrás: http://szuleteshete.hu/cikk.php?id=95&cid=44181
Kép: Kala Bernier / Flickr.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
A szerkesztő ajánlja