SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Anyaság és munkaügyek I. - Várandósság

Családinet [cikkei] - 2004-06-30
Az első pozitív terhességi teszt nemcsak a család életében beköszönő változást jelenti, hanem a munkaviszony jogi körülményeinek változását is. Cikkünk az itt felmerülő gyakori kérdéseket, problémákat veszi számba, a törvényi szabályok pontos hivatkozásával.
Anyaság és munkaügyek I. - Várandósság

Felmondási védelem

Talán az egyik legfontosabb tudnivaló: határozatlan időtartamra szóló munkaszerződés alapján foglalkoztatott munkavállalóknál a munkáltató nem szüntetheti meg a munkaviszonyt rendes felmondással [Munka Törvénykönyve (továbbiakban: MT) 90. § (1)]
 
- a betegség miatti keresőképtelenség, legfeljebb azonban a betegszabadság lejártát követő egy év, továbbá az üzemi baleset vagy foglalkozási megbetegedés miatti keresőképtelenség alatt a táppénzre való jogosultság,
- a terhesség,
- a szülési szabadság (TGyÁS),
- a szülést követő harmadik hónap vége, valamint
- a (beteg) gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadság időtartama (GYED, GYES ill. méltányossági GYES) [MT 138. § (5)] alatt.

Megjegyzés: A felmondási védelem a beteg gyermek ápolására táppénzes állományba helyezés időtartamára is fennáll [MT 138. § (5) c)].

Tilos a munkavállalót terhesség megállapítására irányuló vizsgálat elvégzésére, illetve erről szóló igazolás bemutatására kötelezni, kivéve, ha erre a munkaköri alkalmasság vizsgálata és véleményezése körében, jogszabály előírása alapján kerül sor [MT 77. § (2)].

Próbaidő letöltése alatt - mivel a munkaviszonyt bármelyik fél azonnali hatállyal megszüntetheti [MT 81. § (3)] - sajnos a munkáltatónak joga van a friss kismamát elküldeni.

Rendkívüli felmondással továbbra is joga van a munkáltatónak a munkavállalót elküldeni, azonban ezt csak szándékos vagy súlyosan gondatlan kötelezettségszegés, vagy munkaviszony fenntartását lehetetlenné tevő magatartás miatt teheti [MT 96. §].

A határozott időre szóló munkaviszony csak közös megegyezéssel vagy rendkívüli felmondással, illetőleg próbaidő kikötése esetén azonnali hatállyal szüntethető meg, tehát a szerződés esetleges várandósság alatti lejártakor a rendes felmondásnál érvényes felmondási védelem nem vehető igénybe [MT 88. §]. (Ettől eltérően is megszüntetheti a munkáltató a határozott időre alkalmazott munkavállaló munkaviszonyát, ekkor azonban a munkavállalót egyévi, ha a határozott időből még hátralévő idő egy évnél rövidebb, a hátralévő időre jutó átlagkeresete megilleti.)

Jogellenes megszüntetés esetén

Ha egy, a fentiek alapján felmondási védelmet élvező munkavállalót mégis elbocsát a munkáltatója, a munkavállaló érdeke, hogy Munkaügyi Döntőbírósághoz forduljon. A perindítás tárgyi költségmentes, azaz ingyenes. A keresetlevelet a kézhezvételtől számított 30 napon belül kell beadni a munkáltató telephelye szerint illetékes munkaügyi bírósághoz. A munkaügyi per gyorsabb, mint a polgári peres eljárás, az első tárgyalás időpontját általában sokkal hamarabbra kitűzik, mint a polgári peres eljárásban tapasztalt gyakorlat.

Ha a bíróság megállapítja a jogellenes felmondás tényét, a munkavállalót - kérelmére - eredeti munkakörében kell továbbfoglalkoztatni [MT 100. § (1)].

A munkáltató kérelmére a bíróság mellőzheti a munkavállaló eredeti munkakörbe történő visszahelyezését, feltéve, ha a munkavállaló továbbfoglalkoztatása a munkáltatótól nem várható el [MT 100. § (2)].

Ha a munkavállaló nem kéri vagy a munkáltató kérelmére a bíróság mellőzi a munkavállaló eredeti munkakörbe történő visszahelyezését,

  • ha bíróság a munkáltatót a munkavállaló legalább két, legfeljebb tizenkét havi átlagkeresetének megfelelő összeg megfizetésére kötelezi [MT 100. § (4)],
  • a munkaviszony a jogellenességet megállapító határozat jogerőre emelkedése napján szűnik meg [MT 100. § (5)].

A munkaviszony jogellenes megszüntetése esetén meg kell téríteni a munkavállaló elmaradt munkabérét (egyéb járandóságait) és felmerült kárát.

Jó tanács: Ha a munkavállaló a per alatt végig passzív táppénzen volt, akkor elmaradt munkabér nincs. Ha a bér több, mint a táppénz, és épp anyagilag megengedheti magának, akkor használja ki, hogy táppénzt 6 hónapon belül is lehet utólag igényelni. Tehát ha pert nyert, akkor ne is nyújtsa be a táppénzigényt, addig meg ne hangoztassa, hogy táppénzen van.

Nem kell megtéríteni a munkabérnek (egyéb járandóságnak), illetve a kárnak azt a részét, ami máshonnan megtérült. A munkavállalót, ha munkaviszonya nem rendes felmondással szűnt megilleti a felmentési időre [MT 93. §] járó átlagkeresete és a rendes felmondás esetén járó végkielégítés is [MT 100. § (6), (7)].

Kedvezmények és munkaköri könnyítések a várandósság alatt

Mentesül a munkavállaló a munkavégzési kötelezettsége alól a kötelező orvosi vizsgálat (ideértve a terhességgel összefüggő orvosi vizsgálatot is) teljes időtartamára, ilyenkor a munkavállaló részére távolléti díj jár [MT 107. § d)].

A nőt terhessége megállapításától gyermeke egyéves koráig - munkaköri alkalmasságára vonatkozó orvosi vélemény bemutatása alapján - az állapotának egészségügyi szempontból megfelelő munkakörbe kell ideiglenesen áthelyezni, vagy meglévő munkakörében a munkafeltételeket kell megfelelően módosítani. Az új munkakör kijelöléséhez a munkavállaló hozzájárulása szükséges, és ilyenkor a munkabére nem lehet kevesebb előző átlagkereseténél, amely megilleti akkor is, ha áthelyezése: rövidebb munkaidejű munkakörbe, vagy ha éjszakai beosztással járó munkakörből más munkakörbe, több műszakos munkakörből egy műszakos munkakörbe történt.

Ha a munkáltató nem tud az egészségi állapotának megfelelő munkakört biztosítani, akkor a nőt a munkavégzés alól fel kell menteni, és erre az időre részére az állásidőre járó munkabért kell folyósítani. [MT 85. §]

Nem kötelezhető beleegyezése nélkül más helységben végzendő munkára a nő terhessége megállapításának kezdetétől gyermeke hároméves koráig. Ezt a rendelkezést megfelelően alkalmazni kell a gyermekét egyedül nevelő férfira is [MT 105. § (3)].

Rendkívüli munkára [MT 127. § (6)] és éjszakai munkára (a huszonkét órától hat óráig végzett munka) [MT 121. § (1)] nem vehető igénybe

  • a nő terhessége megállapításától a gyermeke egyéves koráig,
  • a gyermekét egyedül nevelő férfi a gyermeke egyéves koráig.

A gyermekét egyedül nevelő munkavállaló - gyermeke egyéves korától négyéves koráig - csak beleegyezésével vehető igénybe rendkívüli munkára [MT 127. § (7)].

A munkaviszonyban álló terhes, illetőleg a szülő nőt huszonnégy hét szülési szabadság illeti meg. Ezt úgy kell kiadni, hogy négy hét lehetőleg a szülés várható időpontja elé essen [MT 138. § (1)]. A megkezdés időpontját a kismama is eldöntheti, tehát akár a szülés napjáig is dolgozhat. A szülési szabadság időtartama minimum 6 hét.

A gyermek megszületése körüli juttatásokról és társadalombiztosítási ellátásokról itt található részletes tájékoztatás:

A cikk II. része a munkába állás előtti tudnivalókról itt olvasható.

Fotó:
helmutli: Glück 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja