SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Új napirend babával

Kókai Kata [cikkei] - 2006-07-19
Azoknak sem egyszerű, akiknek segítségként a szülők mindig rendelkezésre állnak. Azoknak pedig főleg nem, akik egyedül birkóznak meg a háztartással.
Új napirend babával

Sok férfitól hallhattuk már, hogy a nőnek nincs más dolga, mint nevelni a gyermeket, és vinni a háztartást. Persze a gyakorlott apukák már tudják és látják, hogy ez nem kis feladat. Mások gyerek mellett már talán könnyebben boldogul az anyuka, de amikor az első baba megérkezik, feje tetejére áll a lakás, és eltűnik a megszokott napirend. Mindenkinek egyetlen emberhez, az apró jövevényhez kell alkalmazkodnia.

Háztartás és gyerek

Az első baba nevelése nem egyszer fejtörést okoz az újdonsült kismamának, főként, ha a környezetében sem voltak más kismamák, akiktől tanulhatott volna. A szülésre és a baba nevelésére felkészítő tanfolyamok bármilyen hasznosak, nem helyettesíthetik vagy pótolhatják a személyes élményeket. Megtanítják hogyan kell fürdetni és pelenkázni a babát, hogyan kell szoptatni, de azt senki nem mondja el mi a teendő, ha tüsszent egyet a gyerek, vagy nem tud evés után büfizni.

Ezek mind olyan dolgok, melyeket csak akkor tud meg az édesanya, ha már felnevelt egy gyereket. Az élet pedig nem áll meg a baba ellátásánál. Emellett még számtalan feladat vár az anyukára, melyet most már gyermeke felügyelete mellett kell ellátnia. Sokan szerencsés helyzetben vannak, hiszen a nagyszülők segítséget tudnak nyújtani a mindennapokban. Vigyáznak a babára, vagy éppen a háztartási teendők egy részét ellátják.

Tanulás baba mellett

Ha azonban az anyuka távol él rokonaitól, s egyetlen barátja, ismerőse sem tud segítséget nyújtani, akkor kénytelen más megoldást keresni. Nem egyszer a nők a GYES idejére halasztják felsőfokú tanulmányaik folytatását, azt gondolván, hogy a baba mellett úgyis rengeteg szabadidejük lesz. Aki azonban ezt tervezi, kénytelen lesz mások segítségét is igénybe venni, hiszen kisbaba mellett, főként ha első gyermek, alaposan be kell osztania idejét.


A főiskolai/egyetemi tanulmányok során a vizsga idejére találni kell egy segítőt, aki vigyáz a gyermekre. A baba ellátása és a háztartási munkák mellett pedig rengeteg időt igényel a tanulás is. Fel kell készülni arra, hogy a tanulást sem lehet fix időpontra időzíteni, hiszen alkalmazkodni kell a baba ritmusához. Ehhez pedig mindenképpen elkel a segítség (akár az apuka, akár barátok, rokonok részéről).

Lelki gondok

Napjainkban a szülés időpontja egyre inkább kitolódik. Mindenki igyekszik élni az életét, s magasabb fokú tanulmányokat folytatni, hogy biztosítsa saját és gyermeke jövőjét. A hosszú ideig tartó tanulás, a rossz anyagi körülmények miatt azonban sokan későbbre halasztják a gyermekvállalást. Ma már nem egyszerű saját házat építeni, saját autót szerezni, jól fizető állást találni. Mindehhez hosszas tanulmányokra, referenciákra van szükség.

És minél később kerül sor a gyermekvállalásra, annál nehezebb alkalmazkodni az új körülményekhez. A harmadik ikszen túl már ragaszkodunk megszokott életvitelünkhöz, s nem szeretünk változtatni azon. Egy baba érkezése pedig felborítja a megszokott életvitelt. Az anyukának jóformán semmi szabadideje nem marad, s örülhet, ha minden teendőjével végezni tud.

Sokan szenvednek "GYES-betegségben", főként azok, akik későn vállalnak gyermeket. Ezt a jelenséget inkább lelki problémának nevezhetjük. A kismama türelmetlenné válik, viselkedése megváltozhat. Ingerlékenyebb lehet, s kevésbé tolerálja partnere, vagy családja viselkedését. Ennek oka a megváltozott életvitel. A legtöbb kismama örömmel marad otthon gyermekével, azonban azok számára, akik másfajta, szabadabb életvitelt szoktak meg, problémát okozhat a baba érkezésével kialakult új életmód.

A segítséget el kell fogadni

Eleinte mindenki úgy véli, hogy első gyermekét is képes egyedül, tökéletesen ellátni. Egy idő után azonban mindenki ráébred, hogy sokkal kellemesebb és könnyebb, ha elfogadja mások segítségét. Attól senki nem válik rosszabb anyává, ha néha a nagyszülőkre bízza gyermekét, és kettesben kikapcsolódik társával. És egyáltalán nem szégyellnivaló, ha valaki első gyermeke mellett még nem ismer minden fortélyt. A szülők, barátok pedig örömmel segítenek a baba ellátásában, vagy éppen a háztartási munkák elvégzésében.

Fotó: Lubov_ph / pixabay

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja