SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hol jár az eszem?....

Sándori Ágnes [cikkei] - 2004-03-31
Csak a csengőt figyelem - folytatódik a régi dal.
Akkor még fiatalok voltunk. (Meri valaki azt állítani, hogy most nem?) Ha megfeledkeztünk valamiről, nem csináltunk belőle nagy ügyet. Megrándítottuk a vállunkat és kész.
De manapság, már nem vesszük ennyire könnyedén, ha a memóriánk rendetlenkedni kezd....
Hol jár az eszem?....

Utálatos dolog, mikor a jól ismert tárgyak egyszer csak bujkálni kezdenek, ha nem jut hirtelen eszünkbe a szomszéd kislány neve (pedig olyan kedves gyerek), és ha a közértben bóklászva egyszerűen nem jut eszünkbe, hogy mit kell még vennünk - mert persze a gondosan összeírt listát az asztalon felejtettük.

Vajon van-e erre gyógyír? Hát hogyne lenne, méghozzá nemcsak gyógyszer, hanem mindenféle ügyes módszer, amivel nem terheljük a szervezetünket és mégis frissebbé tehetjük az agyunkat.

Az emberi agy egy rendkívül ügyes szerkezet, tulajdonképpen minden megtalálható benne, amivel valaha találkoztunk. Csak jól "rendszerezve", mondhatni fiókokba rendezve. Hát persze, hiszen szép is lenne, ha minden emlékünk egymás hegyén-hátán a szoba közepén tornyosulna. Akkor aztán még nyitott szemmel sem találnánk meg amit keresünk, csak nagy-nagy szerencsével.

Na, ezeket a fiókokat "nyitogatjuk", amikor emlékezünk. Egy-egy szóra, helyszínre, illatra beugrik valami emlékfoszlány, ami aztán húzza magával a többit. Már régen elfeledettnek hitt helyzetek jutnak eszünkbe, sorban egymás után. Csak el kell kezdenünk, szinte húzzák magukkal a többi emléket... Az agyunk valamikor, valamiért összekapcsolta a látszólag össze sem tartozó dolgokat, és most egymást kézen fogva kerülnek újra elő.

Az agynak ezt a kapcsolatot kereső és kedvelő tulajdonságát használhatjuk ki rövidtávú memóriánk javítására. Íme, egy-két ötlet, tessék kipróbálni!

Játszunk memóriajátékokat

Ez tulajdonképpen még szórakozásnak, társasjátéknak is jó, de egyedül is játszhatjuk.

Kapcsoljunk össze bármit bármivel: tárgyakat és fogalmakat, tárgyakat és tárgyakat  Írjunk fel egy papírra tetszőlegesen tíz tárgyat, legyen ez kávéscsésze, hintaló, háztető, akármi. Ezután a papír másik oldalán soroljunk fel 10 valami mást, tárgyat, fogalmat vegyesen, majd próbáljuk meg gondolatban az elsőt az elsővel, a másodikat a másodikkal összekapcsolni. Például kávéscsésze és szerelem - képzeljük el, hogy a kávéscsészéből piros szívek ugrálnak ki egymás után; hintaló és reszelő - egy gonosz manó vigyorogva reszeli a ló hasát. Eresszük szabadon a fantáziánkat, minél furábbat, viccesebbet találunk ki, annál biztosabb, hogy megjegyezzük. Menjünk végig mind a tíz páron, majd takarjuk le a papír valamelyik oldalát vagy adjuk oda társunknak ellenőrzésre.

Próbáljuk meg felidézni a párokat úgy, hogy csak az egyik megnevezést halljuk, Biztos vagyok abban, hogy a szerelem szóra azonnal beugrik a kávéscsésze, de a hintalónál is látni fogjuk a kis manót a reszelővel a kezében. Egy idő múlva már emelhetjük a tétet, kétszer húsz, kétszer harminc dolgot is megjegyezhetünk, és ha élvezettel és szorgalmasan "játszunk", egy kis idő múlva nagysikerű bemutatót tarthatunk az elképedt családtagjaink előtt.

Játszunk memória társasjátékot. Sokat segít a vizuális emlékezőképesség javításában, ráadásul ezt közösen is játszhatjuk unokáinkkal.

Fontos, hogy a fontos dolgokra koncentráljunk. Ha nem akarjuk elfelejteni, hol a kulcsunk, hova tettük a pénztárcánkat, lehetőleg ugyanarra a helyre tegyük otthon, minden alkalommal.

Ha azonban mégis "elbóklászna" szokásos helyéről, akkor jó módszer a fellelésére, ha végiggondoljuk, hogy hol, mikor, milyen körülmények között volt utoljára a kezünkben. Ez általában elvezet az új rejtekhelyhez.

Nagyon élesíti, frissen tartja az elmét az olvasás, a rejtvényfejtés, a kártyázás. Ezek közül valamelyik gyakorlására mindenkinek nyílik lehetősége.

Jó lenne általában a tanulást nem abbahagyni, illetve újra elkezdeni. Tanuljunk nyelvet, táncot, verseket kívülről, bármit, ami érdekelt valaha, vagy most elszórakoztatna bennünket. Gondoljunk arra, hogy minden, amit nem használunk a háztartásunkban is berozsdásodik. Nem elromlik, csak elveszíti a rugalmasságát, a használhatóságát. Meg kell tisztítanunk, hogy újra használhassuk.

Tisztítsuk meg hát a memóriánkat is és tartsuk frissen, ne engedjünk a lustaságunknak, maradjunk érdeklődők és rugalmasak magunk is.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A szerkesztő ajánlja