SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tanítsd meg közlekedni!

Gombos Beáta [cikkei] - 2009-02-17
Közlekedni tudni kell, gyalogosan és járművel is. Ha belegondolsz, nem is annyira egyszerű. Ha szeretnéd, hogy a gyerek ne a rutint lássa, és biztonságosan közlekedjen, hívd fel a figyelmét, tanítsd, gyakoroljatok!
Tanítsd meg közlekedni!

Gyakran elsuhanunk az adódó lehetőségek mellett. Mert ott van például a zöld meg a piros lámpa: színtanulásnak sem rossz, de ha még el is magyarázod, már a kétéves is felfogja a logikai összefüggést. Igen, ilyen apróságokkal kezdődik.

Mutasd meg!
Akár autóval, akár gyalog közlekedsz, akár busszal utaztok, minden nap van lehetőség arra, hogy egy-két érdekességet fedezzetek fel az úton. Nézzétek meg együtt a zebrát, a járművek helyét, a gyalogosokét. Azt is, hogyan működik a forgalom, milyen járműveket láthattok az utcán, ezek milyen színűek, a nagyobbakkal meg is beszélheted, ezek hogyan működnek. Ha lehetőségetek van rá, nézzétek meg néha felülről is az utcát, nagyon érdekes lehet az emeleti ablakból vagy egy hegyről.

Tudatosíts!
Ha a séták során beszélgettek, feltétlenül tanítsd meg a kicsinek, hogy a gyalogosok helye a járdán van, "vendégségben" vagyunk csak az úttesten, az az autók, a buszok, a villamosok részére épült. Fontos, hogy tudja, hogyan kell körülnézni (bal-jobb-bal), és hogy kivétel nélkül mindig körül kell nézni, még akkor is, ha fogod a kezét. Ne légy ilyenben engedékeny, a kisgyerekek villámgyorsak, egy pillanat alatt kiszaladnak az úttestre.

(Ha nem emlékszel pontosan, inkább ismételd át a kresz-szabályokat, vagy ha nem vezetsz, akkor vedd elő a kresz-könyvet, nem árt pontosan tudni. A gyerekkel közlekedni mindig más, és nem mindegy, mit tanítasz neki.)

Látni és látszani
Ezt is érdemes tudnia a kicsinek, mielőtt önállóan közlekedni kezd: attól, hogy ő látja az autót, még nem biztos, hogy a vezető is ugyanúgy érzékeli a gyereket. Ha a busz előtt, után szalad át az úttesten, vagy a labda után rohan, netán a barátját látja meg a túloldalon, mind hatalmas veszélyhelyzetet hordoz magában. Vedd ezt már az elején komolyan, magyarázz el neki minden ok-okozati összefüggést. Értse meg, hogy nem azért kell odafigyelni, mert különben megszidod, hanem azért, mert különben nagy baja eshet. Szerezz be felvarrható vagy ragasztható fényvisszaverős csíkokat, és a táskáját, kabátját, cipőjét "díszítsd" ki vele, pláne, ha kivilágítatlan utakon kell hazáig gyalogolnia.

Az autó adta lehetőség
Amikor a dugóban ültök, ne dühöngj, nagyon sok lehetőség van az idő hasznos eltöltésére. Például ilyenkor beszélgethettek a közlekedési szabályokról. Játsszatok játékokat: mondja meg ő, mikor indulhatsz el, melyik tábla mit jelent, milyen sebességgel szabad épp menni. A gyerekek nagyon fogékonyak erre, szeretik megjegyezni a közlekedési jelzések jelentését, sokan még sportot is űznek belőle.

Mutass példát, és mint autós is közlekedj mindig helyesen. Sajnos meg kell arra is tanítani a gyerekeket, hogy az egyirányú utcából néha jöhetnek szembe is, ha elsőbbséged van, nem biztos, hogy megadják, ha az egyik sor autó megállt, hogy átengedje a zebrán, nem biztos, hogy a mellette levő is meg fogja tenni!



Tömegközlekedés etikett
Bár megfelelő kultúránk általában ehhez sincs (tisztelet a kivételnek), de azért nem árt, ha tudja a kicsi a viselkedés alapszabályait:
- A tömegközlekedési eszközökön halkabban beszélünk
- Jegyet vagy bérletet kell váltani a közlekedéshez
- Átadjuk a helyünket az időseknek, kismamáknak, mozgásukban korlátozottaknak, kisgyerekeseknek
- Kapaszkodni kell a járműveken
- Leszállás előtt jelezni kell, és nem nyomkodjuk feleslegesen a leszállásjelzőt
- Nagy tömegben udvariasan kell már jó előre mondani, ha le akarsz szállni
- Vigyázni kell az értékekre, táskára, ne vegye elő a telefont, vagy pénztárcát, ha egyedül közlekedik
- Nem szabad fel/leszállni, ha a vezető elkezdi becsukni az ajtót,

A végső próba
Mielőtt a gyereked végleg egyedül közlekedne, érdemes végigjárni vele együtt az útvonalat, minden veszélyhelyzetet megmutatni neki. Második körben megbeszélni, hogy ő úgy megy, mintha nem lennél ott, de azért a sarkában legyél, kövesd, és ha elbizonytalanodik, fogd meg a kezét! Ha már nagyon biztosnak érzed, engedd, hogy egyedül közlekedjen - talán az első egy-két alkalomkor érdemes még messzebbről ellenőrizned - no nem bizalmatlanságból, hanem hogy tudd, valóban mindenre felkészült. Menet közben úgyis rájössz, ha valamit kifelejtettél a "leckéből".

Forrás: www.ma.hu
Kép: wikimedia.org

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja