A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Farsang a legkisebbeknek

Gombos Beáta [cikkei] - 2009-02-06
Ma már a bölcsiben is farsangolunk, sok helyen a beöltözés is szokássá vált. De vajon örülnek-e ennek a picik? És hogy feleljen meg a kreatív kihívásnak egy anyuka?
Farsang a legkisebbeknek

Nagyon helyes volt az a nagyjából 3 hónapos kisbaba, akit anyukája - a nagyobb testvér ünnepsége alkalmából - beöltöztetett macinak. De mi újság a 2-4 évesekkel? Ők hogyan értékelik a sok rémisztő kalóz-arcot vagy sárkány-jelmezt?


Más bőrébe bújni

Ki ne szeretett volna kislány korában hercegnő, pillangó, tündér vagy az épp aktuális mesehősnő lenni? Vagy kisfiúként pókember vagy rendőr-jelmezt ölteni? Ilyenkor a gyerek egy kis időre másik szerepet vehet fel, viselkedhet egy kicsit másként is. Hisz már a legkisebbek is tudják, hogy hogyan kell illegetni magukat egy táncosnő-jelmezben... A pszichológusok szerint jó hatással lehet a gyerekek személyiségfejlődésére, ha időnként más szerepeket is használhatnak, és erre kiválóan alkalmas a farsang. A hétköznapokra pedig hasznos, ha az ovikban sok szerepjátékra alkalmas öltözék, eszköz található.


Hasznos tippek

Ha jelmezben gondolkodsz, természetesen beszéld meg a gyerekkel, mi szeretne lenni - a legtöbb esetben azért irányítható a kicsi elképzelése. Gondolj arra is, hogy jól tudjon a jelmezben mozogni, jól érezze magát benne, ne legyen nagyon melege, és ne is fázzon meg. Ha valamilyen eszközt adsz a kezébe, nem csak illegetheti magát, hanem hasznos résztvevője lehet a farsangi partinak (orvos a vizsgáló eszközeivel, tündér vagy varázsló a varázspálcájával...)


Pizsi-parti

A legkisebbek bizony megijedhetnek a rémisztő álarcoktól. Nagyon kedves és feltétlenül (pedagógiailag is) dicséretes ötlet, ha az óvónénik javaslatára megállapodnak a szülők: a picik - pláne az első évben - tartsanak inkább pizsama-partit. A beöltözés, a "másmilyen nap" érzése így is meglesz, ijedelem és sírás nélkül. Felvehetitek a leghelyesebb hálóöltözéket, esetleg hálósipkával, ha a kicsi megtűri a fején. Elengedhetetlen tartozék a vastag zokni, mamusz vagy cuki papucs. Vigyétek magatokkal a kedvenc alvós állatát, babáját, így lesz teljes a "jelmez"!


Venni, készíteni vagy bérelni?

Az biztos, hogy a méregdrágán bérelhető jelmezek csodálatosak és nagyon profik, de talán nem annyira egyediek. Már 2-3 ezer forintért is kapni - általában nem túl jó minőségű - farsangi öltözékeket. Jól nézd át a varrásokat, próbáljátok fel a nagy nap előtt is, érdemes tesztelni, nehogy a bulin hagyja cserben a ruha a gyerekedet! Ha van időd, sokkal értékesebb darabokat is készíthetsz, és a nagyobbakat be is vonhatod a készülődésbe.
Ha nem tudod, pontosan hogyan is néz ki egy triceratopsz, vagy Szörnyella de Frász, vagy Csingiling, keressetek ki együtt a könyvekből néhány képet, ahonnan lekoppinthatod a "fazont". Ha nem találsz megfelelő rajzot vagy fotót, keresgélj az interneten. Próbáld meg a jellemző elemeket megragadni, és azt hangsúlyozni a jelmezen, kiegészítőkben, hiszen ugyanolyan úgysem lesz, ne aggódj. Választhatsz valami egyszerűbbet is, vagy nézz jól körül a rokonok, ismerősök körében, biztos akad valaki, aki szívesen segít az alkotómunkában. A nagyik sokszor nagyon profik az ilyesmiben!


Forrás: www.nana.hu
Fotó: Max Pixel

Jelmezötelekért kattints ide!
Jelmezes bemutatkozó versikéket itt kereshetsz!

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja