SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Barátok, kapcsolatok, házasságok

Kókai Kata [cikkei] - 2005-08-11
Honnan tudjuk, hogy elérkezett az "igazi", és egyáltalán hogyan értékeljük kapcsolatainkat? Az emberi szeretet szövevényes hálózata bonyolult és kiismerhetetlen.
Barátok, kapcsolatok, házasságok

Az emberi élet első percében megkezdődnek a társas kapcsolatok. Az első perc, amikor szülésznők, orvosok nyüzsögnek a baba körül, majd átadják a szülőknek, az a pillanat, amikor az édesanya érintését először érzi gyermeke csupán a kezdete annak, ami egy életen át elkíséri. Hamar megismeri a rokonokat, a család barátait, majd később saját barátokat, ismerősöket szerez. Előbb-utóbb kialakul a többi emberhez fűződő viszonya, s megtanul szeretni.

Vannak emberek akik számára fontosak a társas kapcsolatok, s a nagyobb tömegben érzi jól magát, ahol nem szükséges felfednie valódi énjét, elvegyülhet a tömegben és megtarthatja magának, vagy családjának a valós énjét, az érzelmeit. Mások számára fontos, hogy legyenek olyan barátaik, akikkel minden gondolatukat megoszthatják, s akik feltétel nélkül elfogadják szeretetét.

A mélyebb, bensőségesebb emberi kapcsolatok kialakítása nemcsak a mindennapi életben, de a párkapcsolatokban is fontos szerepet játszik. Ha valaki a bizalom, vagy hiányában növekedik, később ez párkapcsolataiban is problémát jelenthet, és féltékenység, túlzott ragaszkodás, vagy éppen teljes érdektelenség formájában megjelenhet. A társfüggőség is gyakran olyan személyekben alakul ki, akiket szülei végletesen neveltek, vagy túl sok szeretetet kaptak és még a széltől is óvták, vagy éppen ellenkezőleg, a szülők ügyet sem vetettek gyermekükre.

Életünk során számtalan mintát láthatunk, elsődlegesen a szülők példája befolyásolja a későbbi baráti- és párkapcsolatok milyenségét és minőségét. Az elvált szülők gyermekeiről általánosságban elmondható, hogy "szélsőséges" kapcsolatokba bonyolódhatnak. Vagy barátaik jelentik számukra az egyetlen kapaszkodót, vagy kapcsolatukban akadnak problémák végletes, kiegyensúlyozatlan gondolkodásmódjuk miatt.


Problémát jelenthet az is, ha valaki nincs tisztában saját igényeivel, esetleg ésszel választja ki jövendőbelijét, vagy környezete igényeihez alkalmazkodik. Sokszor fulladnak kudarcba érdekházasságok, és a pusztán ésszel végiggondolt, baráti szereteten alapuló kapcsolatok is elveszik az igazi örömet. A már-már közhelynek tűnő mondás, miszerint "ismerd meg önmagad", ma sem elhanyagolható. Bölcs tanács, hiszen saját igényeink ismerete nélkül a számunkra legmegfelelőbb társban is találhatunk kivetnivalót.

A jó kapcsolat alappillérei

Legyen szó baráti, családi, vagy párkapcsolati viszonyról, létezik néhány alapvető elvárás, amely kiegyensúlyozottá, megbízhatóvá teszi a kapcsolatokat, és segít a konfrontáció elkerülésében. Az első alapszabály a bizalom. Bizalom hiányában a legjobb barátnak sem merjük elmondani sérelmeinket, aggályainkat, s a problémát csak gyűlnek, s lassan a kapcsolat elmérgesedéséhez vezethet.

Hasonlóan fontos az őszinteség. Sokan azért hallgatnak, mert nem akarják megbántani a számukra kedves embereket. Egy probléma mindaddig nem megoldható, amíg az egyik fél ki nem mondja. Az őszinteség nem egyenlő a sértéssel, csupán hangsúly és megfogalmazás kérdése, hogy egy őszinte mondat bántó, vagy inkább segítő szándékot tükröz.

A mindennapi életben fontos szerepet kap a megbízhatóság és a tolerancia is. Egy barát, vagy társ feladata, hogy jóban-rosszban kitartson a másik fél mellett. Ne csak a boldog percekben, a szórakozásban, hanem a problémák megoldásában is társ legyen, el tudja fogadni a másik fél döntéseit, és segítséget nyújtson számára mindenben. Minimális odafigyeléssel, szeretettel és toleranciával jobbá tehetők az emberi kapcsolatok. Ha megismerjük önmagunkat és igényeinket, kiegyensúlyozottá tehetjük kapcsolatainkat.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja