SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan szoptassuk az ikreket?

Makai Kinga [cikkei] - 2011-12-19
A legtöbb édesanya, amikor megtudja, hogy ikreket vár, a kezdeti eufória után bizony alaposan megrémül. Hogy fogom kihordani őket, nem lesznek-e túl kicsik, mennyire jönnek majd korán, stb.? És persze felmerül egyszer csak az is: hogy fogom őket szoptatni, elég lesz-e a tejem, mennyi időt fogok majd a szoptatással tölteni, ...stb.?
Hogyan szoptassuk az ikreket?

Az egészen biztos, és tény, hogy ikergyerekeket világra hozni és nevelni nem kis kihívás. Való igaz, hogy nagyobb az esély a komplikációkra, mint egyes várandósság esetén, de azért nem kell csak rosszra számítani. Tény és való, hogy gyakrabban fordul elő koraszülés, császármetszés, emiatt nagyobb az esélye az elszeparálódásnak. És tény az is, hogy többet kell tenni a jó szoptatási gyakorlat kialakításáért, jobban oda kell figyelni a helyes és mihamarabbi mellre tételre.

Ikres mama is képes kizárólag anyatejjel táplálni a gyermekeit.
Amire jobban kell figyelni: A kórházban mihamarabb kerüljenek mellre a kicsik, és lehetőleg valósuljon meg a rooming-in-es elhelyezés. Amennyiben a babák koraszülött osztályra kerülnek, és nem tudnak szopni, akkor is az anya lefejt tejét kapják (kanállal, vagy pohárból). Ebben az esetben az anya szülést követően 6 órán belül kezdjen fejni, és 3 óránként fejjen, így tudja majd biztosítani a gyerekeknek az elegendő tejmennyiséget, amikor már szophatnak majd.

Fontos és kívánatos lenne, hogy kapjanak fizikai segítséget. Aki segít a házimunkában, ebédfőzésben, és az elején segít az anyának emelgetni a babákat, odatenni, elvenni őket a szopizáskor. Kezdetben érdemes a gyerekeket külön-külön mellre helyezni, próbálgatni a helyes pozícionálást, aztán egyre inkább az a cél, hogy egyszerre szopizzanak. Ez rengeteg időt takarít meg az anyukának! Egy idő után a babák remekül össze tudják hangolni az ébredés-alvás-evés ritmusukat. Természetesen lehetnek így is olyan napok, amikor felborul a „rend”, de nagy általánosságban elmondható, hogy könnyebb így az élet.



A tej mennyisége miatt pedig nem érdemes aggódni, egy egészséges anya képes elegendő tejet termelni az ikrei számára is (sőt, akár hármas ikreket is lehet kizárólag szoptatni!) Mivel a tej jelentős része akkor termelődik, amikor a mell ürül, vagyis szopás, fejés közben, ezért minél gyakrabban szopnak a kicsik, annál több lesz  a tej. Az egyszerre történő szoptatás, vagyis a mellek egyszerre ürülése pedig ugyancsak serkenti a tejtermelést, hiszen ilyenkor nagyobb mennyiségű prolaktin áramlik a vérben. Ez a hormon pedig köztudottan a tejtermelés fő „kelléke”.

Összességében tehát elmondható, hogy a kezdeti zökkenők, nehézségek után az ikres mamák ugyanolyan boldog szopis időszakra számíthatnak, mint egy gyerekes anyatársaik.

Senki ne hagyja magát eltéríteni erről a nagyszerű útról, ne fossza meg magát ettől a csodálatos élménytől!
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja