SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A szoptatás élmény - elkísér egy életen át

Szőke Judit [cikkei] - 2008-07-30
A szoptatás megszámlálhatatlan előnyéről annyi, de annyi cikk született már! Nincs egyetlen észérv sem, mely a táplálás e módja ellen szólna! Azon már több a dilemma, hogy mi jobb: az igény szerinti szoptatás vagy a szigorúan betartott, tudományosan kiszámított? Most egy háromgyerekes családanya tapasztalatait olvashatják, aki azért még utána is olvasott ennek-annak.
A szoptatás élmény - elkísér egy életen át
A gyermeket minden alkalommal mellre tenni, amikor jelzi, hogy éhes, néhány évtizede még természetes volt. Aztán jött a tudomány és okos bácsik és nénik kiszámolták, hogy az átlagos csecsemőnek mennyi táplálékra, és milyen gyakorisággal van szüksége. Aztán ebből szinte törvényi előírás lett: minden kicsinek négyóránként és a testsúlyának megfelelő mennyiségű tejet kellett adott idő alatt megennie. És mese nem volt. Az lett a vége a dolognak, hogy az anyák közül egyre többen kudarcot vallottak, csökkent, vagy elment a tejük, hiszen tudvalévő, hogy ritka szoptatás esetén kevesebb tej termelődik. Következésképpen egyre több kisbaba kapott hamarabb tápszert.

A bébi nem rendszerető

Hányszor hangzott el: három-égy óránként szoptass, különben soha nem tanul rendet a gyerek. Na, de kérem! A csecsemőnek nem feladata, hogy rendet tanuljon. Éppen elég neki allkalmazkodni a külvilághoz. Az első napokban még épphogy cseresznye nagyságú a gyomrocskája, elvárhatjuk-e, hogy ilyen kis mennyiségű folyadékkal kibírja három órán át? Az emésztés irama és az anyatej összetétele gyakoribb táplálkozásra késztet. Az érzelmi biztonságot pedig aztán tényleg órára beprogramozni…
Mi, hétköznapi, civil anyák pedig csak gondolkodunk: nekünk, felnőtteknek is mennyire különböző az ízlésünk, az étvágyunk és a szokásunk. Miért várjuk el egyedi bébinktől, hogy ugyanannyit egyen, és ugyanolyan ütemben hízzon, mint  “átlagos” kortársai. Bízzunk benne, hogy egészséges ösztöneinek engedelmeskedve annyit fog enni, amennyire szüksége van. Az anyatej kb. két óra alatt kiürül a csecsemő gyomrából. A legtöbb baba az első hónapokban kialakítja egyéni napi ritmusát saját alkatának megfelelően. Van, aki másfél óránként igényel egy kis szopit, van, aki aluszékonyabb. Csak figyelni kell a kisbabánkra és alkalmazkodni hozzá.

Igény szerint


Ha ezt tesszük, néhány hét alatt a tejtermelés beáll a kicsi szintjére. Az „igény szerinti szoptatás” nem jelenti azt, hogy a kisbabát egész nap szoptatni kell. A legkisebbek is nagyon rafináltak tudnak lenni. Van, hogy a sírás nem éhséget jelez, csak közelséget, babusgatást kér.
Ha kicsinyünk időnként a szokásosnál többször akar szopni, az is lehet, hogy fejlődésében ugrásszerű változás következett be, hirtelen több táplálékot igényel. Az anyatej  mennyisége csak pár nap késéssel tudja ezt követni. A gyakoribb szoptatással növelhető az anyatej mennyisége, ez is egyfajta kereslet - kínálat elv.
A  szoptatás összeköti az anyát és a gyermeket. Kevés csodálatosabb dolog van, mint így, a legszorosabb kötelékben együtt lenni kisbabánkkal. Ebben a különleges anya-gyerek kapcsolatban a szoptatás érzelmi táplálék is, anyának és gyereknek egyaránt. Ráadásul a szoptatás nem csak táplálás, hanem segíti a beszédfejlődést is. Azért, mert olyan összetett mozgássor, amely biztosítja a szájizomzat és a fogazat optimális fejlődését, s így a későbbi zökkenőmentes beszédfejlődést. Minél hosszabb ideig gyakorolja ezt a mozgást a kisgyerek, annál jobb.

A szoptatás együttműködés

A szoptatás érzelmi támasz is, és együttműködésen alapul. A szoptatás nemcsak a táplálkozási és az immunológiai védelmi szempontból ideális, hanem vigasz is. Fontos része az anya-gyerek kapcsolatnak: megtanulja a bébi a közeledés-távolodás relációját és a biztonság értékét. És hogy mit tanul az anya? Megismeri a gyermekét, ráadásul a szoptatás során termelődő hormonok erősítik és fenntartják a védelmező szülői viselkedést, elősegítik a kötődés kialakulását. Megerősítik az anyát abban, hogy képes valami megismételhetetlent, egyedit és életfontosságút adni gyerekének. Azaz önbizalmat ad, erősíti az Ént. Ahogy nő a baba, nő a szoptatás érzelmi oldala a táplálkozás szempontjainak rovására. Így aztán nem túlzás kijelenteni: a szoptatás haszna, élménye elkísér egy életen át.

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
A szerkesztő ajánlja