SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Orsolics Zoltán Zénó


Orsolics Zoltán Zénó
Szociális szakember, ifjúsági tanácsadó

Nem boldogul kamasz gyermekével? Az, az érzése, hogy esetleg drogokat fogyaszt? Nem tud megbízni gyermekében, esetleg úgy érzi, nem tehet semmit a kapcsolatukért?

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/315-57-46
E-mail: info@kamaszszerviz.hu
Honlap: http://www.kamaszszerviz.hu
             http://www.drogtanacsado.hu
A szakértőnk jelenleg nem fogad kérdéseket, ezért csak az eddig neki feltett kérdéseket és az ezekre adott válaszokat tudod megtekinteni!

Témakörök

összes téma      15 éves     17 éves     18 éves     19 éves     abortusz     aggódás     aggódó anyuka     alkohol     alkoholista anya     alkoholista apa     apa     átalakulás     bentlakásos     beteg     bezárkózás     bizalmatlanság     bizalom     biztonság     cigi     családi probléma     csalódás     csavargás     csúnya beszéd     diszkalkulia     dohányzik     drog     dühkitörések     egyedül nevelés     együtt élés     elengedés     elfogadás     elkényeztetett gyerek     elköltözés     elõítélet     érzékeny     férfi minta     fiam     fiú     fiúk nevelése     függõség     gondnokság     gyûlölet     gyámság     gyengeség     gyerek     gyermekelhelyezés     gyermeknevelés     gyermekpszichiátria     gyermekpszichológus     hazudás     hazudik     hiányzás     intimitás     iskola     iskolai hiányzás     kamasz     kamaszkori problémák     kapcsolat     kiabálás     konfliktus     kórház     kudarc     külön élés     lány     láthatás     leválás     megalázás     mentor     mindent megtehet     motiváció     nehéz ébredés     nehéz életszakasz     nehézség     nem jár iskolába     nem jön haza     nem mond igazat     nem tisztel     nevelés     nevelési problémák     öngyilkosság     pártfogó     pénz     pénztelenség     probléma     problémás kamasz     pubertás     rehab otthon     rehabilitáció     rettegés     rocker     segítség     serdülõ     suli     szerelem     szex     szökés     szülõk     tanulás     tehetetlen     terhesség     tinédzser     tini     tini lány     unoka     vadaskert     válás     verekedés     viselkedés     visszabeszél     visszafelesel     zsarolják     zsebpénz  

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Hogyan segítsünk egy 22 éves drogos nagyfiún?

Tisztelt Orsolics Úr!

Férjemnek van egy nagyfia, 22 éves. A fiú– mint ez tavaly számunkra is kiderült – 13 éves kora óta droghasználó. Édesanyja nevelte, mi havonta egyszer találkozhattunk vele. Jó kedélyű, okos fiú volt.

Tavaly kórházba került (pszichiátriára), amit egy ideig szintén titkolt előlünk (nem ér rá találkozni velünk stb.), majd kiderült, nagy a baj. A zárt osztályt is megjárta, de azt kell, hogy mondjam, ott a felszínt kapargatták, gyógyszerezték, de nagy eredményt nem értek el nála. Segítséget kaptunk akkor drogrehabilitációval foglalkozó külsős szakembertől, akinek a javaslatát a fiú a mai napig elutasítja és munkájának sajnos semmi eredménye: Miután kikerült a kórházból, a gyógyszereket nem szedi, nem tartja magát függőnek, és nem megy rehabilitációra továbbra is függő. Mivel nagykorú, nem „kényszeríthetjük”. Viszont tenni szeretnénk valamit, mert a kórház után kezdetben úgy tűnt, lábra áll: befejezte az OKJ iskoláját, megszerezte a jogosítványt és munkát is szerzett. Albérletben, külön lakik anyukájától és tőlünk.

Két hete ismét rosszabbra fordult az állapota. Talán a tényekhez még annyit, hogy a férjem szinte minden nap beszél vele, ő az egyetlen, aki jelenleg biztos támasz az életében. Összetett az élet – ahogy mindenkinek – édesanyja, az ő jelenlegi párja, a nevelőapuka (aki nevelte anyukájával sok ideig, majd elváltak) mind azt vallják, nem szabad segíteni neki (enni adni, segíteni az albérlet fenntartásában stb), ha ő nem megy rehabra, ha ő nem tiszta, akkor nem találkoznak vele. Legyen meg a mélypontja és akkor maga fogja elhatározni a gyógyulást.

Ez lehet, hogy így van, csak akkora a kockázata, hogy ezt mi a férjemmel nem merjük bevállalni.

A férjem fia jelenleg depressziós, magatehetetlen, nem képes önálló akaratnyilvánításra. Nem dolgozik, nem kimozdítható otthonról.



Röviden összefoglaltam, biztos ezer részletről lehetne még beszélni…



Abban kérnénk a segítségét, hogy ha tud olyan szakembert, kórházat bármit, amivel elindulhatunk, kérem, hogy tájékoztasson minket. Ha esetleg van a rövid levelem után olyan gondolata, szaktanácsa, amit már most követhetünk – mit-hogy tegyünk? – azt is nagyon megköszönném, ha megosztaná velünk. Főleg a legnagyobb kérdés: hagyjuk valóban magára, ahogy anyukája javasolja (csak rettegünk egy borzasztó végkifejlettől) vagy MIT TEGYÜNK?

Nagyon bizonytalannak és magatehetetlennek érezzünk magunkat!



Segítségét köszönöm.



Üdvözlettel:



Sarolta

Kedves Sarolta!
Köszönöm levelét és bizalmát.
Átfogalmaznám egy kicsit a kérdését. Valóban ne segítsünk? Én azt gondolom, hogy a kérdés az lehetne, hogy hogyan segítsünk jól? Egy szenvedélybetegre jellemző, hogy ő látja legutoljára a problémát és annak nagyságát. Adott esetben remekül működteti érzelmi játszmáit, manipulál. Hogyan lehetne rajta jól segíteni? Ami számára is hasznos? Vannak hazánkban remek terápiás Otthonok. Pl.: drogterapia.hu de mindenhol önkéntes jelentkezés szükséges. Csak annak lehet segíteni, aki maga is akarja. Tehát a nulladik lépés felkelteni a motivációját, hogy megérjen arra, hogy akarja. Amíg viszonylagos komfortban éli mindennapjait, ételt, pénzt stb. támogatást kap, addig azt erősíti meg a környezete, hogy nincs nagy baj, ellátunk. Azt javaslom, hogy édesapja próbáljon beszélni vele, motiválni, erősíteni, hogy megpróbáljon egy rehabilitációs otthont.

Orsolics Zoltán Zénó
2017-05-09 12:54:18
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja