SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Dobiné Olasz-Papp Nóra


Dobiné Olasz-Papp Nóra
Baba-mama kapcsolati- és pszichológiai tanácsadó

Elérhetőségeim:
Honlap: http://www.dobinenora.hu
             http://www.valaszkeszszulok.hu

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Feszengés székben

Tisztelt Szakértő! Van egy másfél éves lányom , már egészen pici korától (kb. mióta etetőszékben ül, 7-8 hó) feszeng az etetőszékben. 15 hónaposan lecseréltük ülésmagasítóra. Úgy tűnt megoldja a gondot, de 1 hónap után újra elkezdte, azóta pedig bármilyen székben képes feszengeni , főleg ahol a asztal van. Pl. Rajzolás közben a kisasztalnál. Ezt úgy kell elképzelni hogy megfeszíti felsőtestét, a lábait terpeszbe feszíti és a hasát nyomkodja az asztalhoz. (Nem előre-hátra dőlöngél) Hogyha rajzolt éppen, akkor van hogy be pakolja a felsőjébe a ceruzákat, ha eszik pedig az ételt teszi be oda. Ez napi szinten 3-4x is megtörténik. Ha elvonjuk a figyelmét esetleg mesével, akkor van hogy abbahagyja de nem szeretném ha rendszer lenne abból hogy minden evésnél megy a mese. Ezenkívül próbáltuk megfigyelni hogy nem-e nyugtatásként csinálja ha fáradtabb vagy álmos, de mindegy milyen napszak van , képes felkelés után fél órával is csinálni. Amennyiben pedig kiveszem a székből, hogy megakadályozzam ezt a mozgást, őrült nagy sírásba kezd szegény és mondja hogy vissza akar ülni. Nagyon aggódom, hogy ennek mi lehet az oka. Remélem van rá magyarázat vagy gyorsan kinövi. Ön tudna esetleg segíteni vagy tanácsot adni hogy mi okozhatja ezt a fajta feszengést?
Előre is köszönöm válaszát!
Kedves Kérdező!

Többször is elolvastam levelét és egyre csak az a kérdés jött bennem, hogy Önt miért zavarja ez a mozgolódás? Kislányát akadályozza-e tevékenységében, ételének elfogyasztásában?
Mi lenne a cél?
Nagyon jól tette, hogy igyekezett megfigyelni, fáradtsághoz, egyébhez van-e köze, ez figyelmességre utal! Az is remek, ha az étkezés megmarad főtevékenységnek és nem zökkenti ki mesével!
Említheti a jelenséget a védőnőjüknek, gyermekorvosuknak is, hogy megnyugtassák, fizikálisan is minden rendben van!
1,5 évesen a gyermekek igen mozgékonyak, minden olyan helyzetben, ahol felnőttként nyugodtan ülünk, ők izegnek-mozognak, még ovis korban is viszonylag sokáig.
Ha összességében kislánya jókedélyű, kiegyensúlyozott, megnyugtatható, aktív, reagál, jól fejlődő, akkor az mindenképp megnyugtató!

Üdvözlettel:

Dobiné Olasz-Papp Nóra
2021-05-22 22:28:03
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja