SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Makay Zsuzsa


Makay Zsuzsa
Védőnő, családterapeuta

Témakörök

összes téma      alvászavar  

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

11 hónapos rosszalvó kisfiú

Kedves Makay Zsuzsa!

Köszönöm gyors válaszát. Az az igazság, hogy teljesen el vagyok bizonytalanítva, mert sok helyen azt olvasom, hogy gyerekfüggő az alvás, idegrendszeri érettség kell hozzá és addig anyai segítség. Ezért is adtam meg neki ha igénye volt rá a szopizást éjjel, és vártam amit írtak, hogy egyszer csak magától eljön az ideje az egyedüli alvásnak. Ez egyébként így történt az unokaöcsémnél is, 1,5 éves korában és bíztam benne, hogy nálunk is ez lesz. Másrészt látom rajta, hogy mikor felkel éjjel akkor fáj a foga, állandóan rág és a fülét ütögeti. Ezért nem volt szívem hagyni. De most már ebben is bizonytalan vagyok, hogy létezik-e ilyen hogy minden nap fáj a foga...

A javasolt módszerei jók, és ahogy írtam megpróbáltam korábban ezeket is, de nem tartottam normálisnak, hogy este ha beteszem a kiságyába, akkor 2,5 óra után sem alszik. Nem volt erőm még tovább ülni mellette. És abban a pillanatban nem is tudtam elhinni, hogy ez napokkal jobb lesz. Vagy meddig kell ilyenkor várni, mi a normális?

Mennyi idő után várható eredmény, és akkor is folytassam ezt a módszert, ha órákig nem vezet eredményre?

Köszönöm mégegyszer a válaszát:
a 11 hónapos rosszalvó kisfiú anyukája
Kedves Anyuka!

Türelem, kitartás, következetesség!

A fogzás tényleg éjszaka tud nagyon fájni, mert akkor csend van, jobban oda tud figyelni magára a szervezet, de nem minden éjszaka fáj. Homeopátiás bogyók segítenek ebben sokat. Persze a beadásnak is sok szabályt kell betartani (étkezés előtte, utána).

Mi a vacsora és hánykor kapja? Nagy adag főzelék, utána anyatej, akkor nem éhezhet meg. Általában 8 óra felé tele van a pocakja szilárd étellel, akkor nem lehet éhes.
Milyen körülmények között laknak? Családi ház, panel...
Mivel fűtenek?
Milyen párás a szoba?
Mennyit szellőztet?
......
Nagyon sok kérdés merül fel bennem. A védőnője ismeri a körülményeit, ezek alapján személyre szabottan tud Önnek tanácsot adni. Én csak nagy általánosságokban tudok válaszolni.

Ha a baba jól fejlődik, megfelelő a súlya, eleget alszik délután, elfárad estére, akkor kell/kéne működnie az " este lefektetem és elalszik " dolognak.
A napirend kegyen ritmusos, minden nap ugyan az: felkelés, reggeli, séta, főzés, ebéd, alvás, uzsonna, játék, fürdés, vacsora, ágyba be. Persze vannak kivételek, de azok ritkák. Nagyon fontos a szokások kialakulásában a rendszeresség!

Másik a rítus: amikor bekerül az ágyába, akkor egy kis mese, ének, simogatás, ölelgetés, aztán szépen lassan ki lehet menni. Ajtó marad nyitva, kicsi lámpa ég a szobában vagy az előtérben. Ha nagy a sírás, be lehet szólni, hogy itt vagyok, azonnal jövök, semmi baj... Mindig nyugodtan, nem idegesen. Ha nem marad abba, akkor visszalépni, megsimogatni, DE NEM kivenni! Ha kiveszik kint is marad. Be lehet nyúlni, vagy ha feláll, akkor úgy simogatni, de nem kivenni. Ezt nagyon nehéz kibírni, de muszáj. Ez is tarthat vagy 5-10 percig és megint kimenni. Ha nincsenek szomszédok, akkor könnyebben megy sírni hagyni , mintha vannak.

Próbálja meg, hogy csak 5-10 percre megy be hozzá, és valamilyen ürüggyel kijön: mosogatok, fürdök stb. Lehet, hogy most még ezt nem érti, de később könnyebb lesz. Ilyenkor lehet szellőztetni is egy kicsit. (Most lenne jó, ha ismernék minden körülményt)

Éjszakák. Ha evett este rendesen, akkor csak víz! Nem tea, vagy gyümölcslé, vagy édes lötty, hanem sima víz. Ha ott lóg az üveg sokáig sok vízzel a szájában, az is rongálja a fogakat, mert felpuhítja a zománcot, szuvasodást okozhat hosszú távon. Kicsi víz, inkább legyen kikészítve 2 üvegben 50-50 ml.

Ezek a "játszmák" elnyúlhatnak sokáig, de ha erős és nem enged a zsarolásnak, akkor a kicsi fia hamar meg fogja tanulni, hogy új szabályok vannak és nem az fog történni, amit kisír magának. Ezt jobb, ha már most megtanulja, mert a későbbiekben nagyon a fejére nőhet :-) Nem tudok időt mondani, jósolni, de 2 hét minimum.

Nem vagyok számítógép hívő ebben a korban, de később sem, de nagyon tudom javasolni, hogy az interneten keressen rá: Fehér zaj. Mindenféle hangot talál, ami sokak szerint segíti az elalvást.

Remélem megint sikerült egy kicsit előrelépnünk!
Kérek szépen visszajelzést hogyan alakult az életük. :-)

Üdvözlettel:


Makay Zsuzsa
2018-02-07 12:19:36
Olvasói értékelés: 5/5
A szerkesztő ajánlja