SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Makay Zsuzsa


Makay Zsuzsa
Védőnő, családterapeuta

Témakörök

összes téma      alvászavar  

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

1,5 éves gyerek csapkod

Kedves Zsuzsa,

másfél éves unokaöcsém, amikor nem tetszik neki valami, nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan szeretné, akkor csapkod. Tárgyakat, embereket, és újabban a saját fejét is. Soha semmilyen fizikai bántalmazás nem érte, a szülei gyerekverés-ellenesek, nagyon szereti mindenki, mint első, nagyon várt gyermeket a családban. Szabadon jár-kel a nagy házban, felfedezhet, de vannak korlátok, "nem"-ek. Az anyukája következetes vele, amit nem lehet, azt sosem lehet. Aggódunk, hogy mitől csapkodhat, és főként az aggasztó, hogy a saját fejét is üti időnként (ekkor is rászólunk, hogy ne üsse magát, inkább simogassa, szeresse magát is). Mit tehetnénk azért, hogy ne csapkodjon? Válaszát köszönjük!
Kedves Kérdező!

Köszönöm a bizalmát!
Ez az "agresszió" kortünet. Nem kell hozzá minta, valahonnan ez a viselkedés a vérükben van. Ütnek-vernek mindent, minketkit, dobálják amit elérnek, saját magukat sem kímélik. A fejüket a falba vagy a tadlóhoz verik, persze csa annyira, hogy ne fájjon . A homlokon sokszor piros folt is van, de az hamar elmúlik.
A "rafinált " kicsi hisztizik, teszi a fentieket, aztán fülel, hogy a szülő mit tesz. Ezt többször megcsinálják, és ha a felnőttől nincs reakció, akkor abbahagyják.
Hogy meddig tart? Ez egyéni. Vannak "belátó" kicsik, akik rájönnek néhány hónap után, hogy felesleges ez a viselkedés, nem éri el a célját. Van ahol fél évig is eltarthat. Sok türelmet igényel tőlünk. Néha, ha nem reagálunk erre a viselkedésre (persze az ésszerűség határán belül) magától abbamarad.
Nagyon jó a következetes nevelés: ami ma "nem", az legyen holnap is. A "nem" szó helyett lehet alkalmazni a figyelem elterelését- ha működik: arcmosás, kézmosás.
A gyermekorvos és a védőnő sokat tud ebben segíteni, hisz ő ismeri a család dinamikáját.
Remélem tudtam segíteni!

Üdvözlettel:









Makay Zsuzsa
2022-02-01 14:34:11
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja