SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Lénárd Orsi


Lénárd Orsi
Szülésfelkészítő és szüléskísérő dúla, mentálhigiénés szakember, kismamamasszőr

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.lenardorsi.hu

Témakörök

összes téma      anyatej     baba     császármetszés     dúla szülés császármetszés     elválasztás     fogantatás     gyermekágy     gyermekágyas vérzés     gyermekáldás     higénia     kisbaba     szoptatás     szülés     szülés kórház     szülés után     terhesség     totyogó     új várandósság     újszülött     várandósság     vetélés  

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Szoptatás után pár csepp tej a mellben

Kedves Orsi,
Kérdésem az lenne, hogy mikortól igényel feltétlenül orvosi beavatkozást/kivizsgálást az, hogy ha a szoptatás befejezésével 3 hónap után még van egy csepp anyatejem?
6 hónapos a fiam(2.gyerek), 3 hónapos korig volt anyatej. Mivel fiam sosem szopott (pedig próbálkoztunk a szoptatással,védőnői és 3 szoptatási tanácsadó is azt mondta végül, hogy feladja nincs több ötlete, hogy lehet a fiamat szopizásra bírni....) lényeg, hogy nem szopizott. Lansinoh fejőgéppel fejtem napi kb 7x-8x, később már csak 6x. Sosem volt meg a napi teljes mennyiség anyatejből, először csak a fele, majd harmada, negyede...és végül a napi 7-6 fejéssel összesen már csak 100-120 ml jött le (össz!) akkor döntöttem úgy, hogy abbahagyom!
Két kisgyerek ellátása mellett ezt már nem bírom, és a befektetett energia sem áll összhangban a hozadékával (azzal a napi össz.100-120 milivel)
A leállásra bevallom nem figyeltem nagyon oda, (úgy voltam vele eddig is rohamosan fogyott az anyatej, akárhogy fejtem 6-8x 10-20 perceket...)
Úgyhogy annyi volt a leállás, hogy az azutáni 2 hétben mondjuk minden második harmadik napon 1 alkalommal 10 percet fejtem.Lejött valami minimális mennyiség (pl 30 mili) és kész. 14 nap után már semmit nem foglalkoztam a tejemmel (van-e vagy nincs...)
Mellem nem feszült, nem volt begyűlve, begyulladva vagy más hasonló probléma.
Anyatej ezután soha nem hagyott nyomot a ruhán, nem csepegett, nem szivárgott, nem volt semmiféle gyanús jel!!!
Kb 1.5 hónap után annyi tűnt fel, hogy reggel megetettem a kisfiamat cumisüvegből és a bimbóudvarnál etetés közben bizsergést éreztem. Először nem törődtem vele. Pár nap múlva ismét éreztem etetés közben.
Ekkor megnyomkodtam a bimbóudvart és a bimbót, és valami nagyon nagyon minimális kis mennyiség (amit még 1 cseppnek sem lehet mondani, mert attól is kevesebb) kis tűhegynyi mennyiségű maszat kijött....én meg meglepődtem, azt hittem már rég elállt. Gondoltam nem nyomogatom, nehogy attól is legyen tej. De kb 2 hét múlva megint kis bizsergést éreztem megint megnyomkodom, jött megint egy picike tűhegynyi maszat.
Fontos, hogy ha minden nap megnyomom, (amit kipróbáltam az elmúlt héten)akkor is csak kb 3 naponta észlelem, hogy 1 tűhegynyi kis nedvesedés van. Fontos, hogy több sosem jön, a mennyisége, mindig csak annyi, hogy még egy csepp sem gyűlik összes, de ettől függetlenül még idegesít, hogy miért nem múlt már teljesen el?
Mikorra kellene teljesen elmúlnia? Normális-e még ez a dolog, vagy sürgősen orvoshoz kellene mennem???
(Mivel, hogy nem folyik, nem csepeg, nem fáj, nem hagy ruhán nyomot, ebből a szempontból nem érdekelne az egész, csak nem tudom egészséges-e ez a dolog, hogy akármennyire is icipici mennyiség, és akármilyen ritkán is, de azért még van 3 hónap után is ha ritkán megnyomogatom.
Köszönöm, üdv: A
Kedves A!

A szoptatási tanácsadás nem igazán az én szakterületem, ezért egy IBCLC-s laktációs szakembert kérdeztem meg az ügyben. Ezt válaszolta: "Hosszú ideig normális, ha még van tej, akár egy évig is (ez nem a max. időtartam, akár több is lehet, de nem jellemző). Nem kell nyomkodni a mellet.
Csak akkor szoktuk orvoshoz irányítani a mamákat, ha hónapok vagy évek múltán is kifejezetten soknak tűnik a tej. Ebben az esetben nem árt egy endokrinológushoz fordulni, aki kivizsgálja, hogy mitől magas a prolaktinszint."
A fentiek értelmében nem szükséges orvoshoz fordulnod, a pár csepp kinyomható tej nem gond. Ahogy a szoptatási tanácsadó javasolja, ne is nyomkodd a melled.
Személyes tapasztalatom szerint nálam is megfigyelhető volt ez a jelenség, kisfiam elválasztása után még hónapokig volt egy pár csepp tej a mellemben, ami azután észrevétlenül eltűnt.

Üdvözlettel:


Lénárd Orsi
2014-03-12 08:40:03
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja