A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Kis Melinda


Kis Melinda
Jöttödre várva - programvezető védőnő

Szülésfelkészítő, kismama jóga és baba-mama jóga oktató, babamasszázs oktató

Elérhetőségeim:
E-mail: jottodrevarva@gmail.com
Honlap: http://www.jottodrevarva.hu

Témakörök

összes téma      baba emésztése     bukás     elválasztás     falánkság     ivás     kismama jóga     sírás     szoptatás     újszülött látogatás  

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Milyen olaj és rizs adható a babának?

Kedves Védőnő!

Véleményére lennék kíváncsi, hogy a babának milyen olajat érdemes adni, akár bevezetésként, akár később.
Olvastam a témában, de szerteágazóak a vélemények. Jó-e a sima napraforgó olaj a főzelékbe hidegen, vagy hidegen sajtolt olaj kell, esetleg repceolaj, vagy extra szűz oliva. Illetve olvastam, hogy van még kifejezetten babáknak készített olaj is.
Ön melyiket ajánlja?
Másik, ami érdekelne a rizs. Kell-e belőle biot venni?
Köszönöm.
Kedves Kérdező!

Igen, eléggé szerteágazóak a vélemények, így nehéz a döntés. Én is csak a személyes tapasztalásomat tudom mondani, ajánlani, azaz én az extra szűz olívaolajat javasolnám, de a többi is jó.
A rízs tekintetében azt gondolom,én is az egészséges táplálkozás híve vagyok, de nem szükséges a bio, ez abszolút az ön döntése.

Kis Melinda
2016-09-25 19:26:06
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

hozzátáplálás, új íz bevezetése

Kedves Védőnő!

Érdekelne az Ön véleménye hozzátáplálással kapcsolatban, ugyanis minden oldalon mást írnak.
6 hónapos kezdtük a hozzátáplálást. Én nem szeretném siettetni a dolgot. Milyen időközönként kell bevezetni egy új ízt? Tényleg várni kell egy-egy új ízzel egy hetet?
Mindent külön kell bevezetni, vagy már adott ételhez kell keverni az új ízt? Vagy lehet így is úgy is?
Egyik helyen azt írják, hogy minden új ízt egyesével, másik helyen pedig, hogy már adott ételhez keverjük a következő új ízt, és ha keverve megy, akkor válasszuk szét.
Az adagokat hogyan kell emelni egy új íz bevezetésénél?

Köszönettel.
Kedves Kérdező!

Új íz, étel bevezetésénél mindigkörültekintően, és lassan járjunk el. Valóban, az elején 1-1 hétnek célszerű eltelni a következő új íz bevezetésekor. Gyümölcslevek esetében is 1-1 mokkáskanállal indulunk, és minden nap emeljük az adagot, két héten keresztül, majd utána jöhet az új íz, külön, nem másba keverve. Így tudja megízlelni, megkülönböztetni a baba, az új ízeket.Keverni, vagy összekeverni majd csak később érdemes, mikor már több ízt is megszokott a csecsemő.

Kis Melinda
2016-06-26 12:28:23
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Koszmó eltávolítása

Kedves Védőnő!

Koszmót hogyan lehet eltávolítani? Melyik a jobb megoldás? Az olajozás vagy a sampon?
Ha olajozás, akkor leírná pontosan a menetét, illetve azt is, hogy melyik olaj a legjobb erre a célra?
Ha sampon, akkor melyik márka? Ma az olajozást kipróbáltam, de nem jött le semmi. Igaz minimális koszmó van csak, de gondolom akkor is jönnie kellett volna valamennyinek le.
Köszönettel
Kedves Kérdező!

Ha nagyon makacs a koszmó, akkor olajozással célszerű eltávolítani. Erre a célra, egyszerű napraforgó olaj a legjobb választás. Beolajozzuk a baba hajas fejbőrét, lehetőleg fürdés előtt 20 perccel, ráhúzunk a fejére egy cérnasapkát, és próbáljuk melegben tartani. Majd a 20 perc elteltével fürdetünk, megmossuk a haját is babasamponnal, és felöltöztetjük. A hajas fejbőrről pedig, az olaj által fellazított koszmót leszedjük, lehetőleg baba fésűvel, nem kefével, mert az puha. Ha nem hosszú a körmünk, akkor lehet körömmel is. Ezt minden nap addig ismételjük, míg el nem tűnik a koszmó. Samponban pedig tudom ajánlani a BABE koszmósamponját. Rendszeres használat mellett megszünteti és megelőzi a koszmó kialakulását. Nem kell mellette olajozni, tényleg szuper. Nekünk bevált!

Kis Melinda
2016-06-06 14:18:17
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Babaöltözetés változékony idõben

Kedves Védőnő!

Ismét öltöztetés kérdéssel fordulok Önhöz:) Ebben a 24-27 fokban, ami a napokban van, hogyan öltöztessem a 4 hónapos babámat? Valamelyik nap biztos, hogy melege volt, mert nyűgös volt, forgatta a fejét. Megnéztem a tarkójánál és izzadt volt. Ha csak meleg a tarkójánál, hátánál, az még jó ugye? A nyűgösségen, és a fejforgatáson kívül mivel jelzi még ha melege van?
Tegnap szerintem jól érezte magát, mert aludt, mint a bunda. Izzadt nem volt a tarkója, csak meleg.
Rövid ujjú body + rugi + tavaszi kabát volt rajta, és egy sapi, meg egy kis kötött cipőcske a lábán. Derékig takartam csak be, egy rétesen volt a takaró. Gondolkoztam rajta, hogy lehet nem kellene betakarni, de ugye ő csak fekszik a babakocsiban. Ugyanakkor szerintem a + 1 réteg nem tudom mennyire helytálló ilyenkor, hiszen a babakocsiban meleg van.
Sokszor hallom, hogy sapka sem kell ilyenkor. Kell a sapka vagy nem? Védi a fülét a széltől, és úgy tudom, hogy nekik még a kutacsukat is védeni kell. Jól tudom?
Illetve még egy dolog, naptejet kell-e használni?
Kérem minden kérdésemre válaszoljon.
Köszönettel: M.
Kedves M!

Mindent helyesen csinált az öltözködéssel kapcsolatban, és a plusz egy réteg is helytálló, de amilyen változékony idő van, mindíg nézze meg kisbabája tarkóját, hogy mennyire izzadt, vagy sem.
Sapkát mindenképpen javasolnék a fejecskéjére, a széltől is óv, és a kutacsokat is, még nyáron is, ülő kisbabánál meg főleg, a napszúrás ellen véd, és a leégéstől.
Naptejet a sugárzás és az Ózon réteg vékonyodása miatt már a mostani napos időben sem árt, vékonyan használni, nyáron pedig elengedhetetlen.

Kis Melinda
2016-05-17 17:35:13
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

hozzátáplálás

Jó apot tugya az 1 éves kisfiam,cicizik,még és az a problémám.hogy semmijen főtt ételt sem hajlandó megeni egyáltalán,csak azokat a dolgokat amik édesebbek túrórudi,sütik,joghurtok,és hasonló dolgok nagy ritkán pár kanál tök levest eszik de azt is hogy belekell kicsit nyomjam,és aggodom mostmár mert már ijenkór régen kellene ennie mindent ,pedig mikor kicsi volt mindent megevett de már nem, mit tegyek??sem hust egyáltalán már semmit még a gyümölcsöket sem és félek hogy fogyni fog mert már megy is.
Kedves Édesanya!

Kevés az az információ, ami itt rendelkezésemre áll gyermeke étkezési szokásaival kapcsolatban. Azt gondolom, amennyiben kellő mértékben gyarapodik, és megfelelően fejlődik mint testileg, mind mentálisan, akkor nem lehet gond. Azonban úgy gondolom,
alaposabban körül kell jáni ezt a kérdést, és erre ezen a fórumon nincs lehetőség, kérem keressen fel egy szoptatási tanácsadó kollégát, akivel mindent részletesen átbeszélhet a felmerülő kérdésével kapcsolatban.

Kis Melinda
2016-05-09 15:15:51
Olvasói értékelés: 5/5

Orsszívás és orrcsepp

Kedves Védőnő!

Orrszi-porszívózásnál kell-e tengervizes orrsprayt használni vagy sem? Mostanában mindenhonnan ezt hallom, de régen sem volt ilyen, ettől függetlenül nem mondom, hogy nem jó dolog, de kíváncsi vagyok az Ön véleményére.
A másik dolog, hogy a babáknak való orrcseppek tényleg többet ártanak, mint használnak? Ha igen, akkor mi a leghatékonyabb mód az orr kitisztítására?
Köszönettel.
Kedves Kérdező!

Porszívós orrszívásnál csak abban az esetben ajánlott tengervizes, vagy élettani sós oldatot használni, ha az orrváladék nem folyós, azaz nehezen eltávolítható. Ebben az esetben a tengervizes orrspray segít feloldani a beszáradt vagy letapadt orrváladékot, és az orrszívóval könnyebben eltávolítható.
Az orrcseppek esetében szigorú előírás, hogy csak pár napig használhatók, mert károsítja az orr nyálkahártyáját, illetve nagy a hozzászokás veszélye. Ez főleg az értágitó (orrdugulás esetén használatos) orrcseppekre, sprayekre vonatkozik. Hatékony módszernek a tengervizes, vagy izotóniás orrspray használatát javasolom. Ott nincs meg a hozzászokás veszélye, és az orr nyálkahártyáját sem károsítja.

Kis Melinda
2016-04-26 18:25:23
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Folyadékpótlás lázas babánál

Kedves Védőnő!

Tanácsát kérném. A múltkor oltáson megkérdeztem a gyerekorvost, hogy ha esetleg lázas lenne a kicsi, mitévő legyek. Azt a választ kaptam, hogy adjak neki sok folyadékot. Vissza kérdeztem, hogy mégis mit, hiszen ő csak anyatejes. Azt mondta vizet. Ezen meglepődtem, hiszen, amikor megszületett a pici, akkor azt mondta, hogy anyatejes babának a tejen kívül más folyadék nem kell. Tényleg nem elég neki az anyatej ha lázas? Mi van ha el sem fogadja?
Egyébként is érdekelne ez a dolog, mert mást se hallok mindenkitől, hogy miért nem kínálom a gyereket vízzel, teával, akkor nem enne ennyit. Valószínű, hogy növekedési ugrása van, mert több, mint két hete éjszaka kétóránként eszik. Már kezdem magam rosszul érezni emiatt. Rosszul csinálnék valamit? Úgy tudom, hogy ha a gyerek nem éhes, akkor nem fog enni.
Szükséges folyadékkal kínálni? Ha igen, miből adjam neki, pohárból? Cumisüvegből nem szeretném.
Köszönettel: M.
Kedves Anyuka!

Ha ön igény szerint szoptat, és csak anyatejet eszik gyermeke, akkor nem kell vízzel, vagy egyéb folyadékkal kínálni őt. Nyáron ha meleg van, vagy ha lázas, a gyakori mellre tevéssel az anyatej első részéből a folyadékot tudja pótolni gyermekének. A mellben lévő tej hátsó része pedig nagyobb zsírtartalommal rendelkezik, ez a felelős a súlygyarapodásért. Ezért kell kb.20 percig is szoptatni, hogy ehhez a tejhez is hozzájusson a baba. Ha lázas, előfordulhat, hogy nem kíván szopizni, vagy nem annyit. Ilyen esetben is előszőr a mellet kell felkínálni neki, majd ha szükséges, forralt vízzel kell pótolni a láz okozta hőleadásos - folyadékvesztést. Ilyenkor kispohárból célszerű itatni, vagy kanalaként adni neki a vizet..

Kis Melinda
2016-03-29 13:06:02
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Hintõpor belégzése

Kedves Védőnő!

Köszönöm a hintőpor használatára adott válaszát. Én is hallottam, hogy azért sem jó használni, mert belélegzi a baba. Ez elég egyértelmű, valahogy mégsem ez jut először eszembe a hintőportól. Miért veszélyes az ha belélegzi?
Köszönettel: M.
Kedves Kérdező!

Ilyen esetekben, mindíg a túlzott mértékben való használat esetén merülhetnek fel problémák.

A hintőporból, a levegőbe került finom részecskék veszélyesek az egészségre - főképp a fejlődésben lévő tüdőre. A hintőpor parányi szemcséi sokáig lebegnek a levegőben, belélegezve a tüdő legtávolabbi zugaiba is eljuthatnak.

"Nem megfelelő alkalmazásnál, pl. túl magasról történő szórásnál, a hintőporos doboz intenzív rázásánál stb. belégzés is létrejöhet, ami – különösen újszülötteknél – súlyos következményekkel (irritáció, tüdőfibrózis) járhat. A belélegzett talkum nem vízoldékony, az a légutakban lerakódva a légúti nyálkahártyákat kiszárítja és a normál ciliáris funkciót gátolja (azt a védekező funkciót, ami az idegen anyagokat és nyákot távolítja el a légutakból). Ez a folyamat ahhoz vezethet, hogy a nyák kóros mértékben felhalmozódik a légutakban."


Kis Melinda
2016-03-29 12:55:35
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Hintõpor, babaolaj, fültisztítás

Kedves Védőnő!

Tanácsát kérném, hogy a kisbabám nyakát jó-e ha hintőporozom? Eddig nem kellett, de most észrevettem, hogy bepirosodik neki, gondolom azért, mert nem tud jól szellőzni, meg, hát ugye a tej is odafolyik néha.
A gyerekorvos annak idején azt mondta, hogy ő nem ajánlja se a babaolajat, se a hintőport. Így eddig nem is használtam.
Nem tudom, hogy jól csinálom-e ha a nyakára hintőport teszek, vagy valami más kellene?
Babaolajat mikor kell használni és miért?
Illetve még egy kérdés, a fültisztítás hogyan kell végezni helyesen? Szabad-e fültisztítót használni?
Köszönettel: M.
Kedves Kérdező!

Én személy szerint szoktam javasolni a hintőporozást is és a baba olajozást is. Utóbbit főleg az első 6 hétben. A hintőporozás jó, ha a baba izzadékony, kisebb kipirosodását megszünteti. A használatát illetően, keveset és ritkán alkalmazva elvét vallom. Egy kis vattapamacsra érdemes a hintőport rátenni, és azzal végigsimítani a nyakán. Így kevésbé lélegzi be, és nem tömíti el a bőr pórusait sem.
Fültisztítót szabad használni, csak óvatosan, hogy ne sértsük meg a hallójáratot, vagy a dobhártyát. Ez könnyen előfordulhat, ha fültisztítás közben nem jól fogjuk meg a baba fejét, és elkapja egy hirtelen mozdulattal. Ezért szerencsésebb olyan fültisztítót használni, ami "gyerek biztos", azaz egy bumszli van rajta, hogy ne lehessen mélyen a hallójáratba dugni.Kis Melinda
2016-03-23 19:06:04
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Babahordozó használata

Kedves Védőnő!

Babahordozó alatt nem a kendőt értem, hanem, amiben ül a baba az autóban mikor még kicsi. Ami a babakocsi tartozéka, ugyanúgy, mint a mózes.

Köszönettel: M.
Kedves Édesanya!

Köszönöm a pontosítást, így már értem.:-)
Szóval a hordozót elsősorban a kisbabák biztonságos autóban történő utazására fejlesztették ki. Használata rövidebb ideig javasolt, autóban utazáskor, vagy egy - egy bevásárlás alkalmával a babakocsira is rátehető. Hosszabb távon, sétákhoz, illetve abban alatatáshoz nem javasolt. Olyankor célszerűbb a mózest, vagy csak siman a babakocsit használni.

Kis Melinda
2016-03-23 18:25:36
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Baba öltöztetése tavaszi idõben

Kedves Védőnő!

Tanácsát kérném hogyan öltöztessem a babámat, ha jön az igazi tavaszi idő, amikor mi is könnyebben megfázunk. 18-20 fokban. Mindenképpen tavaszi overált szeretnék venni, de egyszerűen nincs sehol. Az alá gondolom elég lenne egy body + rugi. Úgy gondolom, hogy a kabát ilyen picinek, aki még csak fekszik a babakocsiba nem kényelmes. Most múlt 3 hónapos.
Leírná nekem mit adjak rá, és a ruhára kell-e még takaró is? Mindig bajban vagyok ezzel az öltöztetéssel.
Köszönettel.
Kedves Anyuka!

Az egyik leggyakoribb, és legnehezebb kérdés, az öltöztetés.
A tavaszi overáll, alá body és rugi. Ez lenne az ideális. Ha lehet, hosszú újjú rugi, akkor kevésbé kellene pulóver, vagy kis kabátka. A takarót érdemes levinni, hiszen eléggé szélsőséges az időjárás manapság. Természetesen a sapka is szükséges még ilyenkor.
Séta közben pedig ellenőrizhati, hogy melege van-e gyermekének, melynek legjobb módja, hogy megnézzük, izzadt-e a kis bőre a hátánál.

Üdvözlettel:Kis Melinda
2016-03-14 17:41:10
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

járóka, bébikomp

Kedves Védőnő!

Mi a véleménye, tapasztalata a járókával kapcsolatban? Szüksége van-e egyáltalán egy kis gyereknek járókára?
Mennyi idős koráig tudja kihasználni? Fa járókát vagy utazó járókát érdemes-e venni? Melyiknek mi az előnye, hátránya?

A másik, ami érdekelne a bébikomp. Tényleg káros hatással van a mozgásfejlődésre? Ez az az eszköz, amit inkább hanyagoljunk?

Köszönettel: M.
Kedves Édesanya!

Szerintem hasznos dolog a járóka, érdemesebb minél előbb hozzá szoktatni a gyermeket, akár fél éves kortól. Részben a rácsokban meg tud kapaszkodni, így segíti a felállásban, részben pedig megakadályozhatjuk abban, hogy ha nem tudjuk folyamatosan felügyelni, akkor ne kóricáljon el a lakásban. Balesetvédelem. :-)
Pl. főzés közben ott lehet velünk egy légtérben, de mégis tudjuk végezni a dolgunkat. Ha sokat utaznak, akkor célszerűbb az utazós járóka, ha nem, akkor a fa.
Én a bébikompot nem javasolom, sok ortopédus szakember inkább gátló hatását emeli ki, mint előnyét. Továbbá, fontos, hogy hagyjuk, hogy a csecsemők minden fejlődési fokokat (kúszás, mászás, felállás) a saját idejükben tanulják meg, és ne siettessük vele, illetve ne cserélődjenek meg, maradjanak ki. Az utóbbi a későbbiekben okozhat tanulási nehézségeket, részképesség zavarokat.

Üdvözlettel:


Kis Melinda
2016-03-14 17:33:59
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Veszélyes-e a babahordozó?

Kedves Védőnő!

Véleményét, tanácsát kérném a babahordozóval kapcsolatban. Én úgy hallottam, hogy bár orvosokkal együtt fejlesztik ezeket a hordozókat mégsem ajánlják, vagy csak rövid távon.
Érdekelne, hogy mennyire árt a babának. Az ember azt gondolná, hogy ha kitalálták, akkor nem lehet veszélyes.

Nekem most három hónapos a babám. Eddig mi a hordozót csak kocsiba használtuk, ott is csak rövid úton.

Sétához mindig a mózest használjuk, mivel úgy tudom, hogy az a jó a gerincének ha egyenesen van.

Viszont, hogy majd jön a jó idő, elgondolkoztam rajta, hogy jó lenne használni babakocsihoz a hordozó részt is, mert onnan jól kilát, tud nézelődni.
De csak akkor szeretném használni ha tényleg nem ártok vele.

Veszélyes-e a hordozó? Mennyi idős babánál használható? Újszülött kortól vagy később? Ha később, akkor mennyi hónaptól és mennyi ideig egyhuzamban?

Köszönettel: M.
Kedves Édesanya!

Sajnos leveléből nem derül ki számomra, hogy mi is az a hordozó, amire Ön rákérdez. Kenguru, babahordozó kendő? Kérem, pontosítsa Nekem, hogy mire gondol, mert így nem tudok Önnek választ adni.

Köszönettel

Kis Melinda
2016-03-14 17:20:13
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

hason levés és átfordulás földön vagy ágyon?

Kedves Védőnő!

Tanácsát kérném szépen. Azt mondta a védőnőnk, hogy a gyereket le kell tenni a földre, hogy ott tanulja a hason levést, és az átfordulást. Pakoljuk körbe játékkal. Viszont aggódom, mert nálunk nagyon hideg a föld. Első emeleten lakunk, és nincs alattunk senki, aki fűtene, így én is érzem a lábammal mindig a hideget.

Muszáj letenni a földre? Most franciaágyon van. Tudom, hogy az nem olyan kemény, mint a föld, de ez befolyásol valamit?
Azt is tudom, hogy nem lehet mindig ott. Most három hónapos, ha jönnek a jobb idők, akkor másabb lesz.

Várhatok még vele, vagy mindenképpen tegyem le a földre?

Illetve ha már nagyobb lesz, akkor elég neki egy járóka vagy láttam most, hogy vannak ilyen karámok is, csak az a baj, hogy nagyon kicsi a lakásunk és az nem nagyon férne.

Várom tanácsát.

Köszönettel: M.
Kedves Kérdező!

Mindenképpen elősegíti a baba mozgásfejlődését, ha nagyobb teret biztosítunk neki, mint a kiságya. Segítenek a körülötte lévő játékok, hiszen arra ösztönzik, hogy ha szeretné megfogni Őket, forduljon, vagy kússzon feléjük. Azonban, ha hideg a föld az Ön otthonukban, szerencsésebb lenne a nyári időszakban letenni a földre a kicsit, akkor is pl.polifómmal védeni a felfázástól. Véleményem szerint, 3 hónaposan még nyugodtan lehet a kiságyban is, elég 5-6 hónapos kora körül letenni a földre. A francia ágy is jó megoldás lehet, de nagyon óvatosnak kell lenni a balesetveszély miatt. Hiszen ha most még nem is tud forogni a baba, hirtelen megtanulja, és átfordul, esetleg ha nincs megfelelő védelem, le is esehet a földre. A későbbiekben a járóka, vagy a karám is megfelel.

Kis Melinda
2016-03-14 17:14:10
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Baba hálózsák

Kedves Védőnő!

Mi a tapasztalata a hálózsákban alvásról? Nekem azt mondták, hogy nem szabad abban altatni a babát, mert nem tud mozogni, és nem tesz jót a csípőjének.

Köszönettel: M.
Kedves Kérdező!

Szerintem az egyik legpraktikusabb ruhadarab, amit feltaláltak. Éjszaka nem tud kitakarózni a baba, nem rúgja le magáról, és Ön is nyugodtan tud pihenni, hiszen nem kell felkelni ellenőrizni, hogy be van-e takarva kisbabája. És e miatt, nem fog megfázni éjszaka. Csak ajánlani tudom.:-))

Kis Melinda
2016-02-22 20:15:18
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Két hónapos baba öltöztetése

Kedves Védőnő!

Mindig bajban vagyok azzal, hogyan öltöztessem a gyerekemet. Most két hónapos. Azt olvasom mindenhol, hogy + 1 réteget adjunk rá, mint, amiben mi vagyunk. Sétához úgy szoktam, hogy a benti ruhájára, ami egy bady + rugi, adok még egy pulóvert, és az overált. Így kerül a mózesbe, ami bélelt. Amikor beleteszem a gyereket a mózesba, betakarom takaróval és úgy cipzározom be a mózest. Ez így volt eddig -5 fokba is, de +10 fokba is. Nem tudom jó-e így, illetve, hogy a bélelt mózes is egy + rétegnek számít-e, mert a takaróra írták, hogy igen.

Most, hogy jön a tavasz, ismét kérdés, hogy mit adjak rá, hiszen ő még mindig a bélelt mózesban lesz.
Van ugye alapöltözetként a bady + rugi. Erre elég a takaró a mózesbe? Vagy kell még az alapöltözethez egy vékony pulóver és nem kell takaró?

Kérem írja meg, hogy csináltam-e eddig a téli öltöztetést, és hogyan csináljam tavasszal?

Köszönettel: M.
Kedves Anyuka!

Szerintem tökéletesen öltözteti fel gyermekét a levegőzéshez, sétához. Ha -5 fokban mennek ki, lehet, érdemes még egy kis takarót is helyezni a mózes fölé. Séta után nézze meg, hogy esetleg nedves-e gyermeke háta, mert ha nem, valószínűleg megfelelően volt felöltöztetve.
Tavasszal célszerű egy vékonyabb pulóver, de a takaró a változó tavaszi időben is jól jöhet. Hidegebb napokon azonban még tavasszal is, az overall is elkelhet.

Kis Melinda
2016-02-17 20:28:37
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Állott vizes borogatás csecsemõnél

Kedves Védőnő!

Védőoltás után mit jelent pontosan az állott vizes borogatás? Hogy kell ezt csinálni, hogy ne ázzon át a ruhán és ne fázzon meg a csecsemő?
Köszönettel.
Kedves Kérdező!

Az „állott vizes” borogatás azt jelenti, hogy szoba-hőmérsékletű (20 Celsius-fok körüli), vízzel átitatott, majd kicsavart textíliát teszünk az érintett testrészre. Lehet ez csecsemőknél, gyerekeknél egy anyagzsebkendő is. Hagyjuk szabadon, hogy a párolgás okozta hőveszteség is segítse a hűtést! Azonban túlságosan hosszú ideig vagy gyakran (egymás után) ne alkalmazzuk ezt a módszert, ugyanis a bőr felázása káros következményekkel járhat, és könnyen megfázhat a csecsemő.

Kis Melinda
2016-02-07 12:14:31
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Orrszívó-porszívó használata

Kedves Melinda!

Érdeklődni szeretnék, hogy az orrszívó-porszívót csak akkor kell használni ha megfázott a gyerek, vagy ki szabad vele tisztítani akkor is az orrát, ha a tej szürcsög benne. Én utóbbiról úgy hallottam, hogy akkor nem szabad. De, hogy miért azt nem tudom, ezért fordultam Önhöz.
Köszönettel
Kedves Kérdező!

Orrszívó porszívót elsősorban abban az esetben ajánljuk, ha a baba megfázott, és tele van az orra váladékkal. Ha a tej szürcsög benne, akkor is lehet alkalmazni, sem akkor, sem megfázott állapotban nem tesz kárt az orr nyálkahártyában, hiszen a porszívóra szerelt orrszívó szívó hatása le van szabályozva. Kérdés csak az, hogy jön-e ki váladék a fenti esetben a baba orrából. Ha nem, akkor nem érdemes ebben az esetben az orrszívót használni, hiszen anyatejes babáknál sokszor előfordul ez a szürcsögés.

Kis Melinda
2016-01-10 11:57:48
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Baba fürdetése evés elõtt vagy után?

Kedves Védőnő!

Fürdetéshez kérnék tanácsot. Én úgy tudtam, és a környezetemben is mindenki azt javasolta, hogy fürdetni evés előtt kell. Így, amikor felébred a pici, lassan elkészítjük neki a vizet. Viszont ilyenkor már nagyon éhes. Nem tudom, hogy ezére-e, de nem szeret fürdeni. Már néha öltöztetésnél is sír, a vízben pedig ordít, hiába beszélek hozzá.
Önnek mi a véleménye? Tanácsát kérném, hogyan csináljam, mi lenne a legjobb. Ha viszont evés után fürdetném, akkor nem hányna?
Köszönettel.
Kedves Anyuka!

A baba fürdetését érdemes az esti időszakban, két evés közöttre tervezni. Nem tanácsos közvetlenül evés után, mert akkor könnyen visszajöhet a gyomortartalom. Olyan időszakot kell választani a két etetés között, amikor a baba éber, érdeklődő, se nem éhes, se nem jóllakott. Az esti meleg fürdővíz segít a babának megnyugodni, és elálmosodni. Valamint jó lehetőség egy közös családi rituálé kialakításához is. Próbáljanak egy ilyen időszakot találni, lehetőleg minden este uganabban az időpontban.

Kis Melinda
2016-01-10 11:52:21
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Gépi mellszívó használata

Kedves Melinda!

Gépi mellszívó használatával kapcsolatban kérném a segítségét. Medela márkájú van, amin lehet az erősséget állítani. Csak nem tudom, hogyan kell helyesen használni. Először gyengébb erősségűre kell állítani, és ki-be kapcsolni, hogy meginduljon a tej? Utána jöhet az erősebb fokozat, és a folyamatos szívás?
Köszönettel.
Kedves Kérdező!

Sajnos nem ismerem, hogy hogyan működik ez a mellszívó, így segíteni nem tudok. Van a Medelának szakboltja, valószínűleg, ott el tudnak mondani mindent a mellszívó működésével kapcsolatban.

Kis Melinda
2015-12-22 21:49:30
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja