SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Molnár Anita


Molnár Anita
Adótréner, családi adótanácsadó

Magánszemélyek, családok adóügyeire specializáltam magam. Lakáskiadás, szállásadás, családi kedvezmény, adóbevallás készítés miatt fordulnak leggyakrabban hozzám az ügyfeleim.

Elérhetőségeim:
E-mail: iroda@tudatosadozo.hu
Honlap: http://tudatosadozo.hu/
Blog: http://tudatosadozo.hu/blog/

Ezt is érdemes megnézned:
1. Lakáskiadás tréning: http://tudatosadozo.hu/hosszutavu-lakaskiadas-adozasa-trening

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Gyermek után járó pótszabadság közös elhelyezés esetán

Kedves Anita!
Volt párkapcsolatomban született egy kislányom. Miután a volt párommal szétmentünk indult egy gyermekelhelyezési per, ami végül közös elhelyezéssel heti váltásban zárult. Ebben a perben én lemondtam részére a családi pótlék részemről , és azóta is mindig lemondok a családi adókedvezményemről is. A gyermek lakcímkártyájában ideiglenes lakcímként a volt párom címe van, állandó lakcímként az enyém. Sajnos nem tudok elmenni a törvényi szabályozáson, hogy hány nap pótszabadság jár nekem. Ugye az adókedvezmények felesben lennének, de a pótszabadságoknál ez nincs meghatározva. A MT csak annyit ír, hogy az kap akinél saját háztartásban van. De ez ugye nehéz kérdés, hogy saját háztartásomba sorolhatom-e ha csak az idő felét tölti nálam. tudom hogy ez nem teljesen adóügyi kérdés, de azért szorosan kapcsolódik hozzá.
Megtisztelő válaszát várva
tisztelettel: Zoltán
Kedves Zoltán!
Felváltva gondozás esetén a családi pótlék és a családi adókedvezmény felesben jár, így KELL igénybe venni.
Ha Ön gálánsan átadná a gyermek édesanyjának, akkor azt "zsebből" kell intézni, hivatalosan nem lehet átadni.
A Munka Törvénykönyvének 2012. januártól hatályos változása szerint mindkét szülő igénybe veheti a gyermekek után járó pótszabadságot.
Akkor is megilleti mindkét szülőt a gyermekes pótszabadság, ha válás után a gyermekelhelyezés oly módon történik, hogy a szülők megosztott felügyeleti jogot gyakorolnak, a gyermeket felváltva gondozzák.
A pótszabadságot nem kell a szülők között arányosítani, megosztani, mindketten igénybe vehetik az évi 2 napot.

Molnár Anita
2019-01-17 16:00:50
Olvasói értékelés: 5/5
A szerkesztő ajánlja