SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Katona Renáta


Katona Renáta
Személyi edző, gyermekfitnesz oktató és életmód tanácsadó

Elérhetőségeim:
E-mail:info@centraltrening.hu
Honlap: http://www.centraltrening.hu

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Derék erõsítése lumbágó esetén

Kedves Enikő! Én egy 35 éves pár éve még mondhatni rendszeresen sportoló férfi vagyok. Kb két hónapja elhatároztam,hogy ismét rendszeresen mozgok majd. Futással kezdtem,majd konditerembe is eljártam kis ugrálókötelezéssel fűszerezve. A nagy lendületnek hála összeszedtem egy lumbágót. Most egy hete pihentettek és nem szteroid tipúsú gyógyszert szedek. Nagy fájdalmaim már nincsenek,de,ha sokáig állok még azért belehasít a fájdalom. A kérdésem az volna,hogy hogyan kezdjem el a derekam erősítését? Mikor kezdhetek el futni,vagy erősítő gyakorlatokat végezni? Válaszát előre is köszönöm! Üdv: Jánosi Gyula
Kedves Gyula,
Az Ön problémájára a megoldás, igen összetett. Azt kérdezi tőlem, hogyan kezdje erősíteni a derekát? Egyáltalán nem biztos, hogy (csak) erősítésre van szüksége ezen a szakaszon, erős a gyanúm, hogy ezt nyújtani (is) kellene. A gerinc háti szakaszáról sem szabad elfelejtkezni, illetve a hasizom mély rétegeiről sem, amik biztosítják a gerinc ágyéki szakaszának stabilan tartását. Nem tudom miből ered ez a fájdalom, mert ezt nem osztotta meg velem. Ebben nagy segítséget nyújt egy képzett gyógytornász, aki tesztek sorával feltérképezi, hogy hol áll fenn az izomban egyensúlytalanság. Sajnos a fejekben még mindig nincs rend, azt illetően, hogy a derék , gerinc, és egyéb mozgásszervi fájdalmak, nem feltétlenül onnan erednek, ahol fájnak. A másik, hogy nyilván a választott mozgás hatására "robbant a bomba", de ez inkább az utolsó csepp volt a pohárban. Rosszul berögzült mozgásformák, bizonyos pontokon túlterheltséget eredményeznek, és van az a pont, ahol a funkcionalitás módosul.
Ilyen jellegű fájdalom kialakulását megelőzheti hasi elhízás, a has súlya húzza előre az egyébként is megnyúlt izmokat, szalagokat, aminek eredménye, hogy még jobban rövidül a gerincoszlop hátulsó felén lévő szalag és izomrendszer, továbbá megemlíteném a rossz futótechnikát is, és a nyújtás hiányát (piriformis, vagy farizom nyújtásának hiánya)...és ez csak három a számtalan lehetséges okból.
Javaslatom: Keressen fel gyógytornászt! Majd keressen fel egy személyi edzőt, aki gerinctréner is egyben. Sajátítsa el az alapgyakorlatok helyes kivitelezését, hogy a későbbiekben ilyen probléma ne merüljön fel.
Remélem tudtam segíteni.
Mielőbbi jobbulást kívánva:

Katona Renáta
2015-05-23 12:59:43
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja