SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Jusztné Vincze Szabina


Jusztné Vincze Szabina
Perinatális szaktanácsadó, pedagógus, babamasszőr

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-70/317-18-39
E-mail: jvinczeszabina@gmail.com
Honlap: http://perinatalis.hu
            http://perinatalis.blogspot.hu
Facebook: https://www.facebook.com/perinatalis
A szakértőnk jelenleg nem fogad kérdéseket, ezért csak az eddig neki feltett kérdéseket és az ezekre adott válaszokat tudod megtekinteni!

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Éjszakai ébredés

Kedves Szabina!
Kislányom most lesz 1 éves, 2.gyerek. A problémám az, hogy nagyon sokat ébred ėjjelente, van hogy óránként. Cumizik, van hogy csak a cumi esik ki és visszaadjuk alszik tovább, de van hogy meg kell szoptatnom hogy vissza aludjon. Ebben az esetben mit tanácsol? Az első lányomnál is volt ilyen, de kb 10 hónapos korára megoldódott, de Ő elfogadta a tápszert este, míg a kicsi nem.Próbálom bevacsoráztatni, a többi tényező(hideg-meleg, zaj...stb) is mind ideális, de nem tudok rájönni mi zavarja meg. 1 szobában alszanak már, de sokszor át is kell vinnem a hálónkba, hogy ne zavarja a nagyobb lányom. Drasztikusabban kellene kicsit? Esetleg a felvesz letesz módszerrel? Mit javasol? Köszönöm, Üdvözlettel Gabriella
Kedves Gabriella!

Az egy éves, napközben megfelelően táplált gyermek nem azért ébred éjszaka szopizni, mert éhes. Az viszont előfordulhat, hogy megszomjazik, ha napközben nem ivott eleget, kiszárad a szája vagy kimelegedett. Ez a fizikai szükségletek oldala, ezekre érdemes odafigyelni.

Más részről viszont a szopizás nem csak az evés és ivás szükségleteit elégíti ki, hanem a testkontaktus, a szeretve levés és bizalom iránti vágyat is. Ha a kicsi elsődleges szeretetnyelve az érintés, akkor még inkább igényli az összebújást. Ha valami változás volt az életetekben vagy más okát találod annak, hogy többször szeretne veled összebújni, akkor csak egy átmeneti időszakról van szó, ahol a türelmed és kitartásod meghozza gyümölcsét. Ezeket is érdemes átgondolni, mert segítheti a kicsi viselkedésének megértését.

Mindez nem azt jelenti, hogy el kell fogadni egy olyan helyzetet, ami nem jó a család többi tagjának és az óránként való ébredés valóban nem egy hosszútávon jól viselhető állapot.

A drasztikus, aludni tanító módszerek gyakran nem válnak be, s a próbálgatás után még rosszabb helyzetben találhatjuk magunkat, mint korábban, így ezeket - főleg így látatlanban, nem ismerve sok körülményt és előzményt - nem javaslom.

Érdemes viszont átgondolni, hogy a napirendetek az egy éves korú gyermek igényeinek megfelelő-e. Nagyjából az egy éves gyermek 10-13 órát alszik egy nap, ebben benne van a nappali alvás is. Az ébrenléti szakaszok 6-9 órán át tartanak, így a napirendeteknek és a nappali alvásnak nagyjából ehhez kell igazodnia. Pl. ha 7:00-kor keltek, akkor 13:00-tól alszik 1-2 órát, 20:00-21:00 körül kezdődik az éjszakai alvása. Ezek mind körülbelüli értékek, ennek megfelelően értelmezd.

Fontos még az is, hogy a gyerekek nem csak alvásigényükben, de bioritmusukban is különböznek. Talán túl korán vagy túl későn mentek aludni ahhoz képest, ami a kicsinek ideális lenne, így zavart szenved az éjszaka átalvása. Ennek kiderítéséhez érdemes alvás-naplót vezetni, ami sokat segít az alvási zavarok okainak kiderítésében.

Abból, amit leírtál, sajnos sok dolgot nem tudok, s így például a szopizásról szinte semmit (igény szerint szoptatott baba vagy nem, eddig hogyan szopizott, csökkent-e a szopizás a hozzátáplálással, az elválasztás/elválasztódás időszakában vagytok-e éppen stb.), de a nyugodtabb éjszakákban segíthet, ha a gyermekkel megbeszéled, hogy éjjel a cicik is pihennek, s az összebújás és cicizés igényét a nappali órákban elégíted ki.

Minden jót kívánok!

Jusztné Vincze Szabina
2015-08-22 10:15:00
Olvasói értékelés: 5/5
A szerkesztő ajánlja