SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Himer Csilla


Himer Csilla
Kisvállalkozások kreatív kontrollingja

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.zsebedremegyek.hu

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

kézmûves ékszerek értékesítése adószámos magánszemélyként

Kedves Csilla!

Kézműves ékszereket készítek hobbyként.
Egyre többen megkeresnek, hogy szívesen vennének tőlem ilyen ékszert.

Főállású alkalmazott vagyok. Teljes munkaidőben (napi 8 óra)
Az előzetes felmérésem szerint max. 20-30ezer forint értékben adnék el termékeket/hó. (Több ékszer készítésére egyelőre nincs időm)

Megfelelő lenne számomra az adószámos magánszemély "intézménye"?
Ekkora várható havi bevétel mellett milyen fizetési kötelezettségeim keletkeznek?
Főállású alkalmazottként kell valamilyen plus járulékot fizetnem?

Köszönettel, Ildikó

Kedves Ildikó!

Az adószámos magánszemély tekintetében a jogszabály annyi kitételt fogalmaz meg, hogy NEM folytathat rendszeres és üzletszerű tevékenységet. Mivel azonban a törvény nem fogalmazza meg egyértelműen a rendszeresség és az üzletszerűség kritáriumait, így ennek értelmezése nagymértékben függ az éppen vizsgálódó adóellenőr, illetve az őt foglalkoztató, területileg illetékes adóhatóság álláspontjától. (Ezért fordulhat elő, hogy nagyon hasonló mértékű és színvonalú működést az ország egyik szegletében már rendszeresnek és üzletszerűnek ítélnek, máshol meg nem.)

Egy biztos: emiatt elég sok a bizonytalansági tényező az adószámos magánszemély körül.

Adószámos magánszemélyként sajnos nemcsak személyi jövedelemadó megfizetésére köteles, hanem a minimálbér 30%-át meghaladó havi bevétel esetében (ez az összeghatár 2018-ban a 138.000 Ft-os minimálbér 30%-a, azaz 41.400 Ft) SZOCHO-t, azaz szociális hozzájárulást is kell fizetnie. (Ez nem azonos azzal a TB-járulékkal, amelyet Ön a főállású keresete után fizet!) A SZOCHO mértéke jelenleg 19,5%, azaz a minimálbér 30%-ának, a már említett 41.400 Ft-nak az elérése esetén 8.073 Ft.

Lehet, hogy érdemes elgondolkodnia azon, hogy ingóságként értékesítse ékszereit, hiszen a saját tulajdonú ingóságok értékesítése magánszemélyként éves 600.000 Ft árbevételig, illetve 200.000 Ft jövedelemig (azaz árbevétel - költségek) adómentes az SZJA törvény szerint.

Az adószámos magánszemély státusz választása esetén javaslom, mindenképpen konzultáljon egy könyvelővel, hogy a tervezett bevételei mellett megérné-e ezt a formát választania. Annyit már most szeretnék jelezni, hogy adószámos magánszemélyként nem tud az ÁFA törvény szerint számlának nevezhető dokumentumot kiállítani. (Az adószámos magánszemély által kibocsátott "számla" sokkal inkább egy bérjegyzékre hasonlít.)

Az adószámos magánszemély stáuszáról korábban már írtam itt, érdemes ezt is elolvasni, hiszen csak az összeghatárok változtak:

https://www.csaladinet.hu/hirek/tb_ellatasok-penzugyek/csaladi_vallalkozas/23948/meg_egyszer_az_adoszamos_maganszemelyrol_-_valtozasok_januar_1-tol
 



Himer Csilla
2018-10-17 16:26:09
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja