SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Himer Csilla


Himer Csilla
Kisvállalkozások kreatív kontrollingja

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.zsebedremegyek.hu

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

járulékfizetés adószámos magánszemélyként

Tisztelt Szakértő,

nagy érdeklődéssel olvastam az adószámos magánszemélyekről kapcsolódó cikkeit. Mivel én is hasonló cipőben járok, számos kérdés merült fel bennem a témával kapcsolatban. A helyzetem a következő: állami alkalmazott vagyok heti 36 órát meghaladó jogviszonyban, kb. 300.000 Ft bruttó jövedelemmel (ez nem tudom, hogy számít-e). Emellett 63.12.01-es TEÁOR-ral adószámos magánszemélyként végzek világhálói portáli szolgáltatást. Három szervezettel van megbízási szerződésem. Innen havonta 28.000, 25.000 és 15.000 forint bevételem van. A kérdésem a köveetkező: milyen járulékot kell nekem ezután fizetni az SZJA mellett, és milyen kötelezettségei vannak a kifizetőknek? Válaszát előre is köszönöm!
Kedves Kérdező!

Ha jól értem, amit írt, akkor Önnek RENDSZERES havi jövedelme van a megjelölt három szervezettől. Ami probléma, hiszen az adószámos magánszemély intézménye a NAV idevágó állásfoglalása (és jogártelmezése) szerint csak akkor választható, ha NEM rendszeres, vagyis NEM üzletszerű tevékenység folytatásának adózásához választja.

Az Ön kérdéséből azonban az tűnik ki, hogy Ön rendszeres, tehát a NAV megítélése szerint üzletszerű tevékenységet folytat - ezért Ön nem is választhatná az adószámos magánszemély státuszt.

Javaslom, hogy forduljon egy könyvelőhöz, és beszélje át vele a lehetőségeit. A leírtak alapján én egy mellékállású egyéni vállalkozói státuszt javasolnék KATA adózással, ami a főállása mellett havi 25.000 Ft kiadást jelentene - viszont ebben minden adó és járulék rendezve lenne (tehát SZJA, EHO és minden más is).

Remélem, tudtam segíteni, és kérem, mielőbb beszéljen egy jó könyvelővel - nem venném a lelkemre, ha egy adóellenőrzés alkalmával magyarázkodnia kellene minden jóhiszeműsége ellenére.

Himer Csilla
2017-07-08 17:30:33
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja