SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Himer Csilla


Himer Csilla
Kisvállalkozások kreatív kontrollingja

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.zsebedremegyek.hu

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

fotózás adószámos magánszemélyként

Kedves Himer Csilla.
Adószámos magánszemély kapcsán lenne kérdésem.
Fotózással kezdünk el foglalkozni, és mivel az elején nem számíthatunk arra, hogy ez a tevékenység üzletszerű lenne, és rendszeres jövedelem keletkezik ezért döntöttünk az adószámos magánszemély mellett. Viszont a cikkben említette, hogy a NAV a folytonos hírdetést már üzletszerűnek gondolja. Viszont mivel főállás mellett történi a fotózás, elképzelhető, hogy véletlenszerűen, rendszertelenül heti 1, vagy havi 1-2 fizetős fotózás lesz csak. Mennyire veszi a NAV figyelembe ezt? Érdemesebb más formát választani?
További kérdésem, hogy ha egy tevékenység TEAOR szerint szakképzettséghez kötött, az az ÖVTJ-nél is szakképzettséghez kötött? Igazolni kell a adószámos magánszemélynél a végzettséget? Itt kifejezetten a fotózásra gondolok.
Kedves Kérdező!

Az adószámos magánszemély státuszát sajnos sok bizonytalanság övezi - éppen a meglehetősen rugalmasan értelmezhető gumiszabályok miatt. (És jellemzően emiatt a sok bizonytalanság miatt nem is szeretik javasolni a könyvelők sem általában az ügyfeleiknek.)

Hogy a NAV mit hogyan vesz figyelembe, sajnos ez sem igazán egységes. (Lásd gumiszabály) Előfordul, hogy az egyik megyében megengedőbbek az ellenőrök, a másikban szigorúbbak, mert ott az az értelmezés elterjedt. Ezért is fogalmaztam én is óvatosan a kérdésben, mert egyszerűen nem lehet biztosat mondani.

Amit mindenképpen javasolnék: látogasson el személyesen a székhelye szerint illetékes NAV-irodába, és ott kérjen tájékoztatást - így jobban képbe kerülhet, hogy helyben milyen értelmezés alapján dolgoznak a NAV ellenőrei.

A szakképzettséghez kötött tevékenységek tekintetében több lista is kering a neten, van közte kamarai is, másmilyen is. A legbiztosabb, ha felhívja a 1818-at, ez a NAV ügyfélszolgálata, ott korrekt tájékoztatást tudnak adni ebben a kérdésben. (Jellemző, hogy a könyvelők is ezt a számot hívják, ha kérdésük van, és gyors, mégis korrekt választ remélnek.)

Himer Csilla
2018-06-10 21:26:21
Olvasói értékelés: 5/5
A szerkesztő ajánlja