SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Héjja Edit


Héjja Edit
Gyógypedagógus

A nevelés titkaira és érdekes beszélgetésre vágyó szülőket a mama klubjaimban, az ügyesedni vágyó gyerekeket pedig képesség-fejlesztő csoportjaimba várom.

Elérhetőségeim:
E-mail: ehejja@freemail.hu
Honlap: http://www.szuperszulo.hu/
A szakértőnk jelenleg nem fogad kérdéseket, ezért csak az eddig neki feltett kérdéseket és az ezekre adott válaszokat tudod megtekinteni!

Témakörök

összes téma      agresszió     alvási probléma     alvászavar     anya gyerek kapcsolati zavar     asperger szindróma     asperger szindroma     autizmus     barátság     beszédfejlõdés     beszédfejlõdés 1 éves kor alatt     beszokás az óvodába     dackorszak     éjszakai felébredés     elvált szülõk     epilepszia     érzelmi nevelés     étkezési probléma     fegyelmezés     fejlõdési zavar     figyelemzavar     gerincferdülés     grafomotoros probléma     gyermekagresszivitás     gyermekbarátság     gyermekfejlõdés     gyermekkori szorongás     hisztizés     integráció     iskolaérettség     iskolai magatartásproblémák     kamaszkor     kapcsolati zavar     kétnyelvûség     koordinációs probléma     körömrágás     megkésett beszédfejlõdés     mozgásfejlesztés     önállóság     önállóság-szabályok     óvodába járás     raccsolás     sajátos nevelési igény     szakértõi vélemény     székrekedés     szenzomotoros integrációs terápia     szobatisztaság     szociális képességek fejlõdése     szókincs     szorongás     tanulási zavar     testvér születés     többnyelvûség     trauma feldolgozása     ujjszopás     válás     vegyes óvodai csoport     viselkedés zavar     viselkedési probléma     viselkedészavar  

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Túlzott ragaszkodás az oviban

Kedves Edit!
3,5 éves lányom viselkedéséről szeretnék véleményt és tanácsot kérni.Pár házzal arrébb tőlünk, lakik egy barátnőm akivel még terhesgondozáson ismerkedtünk meg, és azóta is szinte napi kapcsolatban vagyunk.Így alakult hát, hogy a lányaink akik 11 nap különbséggel születtek, szintén nagyon jó barátnők lettek.Alapjába véve én is hamar barátkozok, és a lányom ezt örökölte is tőlem,3 perc alatt vad idegen gyerekekkel is tud játszani a játszótéren.
Elkezdődött az ovi és a lányok egy csoportba kerültek.Itt kezdődik a gond, hogy ha egyikük beteg akkor a másik sír és nem akar ő sem oviba menni.Ha egy kisgyerek akar játszani a kis barátnővel akkor az enyém elküldi, hogy a Vivi az ő barátja.2 hete lebetegedett a kis barátnő és a lányom 2 napig sztrájkolt az oviban, a harmadik napon érezte csak jól magát.Ezóta én mondom,neki, hogy mással is játszon , mert a kis barátnőnek nemsokára születik kis tesója és akkor kb 3 hónapig nem jön majd oviba.De ő csak hajtogatja,hogy játszik a Zsanival is meg a Majával is,de hogy akkor is a Vivit szereti a legjobban.Látom a környezetünkben is,hogy a lányoknál ez sajnos mindig így van,hogy hárman már nem tudnak eljátszani.Ezt addig el is nézi az ember amíg nem az övé a kirekesztett.Mi is jártunk már így és nekem sem esett jól.Lehet ezzel tenni valamit????

Kedves Édesanya!
Nincs gont itt semmi, csak bizony szembejött az élet. Ez az az időszak, amikor a gyerekek megtanulák, mi is az a kapcsolat, barátság. Nyugodtan hagyja a lányát úgy cselekedni, ahogy ő jónak látja, ön pedig segítse tanácsokkal, de sajnos így is, úgy is a gyereknek a saját bőrén kell megtanulnia, hogy a barátnőm másé is lehet, sőt néha én vagyok a kirekesztett. Ez ellen, mármint a kirekesztés ellen, neki kell harcolnia. Ön maximum jó tanácsokat tud adni, de dönteni és cselekdni a gyereknek kell. Nagyon biztató jel, hogy a barátnő hiányzásakor a 3. napon már barátkozott mással is. Hiszen mi felnőttek is nehezen viseljük valaki hiányát, még reménykedünk, hogy mégis jön, de ha be kell látni hogy nincs, akkor a játszani akarás kerekedett felül a lányában és játszani kezdett. A következő hasonló alkalommal már könnyebb lesz neki, mert van már tapasztalata és tudja, hogy mással is lehet jót játszani. Az a tény pedig, hogy ilyen szoros barátja van már ilyen kis korban, elég kivételes. Becsülje meg ezt, s hagyja, hogy a gyerek belássa, milyen az élet. A barátnő meg mindig előrébb lesz a többieknél, de ez meg normális. Legyen büszke erre az érzelemgazdag gyerekre és segítse tanácsokkal, a többit majd eldönti ő. Így válik majd szépen önálló gyerekké, majd önálló iskolássá, akinek saját akarata és döntései vannak.
További izgalmas gyermeknevelési témákat, teszteket olvashat weboldalamon:
www.szuperszulo.hu
Üdv



Héjja Edit
2011-09-29 13:26:32
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja