SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Fehér Beáta


Fehér Beáta
Szenvedélybeteg tanácsadás

- tanácsadás szenvedélybetegeknek és hozzátartozóknak
- drog, alkohol, játékszenvedély, társfüggőség, evészavarok

Elérhetőségeim:
E-mail: beata.feher28@gmail.com
Honlap: http://www.szenvedelypont.hupont.hu/

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Mániás depresszió alkohol

Tisztelt Fehér Beáta!

Édesanyámmal kapcsolatban szeretném kérni a véleményét, illetve azt, hogy hogyan érdemes hozzá viszonyulni. Édesanyám 60 éves és kb. 40 öngyilkossági kísérleten van túl. A pszichiátrián eléggé későn (kb. 50 éves volt), amikor mániás depressziót állapítottak meg nála. És azt mondták, hogy az alkoholizálásának ez az alapja. Azóta vittem több privát pszichiáterhez, de sajnos abszolút nincs betegség tudata. Már külön csak én is elmentem addiktológushoz, aki azt mondta, hogy inkább borderline személyiségzavarra gondolna anyukám esetében. Minden próbálkozásunkat támadásnak véli. A papámat teljesen kikészíti a mindennapos alkoholizálásával, mert ilyenkor kritikán aluli a viselkedése. A papámnak már mondtam, hogy költözzön el, mert így ő is rámegy, és életet is csak úgy érdemes menteni, ha legalább az egyik megmenekül....de azt mondja, ha elmenne, akkor emberhez méltatlanul halna meg anyukám, amit az ő lelkiismerete nem bír el, így pedig valamennyire még tartja magát. Ebben az esetben hogyan lehet viszonyulni az ilyen beteg emberhez? Úgy tudom, hogy nincs kényszer gyógykezelés ma már, de abban az esetben sincs, ha veszélyes önmagára nézve? Válaszát köszönöm!
Kedves Kérdező!

Sajnos az un. kettős diagnózisú betegek kezelése kihívást jelent szakmánknak is.
Jól tudja, nincs kényszergyógykezelés, mert a probléma megoldásához az érintett együttműködése szükséges.
A pszichés probléma tüneteinek enyhítésére szolgál az alkohol, így annak kezelése nélkül nem várható tartós változás az ivás terén sem. Sajnos csak azt tudom tanácsolni, hogy keressenek segítséget. Pszichiáter - addiktológus szakorvos felkeresése lehetne segítség. A motiválásban kérheti esetleg háziorvosuk, vagy a helyi pszichiátriai gondozó segítségét.
Édesapja különösen nehéz helyzetben van, neki magának kell meghoznia azt a döntést, hogy meddig tart ki felesége mellett. Sokszor pont a kapcsolat megszakítása segít kibillenteni a beteget és ennek mentén indul el a változás. Mivel jómagam nem vagyok pszichiáter, ezért javaslom, hogy egy olyan szakembertől kérjenek segítséget, aki segít egyszerre kezelni a 2 problémát.

Üdvözlettel,

Fehér Beáta
2016-03-16 18:26:33
Olvasói értékelés: 5/5
A szerkesztő ajánlja