SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Bojti Andrea - szabadságon


Bojti Andrea - szabadságon
Klinikai gyermek- és ifjúságpszichológus

Elérhetőségeim:
Magánrendelésem: Kincs-Ő Alapítvány (jelenleg online)
E-mail: info@bojtiandrea.hu
Honlap: https://bojtiandrea.hu
https://gyermekpszichologus.blog.hu
Facebook: Gyermekpszichológus blog

A szakértőnk jelenleg nem fogad kérdéseket, ezért csak az eddig neki feltett kérdéseket és az ezekre adott válaszokat tudod megtekinteni!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Önnyugtató cselekvések

Kedves Andrea!

Kisfiam nyáron lesz 6 éves. Cumit soha nem használt, de a két újját szopja. Iskolát egyenlőre nem kezdi szeptemberben. Kiskorában úgy aludt el, hogy valaki fogtaa kezét. Amikor saját szobája lett akkor éjjeli fény mellett aludt el, s valakinek ott kellett lennie míg elalszik.
Ami engem zavar, hogyha fáradt, akkor valamit "bibirkálnia kell". Ez régen egy plüss állat cimkéje volt, de az már nem kell neki. Mostanában valakinek a haját, orrát, anyajegyét birizgálja s így alszik el, vagy így pihen. Sajnos az elmúlt években kialuklt, hogyha apát vagy papát meglátja félmesztelenül, akkor elkezdi a mellbimbójukat birizgálni. Az én mellemhez nem nyúl (nem negedem a simizést), csak a nyakam alatti rész simizheti vagy anyajegyet.
Mi az oka ennek? El fog múlni vagy kezdjek aggódni miatta? Lesz ennek valami káros hatása felnőtt korára?
Előre is köszönöm a válaszát, javaslatait.
Kedves Kérdező!

Sok kisgyermek nyugtatja magát ilyen cselekvésekkel, ez önmagában nem kóros. Ha jól értem, akkor máskor nem is csinálja, csak amikor aludni vagy pihenni készül, tehát egyedül van. Ez azt jelenti, hogy a kontrollja megvan felette, tudja, hogy a közösségben játék közben nem kéne ezt csinálnia.
Idővel el fogja hagyni ezeket az önnyugtató viselkedéseket. Majd már jobban ki tudja fejezni az érzéseit, megfogalmazni az esetleges félelmeit.
Erőszakkal leszoktatni nem szabad róla. Megpróbálhatnak esetleg változtatni az éjszakai alvási szokásokon. Pl. kap egy nagyfiús párnahuzatot stb. Ezek elterelhetik a figyelmét a hajbirizgálásról.

Bojti Andrea - szabadságon
2017-07-04 12:37:33
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja