SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Bojti Andrea - szabadságon


Bojti Andrea - szabadságon
Klinikai gyermek- és ifjúságpszichológus

Elérhetőségeim:
Magánrendelésem: Kincs-Ő Alapítvány (jelenleg online)
E-mail: info@bojtiandrea.hu
Honlap: https://bojtiandrea.hu
https://gyermekpszichologus.blog.hu
Facebook: Gyermekpszichológus blog

A szakértőnk jelenleg nem fogad kérdéseket, ezért csak az eddig neki feltett kérdéseket és az ezekre adott válaszokat tudod megtekinteni!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Költözés kisgyerekkel

Kedves Andrea!

Valószínűleg egy-két hónap alatt kétszer fogunk költözni a másfél éves kislányunkkal. Nagyon úgy tűnik, hogy nem sikerül megoldani máshogy a helyzetet, és muszáj lesz kétszer is költözni ilyen rövid időn belül. Most városban lakunk, panel házban. Meg van a szokásos kis napirendje, sokszor megyünk mamáékhoz, de, ha nem, akkor sokat játszóterezünk. Nagymamáékhoz költöznénk, falura, kertes házba, tehát a környezet ismerős. Szeret ott lenni. Ez a része nem is aggaszt. Inkább az, hogy éppen, hogy megszokja majd az új helyet, ismét költözni fogunk. Maradunk ugyanazon a településen, saját kertes házunkba. Mennyire viseli ez meg a gyereket, mit tehetnék, hogy minél könnyebb legyen neki? Egy ilyen kis gyereknek ott kell-e lenni költözésnél, hogy lássa, hogy elpakolunk a régi helyről, vagy ő ehhez még nagyon kicsi? Egyszer csak már nem megyünk oda haza és kész? Most, ha nagymamáéknál vagyunk és eljön az este, szól, hogy menjünk haza, és onnan kezdve nem marad, nem lehet elterelni a figyelmét semmivel, indulni kell. Félek, hogy ha már nem lesz hová haza menni, mit mondok majd neki? Kell-e róla beszélni egy ilyen kicsinek, hogy már nem sokáig lakunk a jelenlegi lakóhelyünkön, lesz új házunk, új szobád ... vagy nem? Csak hát ezt sem igazán mondhatom neki, hiszen először átmenetileg a nagyiéknál lakunk majd. Fel kell-e valamilyen szinten készíteni, vagy attól csak szorongana és nem értené. Az én kislányom már régóta beszél, már mondatokat is mond, tehát nagyon értelmes és okos gyerek, mindent megért. Utána olvastam a témának, de annyira gyerekfüggő a dolog, van, akit egyáltalán nem visel meg, van, aki alvászavaros lesz ... Aggaszt, hogy a játszóterezés is hiányzik majd neki, de például boltba is sokszor mentünk, csavarogtunk és mindig mindent mondtam neki, ha indultunk a játszótérre, mert ő mindig oda szeretne menni, de előtte még dolgunk volt, menni kellett boltba, akkor mindig mondtam neki, hogy még el kell menni a boltba, és csak utána tudunk menni. És hát most városból falura költözünk, tehát ez a játszóteres dolog is megszűnik majd a napirendjéből. Van a környezetünkben pár anyuka, akivel együtt szoktunk lenni, egyidősek a gyerekek, és ha nincsenek ott éppen a játszótéren, már hiányolja őket. Tanácstalan, bizonytalan vagyok. Tanácsára, véleményére lenne szükségem. Köszönettel.
Kedves Kérdező!

Szerencsére a gyerekek igen rugalmasan tudnak kezelni új helyzeteteket.
Ettől függetlenül kell vele beszélni arról, hogy költöznek. Érdemes akár meséken keresztül is.
Ami segít, az a napirend tartása,bárhol is laknak éppen. Illetve ő már segíthet a saját játékai közül pakolni is. Elég ha csak pár dolgot bepakol egy dobozba.
Előfordulhatnak nehézségek ezekben a költözős hónapokban pl az elalvással. De nyugodtan aludjanak vele ha eddig külön aludt volna stb. Ebben a kérdésben legyenek az ő igényei szem elé helyezve.


Bojti Andrea - szabadságon
2017-09-03 12:57:54
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja