SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Bojti Andrea - szabadságon


Bojti Andrea - szabadságon
Klinikai gyermek- és ifjúságpszichológus

Elérhetőségeim:
Magánrendelésem: Kincs-Ő Alapítvány (jelenleg online)
E-mail: info@bojtiandrea.hu
Honlap: https://bojtiandrea.hu
https://gyermekpszichologus.blog.hu
Facebook: Gyermekpszichológus blog

A szakértőnk jelenleg nem fogad kérdéseket, ezért csak az eddig neki feltett kérdéseket és az ezekre adott válaszokat tudod megtekinteni!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Gyerek alvászavar

Tisztelt Doktornő!
3 éves kisfiammal kapcsolatban kérem segítségét:
A történetünk fél éve kezdődött, mikor 1 hete járt az óvodába. Délutáni alvásból megébredt, és görcsroham zajlott nála. Mentőt hívtak, a kisfiú szájzárat kapott, aprókat remegett, bekakált, nem volt eszméleténél. görcsoldót kapott, és kb 5 óra múlva tiszta tudattal ébredt. A vizsgálatok epilepsziát nem igazoltak. Úgy engedtek haza, hogy nyugodjunk meg, lehet soha nem fog ilyen előfordulni, nem tudnak további több vizsgálatot elvégezni, szervi baja nincs a fiamnak. A laborlelet alapján vaspótlást írtak elő. Tünetmentesen telt 6 hónap, a vizsgálatokat ekkor megismételtettük, epilepsziára utaló jeleket most sem találtak.
A rosszullét okát nagyon szerettem volna felderíteni, de sajnos nem kaptam megerősítést egyik gyanakvásomra sem. Elfogadtam, hogy ez történt, és ezzel a tudattal kell élni, hogy lehet hogy többször előfordul, lehet soha nem lesz ilyen. A kisfiam kiegyensúlyozott, vidám gyerek, szelíd, jól kezelhető. A kórházi dolgokat is meg lehetett vele beszélni, nem vettem észre rajta, hogy annyira megviselte volna az óvodakezdés, vagy akár a kistesója érkezése. (2 éves volt, mikor született az öccse, majdnem 1 évet együtt voltak itthon az ovikezdés előtt) Vannak persze neki is hisztijei, de
Tegnap viszont történt valami, ami ismét felelevenítette a történteket.
Éjszaka sírva ébredt, és a lábát fájlalta. Nem lehetett megnyugtatni, hiába próbáltam segíteni, így utólag arra gondolok, hogy elgémberedett a lába, húzta a görcs neki, vagy csak elzsibbadt, és emiatt annyira megijedt, hogy pánikrohama lett. (?)
A viselkedése hasonlított az óvodai rosszulléthez, más volt persze, mert most sírt, és hisztizett, viszont remegett, és leizzadt, a szíve szaporábban dobogott, és a levegőt is úgy vette mint aki menten megfullad. Hiába próbáltam kizökkenteni ebből az állapotból nem sikerült. Nem tudott a lábán állni, ivott egy kortyot, és pár perc múlva vissza is aludt. Az egész kb 5-10 percig tarthatott. Nem mindenre emlékszik, arra hogy fájt a lába, és hogy szólt nekem igen. Ami a "nagyrohamhoz" leginkább hasonló volt, hogy a tudata nem volt tiszta. Utána bent voltam a szobájában, és mikor felébredt, meglátott, a régi volt, mintha semmi nem történt volna.
Az óvodai rosszullét előtt, ebédkor torkán akadt egy krumpli. Az óvónőknek kellett kikapni a szájából, nagyon megijedt, sírt. Azután mentek lefeküdni aludni. A kórházban csináltak mellkasröntgent, hogy ellenőrizzék, nem e jutott valami a tüdőbe, az negatív volt. A tegnap történtek után azon gondolkodom, hogy elképzelhető, hogy az ijedtség válthatott ki akkor és most is ilyen ijesztő "rohamot"?
Ezeken gondolkodva jöttek fel régebbi emlékek, hogy volt már pici korában is éjszakai felriadása, mikor remegett egész teste, de mikor felvettem ölbe meg is szűnt, nem vizsgáltattam ki, illetve volt már legalább egyszer hogy éjszaka felriadt, de akkor rossz álomra gondoltunk, és hogy hisztizik is mellé. Gondoltuk, hogy sok inger érte, a kórházban lét, óvoda... stb
Olvastam a Pavor-ról. Eddig ezt a problémát nem ismertem, felkeltette az érdeklődésemet, lehet ez van a háttérben?
Várom véleményét! Előre is köszönöm! Minden jót kívánok!
Kedves Kérdező!

Sajnos a leírtak alapján én nem tudom megállapítani, hogy mi lehet a háttérben, ehhez komolyabb kivizsgálásra lenne szükség.
Én javaslom, hogy amennyiben budapestiek, úgy keressék meg a Heim Pál Kórház Madarász utcai telephelyének a Koragyerekkori Evés-Alvászavar Ambulanciáját. Ott mindnre kiterjedően tudják vizsgálni az alvásproblémákat (pszichológus is)

Bojti Andrea - szabadságon
2017-08-12 10:51:04
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja