SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Beck Hajnalka


Beck Hajnalka
Nyelvtanár, online tutor

Elérhetőségeim:
Honlap: http://www.lingvico.hu/hajninyelviskolaja
http://nemetmunka.lap.hu/bemutatkozas/
A szakértőnk jelenleg nem fogad kérdéseket, ezért csak az eddig neki feltett kérdéseket és az ezekre adott válaszokat tudod megtekinteni!

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

korai nyelvtanulás elfelejthetõ-e?

Kedves Hajnalka!
Kislányom 2 éves múlt, jelenleg Kanadában élünk, de nagyrészt velünk van és magyarul beszélünk. Magyarul már szinte tökéletesen beszél. Bizonyos mértékben ragad rá az angol is, de ha tudnám, hogy érdemes, óvodába adnánk, hogy teljesen megtanulja. Azt szeretném kérdezni, hogy Ön szerint megmarad-e a most elsajátított nyelvtudás, ha mondjuk egy év múlva hazamegyünk, vagy ha nem fogja gyakorolni otthon, akkor elfelejti.
Köszönettel egy anyuka
Kedves Anyuka!
Az az igazság, hogy amilyen gyorsan megtanulnak a gyerekek egy idegennyelvet anyanyelvi környezetben, ugyanolyan gyorsan el is felejtik, ha kikerülnek belőle. Minél kisebbek, annál gyorsabban. Erre számítani kell.
Ennek ellenére én beíratnám az oviba, mert amit megtanul (és nem is felejt el, legalábbis a beszélőszervei nem felejtik el) az a kiejtés. Volt olyan ismerősöm, aki Németországban járt óvodába, aztán Magyarországon élt és él azóta is, de a német kiejtése gyönyörű. (német szakos tanár lett belőle egyébként)
Összefoglalva tehát az óvoda segít a kicsinek (és tényleg segít, mert anyanyelvi környezet!) elsajátítani az autentikus angol nyelvet és ha el is felejti majd egyidőre, azért visszajön az, ha elkezdi megint használni.
Üdvözlettel:

Beck Hajnalka
2008-04-22 10:32:20
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja